Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Паркоместа-закон за тях

Публикувано от azzaro 
Re: Паркоместа-закон за тях
04-05-2007 - 16:03:38
Ще се опитам да се изразя по - точно.Сградата е построена върху част от терена.Останалата част е свободна.След като собствениците на терена плащат данък земя, могат ли върху въпросната свободна част да си направят паркоместа или те биха били собственост на всички живущи там?
Re: Паркоместа-закон за тях
04-05-2007 - 16:06:11
Както го описвате - вероятно земята е общинска и много вероятно е да няма проект с паркоместа. Обаче, ако някой хитрец от общината извади подобни проекти... с паркоместа - като нищо може да ви изгонят от там или да ви накарат да си плащате наем! Чудя се как не им е дошло още на акъл да направят нещо такова?!? Иначе, вероятно правото да спират коли на общинска собственост сигурно е точно толкова колкото и да спреш на някоя улица или безплатен паркинг... При ситуацията - детска площадка - доста глоби могат да завалят... winking smiley Дано си поспиват повече в администрацията!
Re: Паркоместа-закон за тях
04-05-2007 - 16:12:33
Laura Написал:
-------------------------------------------------------
> Ще се опитам да се изразя по - точно.Сградата е
> построена върху част от терена.Останалата част е
> свободна.След като собствениците на терена плащат
> данък земя, могат ли върху въпросната свободна
> част да си направят паркоместа или те биха били
> собственост на всички живущи там?

Лаура, като събрах информацията от двата ви поста нещата изглеждат другояче - този цитираният ме подведе.

Приемам, че има собственици в сградата, които нямат собственост върху земята и други , които са само собственици на земята... Предполагам, че за нещо такова говорите.
Значи - собствениците в сградата - нямат право да си спират просто така колите в дворното място. Собствениците на земята, ако искат да си направят паркоместа там - първо трябва да се консултират. Ако законът позволява - тоест не пречи на нормалната употреба на сградата и ако от общината разрешат - тогава ще се наложи да се направят проекти и да се мине на одобрение в общината. Тоест, тези паркоместа трябва да се узаконят. Чак тогава собствениците на земята може да се разпореждат с тях. Възможно е да бъде одобрено във връзка с някоя наредба.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2007-05-04 16:31 от NAYA.
Re: Паркоместа-закон за тях
04-05-2007 - 16:34:56
Когато земята е общинска или на собственици, но в/у нея е построена сграда с апартаменти, то собственика на земята е отстъпил правото на строеж, а заедно с това и правото на ползване на прилежащия терен, докато сградата съществува. Иначе собствениците от алчност биха ни принудили да влизаме в сградите като скачаме с парашути на покрива. Те са отстъпили това право срещу заплащане, а не безвъзмездно. А общините не спят и правят опити да отнемат части от УПИ, понастоящем паркоместа на блокове изградени по соц. време. Знам за няколко такива случая, но дали успяват, зависи от нас. Ние ги спряхме да отрежат 30% от нашия УПИ. Бяха решили да го обособят като самостоятелен и да го продадат на строител да строи блок. Очаквам да направят нов опит след година две, защото рушветите са големи. Засега ги спряхме, но нека всички знаят, че отступеното право на строеж, носи ВЕЩНО право ЗА ПОЛЗВАНЕ НА ПРИЛЕЖАЩАТА ТЕРИТОРИЯ, до годноста на сградата.
Re: Паркоместа-закон за тях
04-05-2007 - 17:00:49
чл. 64, ЗС
Собственикът на постройката може да се ползува от земята само до колкото това е необходимо за използването на постройката според нейното предназначение, освен ако в акта, с който му е отстъпено правото , е постановено друго.

чл. 61, ЗС
Собственикът може да иска от съда да прекрати правото на ползуване, ако ползувателят....... или ако съществено променя вещта.

Как тълкувате тази материя?
Хипотетично дали собствениците на земята не биха имали право на основание чл. 61 да претендират права ?! Ако предметът на спора е със статут на дворно място - градинка, детска площадка и т.н., а ползувателят го е превърнал в паркинг?!?
Как според вас трябва да бъде отсъдено?
Re: Паркоместа-закон за тях
04-05-2007 - 18:44:49
В нашия случай, на скицата пише "за жил. сграда и гаражи" А как си представяте жил. сграда без места за паркиране? Дори в соц. време се проектираха паркинги към сградите, макар бройката на колите да беше по-малка.
Re: Паркоместа-закон за тях
04-05-2007 - 18:50:38
Blagodarja, NAYA

Да разбирам ли, че е само въпрос на одобрен проект?

Моето семеиство е собственик на земята.Ние искаме само да имаме възможност да ползваме гаражите си,което е абсолютно невъзможно от паркиралите коли на съседите.Тази тема ме доведе до мисълта,че има някакав начин.
Re: Паркоместа-закон за тях
05-05-2007 - 09:01:59
"Собственикът на постройката може да се ползува от земята само до колкото това е необходимо за използването на постройката според нейното предназначение..."
Ако можеше да е още по-неясноsmiling smiley
Това е голям проблем и е крайно време да се направи някакво тълкувание.
Re: Паркоместа-закон за тях
05-05-2007 - 09:47:15
Твоя въпрос не касае ЗУТ, касае Закона за движение по пътищатаsmiling smiley Нямат право да спират така, че да пречат да се използва гараж, дори да няма знак, забраняващ паркирането.
Re: Паркоместа-закон за тях
07-05-2007 - 11:45:30
Laura, не само че нямат право, но и на човек му идва до гуша от елементи, които си въобразяват, че всичко им е бащиния..., че могат да си спират навсякъде, да си преобразуват дворове и детски площадки в паркинги и т.н. все в духа на традиционното соц. самоуправство! Ако има единомислие на всички собственици - лошо няма - да си спират където си искат, но когато няма съгласие...
И на мен не ми харесваше, че вместо да си купя по-голям апартамент, си купувам гараж...
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход