Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Право на строеж и собственост върху земя - каква е разликата?

Публикувано от viko 
Re: Право на строеж и собственост върху земя - каква е разликата?
15-02-2007 - 13:01:18
извинявай, аз съм си бъбрива, но и аз не получих отговор на въпроса си съвсем по темата - е ли по-скъп един имот, който се продава със земята, колкото и мънинка да е тя, от същия имот, но само с разрешение за строеж.
щото това е доста важно нещо.
Анонимен потребител
Re: Право на строеж и собственост върху земя - каква е разликата?
15-02-2007 - 13:15:33
правото на строеж не можеш да го продадеш ей така.
Правото на строеж да го кажем така го имат собствениците на земята ако върху няма няма нищо. Те го продават (преотстъпват) на някой който иска да строи. Този някой след като построи каквото ще строи си има вече имот, а правото на строеж вече така да се каже е "използвано". Както обясняваше Joan ако след време сградата изчезне от лицето на земята по някаква причина собствениците на земята пак могат да преотстъпят правото на строеж на някой.

Сега обаче ако си купиш апартамент без части от земята, собственика на земята не може така да го кажем без ти да си съгласен да ти бутне имота и да те изгони (нищо че земята отдолу е негова).

С други думи ако си купиш апартамент сега без земя и след 50 години дойде някой строител и каже - дай да бутнем сградата и да построим нова, той ще не ще трябва и тебе да те обезпечи с нещо, въпреки че нямаш земя. Алтернативата е да чака някое цунами да те отвее.

Та това да имаш земя води само до това че май трябва някакви данъци да и плащаш.

Re: Право на строеж и собственост върху земя - каква е разликата?
15-02-2007 - 13:47:49
Не зная ако сте купувач дали така ще мислите . В нотарялният акт предполагам че е записано апартамент 80 м2 таван и мазе , това че някои го е направил за живеене не го пише в акта . Но Вие моете да разделите тавана от апартамента и да го продадете отделно , малко е тажка процедурата но само така можете да направите и то не на цена от 1500 Евр.
Re: Право на строеж и собственост върху земя - каква е разликата?
15-02-2007 - 14:36:33
Еличка,

Мисля, че и Клара, и Камелия, и Тинки, че и аз ясно сме казали, че собствеността върху земята, ако върху нея има сграда, не вдига стойността на имота. Макар че в много от обявите ще видите "собственост върху земята" като някакъв плюс (може би), за мен като купувач това е най-малък приоритет. Е, при абсолютно равни други условия това е плюс за имота, но при предлагани равностойни имоти, ако ми поискате по-висока цена да речем със 100 е/кв. от другия само заради тази собственост, ще предпочета другия имот (който е само с право на строеж).

Именно защото ако земята е на някого, а този някой е отстъпил правото на строеж на друг и има построена сграда, която е собственост на другия, на практика земята става "неизползваема" освен ако не отнесе сградата някое цунами (както е казал Тинки) и в законовия срок собствениците на правото на строеж и сградата (не на замята) не вдигнат друга сграда. Във вашия случай вие имате и земята, и правото на строеж върху нея, но както вече казах, има имоти, строени само с право на строеж върху държавна или общинска земя и техните собственици са собственици само на правото на строеж. Но то е силно юридическо основание и никой не може да ги "пипне", освен ако.... - вече много пъти го казахме ако какво.

Но разбира се, всичко зависи от вашия купувач - може някой да смята, че собствеността върху земята е голям плюс и компенсира някои недостатъци (ако ги има) - изложение, етаж или гледка, или де да знам.

Иначе за тавана аз вече казах, но това си е ваша работа. Обявете го както си искате, пак казвам, сериозният купувач знае какво и как да гледа. Вече казах, че за мен като купувач таванска стая към апартамента, направена на стая без санитарен възел, не е особена ценност. И не бих приела нейната квадратура да е включена в квадратурата на апартамента, защото това е таван. Но пък може за някого да е.....
Re: Право на строеж и собственост върху земя - каква е разликата?
15-02-2007 - 14:44:12
Ама моят въпрос беше чисто пазарен, в днешна ситуация.
Близо 10 години собственик на земята под къщата ми беше държавна, отчуждиха ни я.
Казваха, че това го правят за всички сгради около НДК, за да нямаме право да възразяваме срещу надстрояване. Щото имаше едни мегаломански проекти около НДК всички сгради да са еднаква височина и други подобни. Не знам вярно ли беше или не, и можеше ли да стане процедурата по надстрояването без нашето съгласие. Тръпнехме от страх, щото мнозина от нас си направиха таваните, кои по луксозни, кои не толкоз, и не искахме да се разделим с тях. А най-зловещите слухове бяха, че тези надстроени етажи, държавни, щели да се населят с ченгета, които да наблюдават строго НДК, бе, смешки... eye popping smiley
Слава Богу, дойде демокрацията и ни върнаха земицата.
Та пак да напомня пазарните параметри на въпроса си - това, че съм собственик на някакви там метри от земята, на която е построена къщата, дига ли ми - като правило!
с някакви си там ххххх евро на кв. м. цената на апартамента, или това чувство за владеене на всичко, свързано с апартамента ти, е само субективно. Този респект - и земята е моя!! предава ли се на купувача, та макар и да е чувство-менте?
За тавана забравете, молим....
П П Докато съм писала, вече са ми отговорили. Ясно, ама в определени граници, покупко-продажбата си е една психологическа битка, така че, ще решаваме според ситуацията.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2007-02-15 14:45 от Еличка.
Re: Право на строеж и собственост върху земя - каква е разликата?
15-02-2007 - 14:56:27
За тавана - в смисъл, той може да вдигне като цяло стойността на апартамента в сравнение с други подобни, ненаправени тавани. Но аз лично не бих платила по 1500 е/кв за квадратите на тавана така, както ще платя за тези на апартамента.
Re: Право на строеж и собственост върху земя - каква е разликата?
15-02-2007 - 15:16:13
Продължавам да питам за моите 5 % ид. части от 600 кв. място - половината застроено и другата половина незастроено? Правото на строеж върху застроеното ясно вече - бонус към апартамента. Но върху незастроеното - какво? И те ли подарък?
Re: Право на строеж и собственост върху земя - каква е разликата?
15-02-2007 - 15:19:41
Еличка, не съм юрист, но мисля, че за надстрояване се иска и съгласието на съсобствениците на сградата (респ. правото на строеж), които сте вие всички, и на собственика на земята - държавата. Но пък щом на вас са ви казали, че ви я отчуждават за да не възразявате срещу надстрояване...., т.е. не е било нужно да ви питат вас. Не знам...

Именно smiling smiley - при покупко-продажбата всичко зависи от двете страни и способността им да постигнат съгласие. Нищо не пречи да опитате да качите цената от това, че имате земята, пък и заради тавана smiling smiley. Вече какви купувачи ще намерите и как ще реагират те - Божа работа smiling smiley
Re: Право на строеж и собственост върху земя - каква е разликата?
15-02-2007 - 15:33:09
Vico,

Незастроеното място е 1/2 идеална част от целия парцел (600 кв.), тя е неделима реално независимо на колко кв е сграда и на колко - двор. Тогава твоят апартамент има 5% идеални части от целия парцел - 600 кв., и не може да се дели - толкова от застроенето, толкова - от незастроенето. Така че всичко си върви в комплект с апартамента. Твоите 5 % са неделима част от апартамента и си вървят с него. Никому не са нужни отделно от него, а и мисля, че не могат да се продават отделно.

Нямам идея как бихте могли и дали изобщо парцелът ви е делим реално. Имате 300 кв сграда, има разни отстояния от нея, така че не вярвам да можете в рамките на тези 600 кв да обособите реално още един парцел. Но и да може, затова трябва всички съсобсвеници да се съгласят....
Re: Право на строеж и собственост върху земя - каква е разликата?
15-02-2007 - 16:01:08
Joan,

редакция



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2007-02-15 16:42 от viko.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход