Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Струва ли си да наемам жилище без разрешение за ползване?

Публикувано от Miranda 
Струва ли си да наемам жилище без разрешение за ползване?
22-02-2007 - 19:23:07
Уважаеми специалисти, моля посъветвайте ме за следния случай:
Искам да наема жилище. Намерих едно що-годе подходящо на прилично място, след което започнаха изненадите. Сградата няма разрешение за ползване. По-голямата част от апартаментите са обитавани от години, има млади майки с бебета, и изобщо животът си тече с пълна сила. Има и няколко празни апартамента.
Сградата е на промишлен ток, който, за моя доста голяма изненада, никой не плаща. Поне така ми казаха хората от блока. Строителната фирма им плащала. Индивидуални партиди няма, естествено нито за тока, нито за водата.
Питах ги докога смятат, че ще имат ток, без да плащат, и те свиха рамене "Ами то в целия блок живеят хора!" Не знам защо смятат, че това е аргумент...
Ако се наемат такива жилища, то по какъв начин и на каква основа се заплащат режийните като ток и вода? Аз лично оценявам риска от централно спиране на тока и водата като доста висок. Отделно си представям какво чудо щеше да е, ако апартаментът беше на висок етаж - асансьорът не работи, естествено, 20 кW промишлен ток не стигат да го захрани! Предполагам, че ако съседите си включат едновременно всички електроуреди, може да критично падне напрежението при мен ?
Известно ми е, че голяма част от новото строителство в София няма разрешение за ползване и не това ми пречи. Интересува ме как се живее години наред без да плащаш за консумирана енергия и вода (не че би било лошо, де) и струва ли си да се правя на авантюристка?
Благодаря предварително за всеки евентуален съвет.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2007-02-22 19:24 от Miranda.
Re: Струва ли си да наемам жилище без разрешение за ползване?
23-02-2007 - 02:28:47
Опитай се да се възползваш от ситуацията - говори с хазяина за значително намаление на наема изтъквайки неудобствата които изпитваш.
Re: Струва ли си да наемам жилище без разрешение за ползване?
23-02-2007 - 18:42:17
Благодаря за съвета, но мисля да се откажа.
Тъй като не знам кога строителят е зарязал блока, подозирам, че собствениците на парцела може и да нямат нотариални актове за жилищата, а само документ за откупено право на строеж. Тогава не става ясно въобще какъв договор ще сключвам, за какво и с кого. Върху блока са залепени предупреждения за спиране на тока заради дължими суми.
Хайде, ако реша да купувам подобно нещо (ако предположим теоретически, че има нотариални актове за жилищата), мога да преценя дали си струва да поемам риска сградата никога да не получи разрешение за ползване, защото тогава ставам един от собствениците и се спасявам, както аз лично си намеря за добре. Но ако съм под наем, и прекъснат тока и водата на сградата, или, примерно, ми гръмне телевизора заради ниското качество на електроснабдяването в сградата, нищо не мога да направя - ще трябва да се разправям със собственика, и мога да си представя колко ще се впечатли - най-много да си премести... хм... договора от единия джоб в другия...
Re: Струва ли си да наемам жилище без разрешение за ползване?
23-02-2007 - 19:22:21
Az ne bih naela podobno jiliste.Ste imate mnogo problemi.
Re: Струва ли си да наемам жилище без разрешение за ползване?
26-02-2007 - 10:07:05
мдааа хубаво сте направила че не сте се ангажирали с този апартаментsmiling smiley Аз живея в подобна кооперация и то забележете в Суперцентър в града в който живея!!!Има месеци в които имаме един общ ток,освен нашият си, който трябва да платим а сумите са между 200-300 лева ,които си поделяме и плащаме за да не ни спрат тока !!!Зимните месеци като си пуснем всички климатиците и ел.уредите и бушона просто не издържа spinning smiley sticking its tongue out И картинката завършва с това че не съм наемател а собственик на апартамента.Искам да продам въпросният апартамент но това е невъзможно.Няма акт 15 и акт16(разрешение за ползване) и е на 5-ти етаж без асансьор .
Просто е една от многото кооперации които преди 2000 година не бяха завършени докрай .
Миранда успех в намирането на квартираsmiling smileysmiling smiley
Е, не си струва явно
27-02-2007 - 17:35:28
Благодаря за съветите. Това чудо явно е непродаваемо, иначе всички живеещи в блока (неслучайно са само собственици) отдавна да са се отървали :-(
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход