Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Обезщетение с компенсаторки или имот

Публикувано от blue_g 
Обезщетение с компенсаторки или имот
07-06-2007 - 15:10:50
Привет, случаят е следния: На дядо ми му връщат имоти, но към цялата документация има и един протокол в който пише че в изпълнение на чл. 19, ал. 6 от ППЗСПЗЗ и съгласно друг протокол от дата еди коя си, с който е определен коефициент за намаление на земеделските земи, разликата от намалението е както следва: и връщат на дядото по документи 12 декара земя, която е разбита в 10 парцела от 0.200м2 до 4 декара в различни категории (от трета до шеста). Бях в поземлената комисия и ми казаха че това е протокол за обезщетение. Обезщетението е в компенсаторки и със земя. Казах им че искам земя, но ми отговориха че до този момента не са обезщетявали със земя, едва от скоро го правят и не се знаело колко ще чакам. Казаха ми че и 10 години можело да чакам. Какво да правя???
Първо, какво представляват тези компенсаторки. В поземлената комисия имаше възрастни хорица които подаваха молби за компенсаторки. Парични обезщетения ли изплащат? Как се определят сумите, според категорията земя ли? Как вървят цените? Въобще струва ли си или да заявя земя? Имота е в землището на Нови искър.
Благодаря предварително за мненията winking smiley
Re: Обезщетение с компенсаторки или имот
07-06-2007 - 15:28:29
Съгласно закона за собствеността и ползването на земеделски земи, имате варианти да Ви бъдат върнати равностойно като категория и стойност земеделски земи, така и компенсаторни бонове.

В момента на фондовата борса, цената на един лв. компенсаторен бон е равна на около 40-42 стотинки. Цената на комп. бонове във всеки един момент е различна. По времете на Ив. Костов, вървяха на цена от 8 ст.-12 ст. По времето на Симеон ІІ, стигнаха цена до 1,20 лв., но вече официално се търгуват на фондовата борса.

В момента е около 40 ст на 1 лв. компенсаторен бон. Цената им зависи от търсенето им. Те се използваха и все още се използват за участие в приватизацията, за плащане на лихви по ЗУНК (закон за уреждане на необслужваните кредити). Така че, ако считате, че във вашия район има търсене на земи и цената им е висока, предпочетете обезщетение в земи. Ако смятате, че ви трябват пари в брой, умножете декарите и оценката, която Ви дават, и за които Ви обезщетяват със комп. бонове, по около 40-42 ст. (в момента), и ще разберете сумата, която ще получите.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2007-06-07 15:40 от global.
Re: Обезщетение с компенсаторки или имот
07-06-2007 - 15:50:59
благодаря за изчерпателната информация, а от къде мога да разбера оценката, която биха ми дали? За данъчна оценка ли става въпрос? Ако е така, може ли да ми се направи оценката на база на протокола, който имам? Оценката има ли нещо общо с категорията земя?
Re: Обезщетение с компенсаторки или имот
07-06-2007 - 16:24:45
blue_g Написал:
-------------------------------------------------------
> благодаря за изчерпателната информация, а от къде
> мога да разбера оценката, която биха ми дали? За
> данъчна оценка ли става въпрос? Ако е така, може
> ли да ми се направи оценката на база на протокола,
> който имам? Оценката има ли нещо общо с
> категорията земя?

Протоколът, който са Ви дали за обезщетение със комп. бонове, пише за какво количество земя ( колко декара) получавате комп. бонове и какво е тяхното количество. Данъчната оценка изобщо няма място тук. За всяка категория земя, оценката е различна. Грубо казано, от 200 комп. бона за най-ниската категория земя, до 500-600 комп. бона за 1-ва категория земя ( на декар).

Предполагам че са Ви дали 14-дневен срок да обжалвате решението на поземлената комисия или да се съгласите с нея. Според мен, след като по-голямата част на земите се възвръщат пак в земи, а само разликата се доплаща с комп. бонове, няма смисъл да обжалвате. Адвокатските разноски са големи. И рядко свършват на първа инстанция.
Re: Обезщетение с компенсаторки или имот
07-06-2007 - 16:45:59
Има и така наречените лицензирани оценители на земеделски земи, само че едва ли са най-полезните за целта (ето един примерен линк към такива, който не претендира за актуалност). Но Нови искър като район е с перспективи за изнасяне на производства и не само, в смисъл че днес земите може да са земеделски, а утре да не са; земеделските оценители ще кажат колко струват ако на тях се гледат тикви, а после някой като ги изкупи на тях може да прави електроника примерно.
Re: Обезщетение с компенсаторки или имот
07-06-2007 - 18:01:44
в протокола никъде не пише, че обещетението ще е с комп. бонове. 14 дневния срок много отдавна е изтекал, фатално ли е, след като не е спазен какво следва? Как ще бъда обещетен, трябва ли изрично да заявя как да е обещетението или автоматично ще ми въстановят земята след време? Ако тези компенсаторки са в размер на 40-42ст. цена за декър, по-добре да ми дадат земя, но кога ще стане.... :ami:
Re: Обезщетение с компенсаторки или имот
07-06-2007 - 18:13:31
Преди време, вие или дядо ви сте подали заявление за въстановяване на земи към Поземлената комисия ( сега го наричат областна служба Земеделие). След това са ви дали Решение на поземлената комисия, заедно с протоколите - какво ви въстановяват и как. Освен това са ви дали 14- дневен срок за обжалване. Ако сте го пропуснали, това означава, че сте се съгласили с начина на въстановяване или вида и размера на обезщетението. Т.е - фатално е, че не сте обжалвали, ако не сте съгласни с обезщетението.
Понеже ЗСПЗЗ е сложен закон, вземете консултация с адвокат.
Re: Обезщетение с компенсаторки или имот
07-06-2007 - 18:45:46
В решението от протокола пише:

"Определя размера на подлежащата за възстановяване земеделска земя по категории след прилагане на коефициента за намаление на земеделските земи (коефициента в началото на решението е записан че е 0.85) и размера на разликата от намалението в землището на..(населеното място)..., по собственици както следва:

1. Вх.№....Собственик ... (дядото)...Решение по чл. 18ж/2/ с Пр. №....: 11.701 декара
Земя след редуциране общо по категории: 9.946 декара
III- 1.913, IV-0,561, V-1,836, VI-4.078, VIII-1.55
Размер на разликата подлежаща на обезщетяване: 1.755 декара"

След това към протокола има и писмо, препоръчано с обратна разписка, което съдържа следното:

"До....(дядото)...
Уведомяваме ви, че по заявление №....с протоколно решение №....по чл. 19, ал. 6 от ППЗСПЗЗ след прилагането на коефициента 0.85 за намаление на земеделските земи, ви е определена за възстановяване с план за земеразделение 9.946 декара земеделска земя по категории:"

тука са описани няколко земеделски имотя в различни категории, като са докарани до 9.946 декара

после пише:

"За разликата от 1.755 декара, по категории:"

отново са описани няколко земеделски имота в различни категории, които са около 1.755 декара и продалжава:

"подайте писмено искане в 14 дневен срок от датата на получаване на това съобщение до поземлената комисия за предпочитания от вас начин на обезщетяване - със земи от държавния и общински поземлен фонд или по ред и условия, определени със закон". Това е


Да разбирам ли, че ще ми възстановят в земеделска земя 9.946 декара? Останалите 1.755 декара, като не е обжалвано в определения срок, как ще обезщетят дядото? С компенсаторки или земя?
Re: Обезщетение с компенсаторки или имот
07-06-2007 - 19:03:30
blue_g Написал:
-------------------------------------------------------
> В решението от протокола пише:
>
> "Определя размера на подлежащата за възстановяване
> земеделска земя по категории след прилагане на
> коефициента за намаление на земеделските земи
> (коефициента в началото на решението е записан че
> е 0.85) и размера на разликата от намалението в
> землището на..(населеното място)..., по
> собственици както следва:
>
> 1. Вх.№....Собственик ... (дядото)...Решение по
> чл. 18ж/2/ с Пр. №....: 11.701 декара
> Земя след редуциране общо по категории: 9.946
> декара
> III- 1.913, IV-0,561, V-1,836, VI-4.078,
> VIII-1.55
> Размер на разликата подлежаща на обезщетяване:
> 1.755 декара"
>
> След това към протокола има и писмо, препоръчано с
> обратна разписка, което съдържа следното:
>
> "До....(дядото)...
> Уведомяваме ви, че по заявление №....с протоколно
> решение №....по чл. 19, ал. 6 от ППЗСПЗЗ след
> прилагането на коефициента 0.85 за намаление на
> земеделските земи, ви е определена за
> възстановяване с план за земеразделение 9.946
> декара земеделска земя по категории:"
>
> тука са описани няколко земеделски имотя в
> различни категории, като са докарани до 9.946
> декара
>
> после пише:
>
> "За разликата от 1.755 декара, по категории:"
>
> отново са описани няколко земеделски имота в
> различни категории, които са около 1.755 декара и
> продалжава:
>
> "подайте писмено искане в 14 дневен срок от датата
> на получаване на това съобщение до поземлената
> комисия за предпочитания от вас начин на
> обезщетяване - със земи от държавния и общински
> поземлен фонд или по ред и условия, определени със
> закон". Това е
>
>
> Да разбирам ли, че ще ми възстановят в земеделска
> земя 9.946 декара? Останалите 1.755 декара, като
> не е обжалвано в определения срок, как ще
> обезщетят дядото? С компенсаторки или земя?

Правилно сте разбрали, че Ви въстановяват земя 9.946 дка.
За останалите 1.755 дка ще бъдете обезщетени със земя от общинския фонд или чрез компенсаторки, ако сте подали искане в 14 - дн. срок .
Тъй като сте пропуснали срока, Поземлената комисия ще ви обезщети по най-лесния за нея начин. А той може да бъде - със земи от държавния и общински фонд, или по втория начин - с компенсаторки.
Отидете в поземлената комисия и проверете на място какви са техните възможности да ви обезщетят със земя, след като тя ви е по-изгодна.

Re: Обезщетение с компенсаторки или имот
07-06-2007 - 19:31:18
Голямо благодаря за изчерпателната информация :]
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход