Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Въпрос към тема продажба.

Публикувано от Laura 
Re: Въпрос към тема продажба.
26-01-2007 - 07:33:41
zdravei i az imam agentsiq za da opravq dokumentite ti trqbva da mi dadesh palnomostno,moje da razchitash na moqta korektnost imam 3 ofisa v stranata elirose_@abv.bg
Re: Въпрос към тема продажба.
26-01-2007 - 08:59:36
Благодаря.

Stefan,знаеш ли ,след като скоро си имал продажба - Брокерката ме попита съгласна ли сам капарото при подписванвето ме предв. дог . да се депонира при адвоката на агенцията.Аз нямам представа как се посъпва в такъв случаи.
Анонимен потребител
Re: Въпрос към тема продажба.
26-01-2007 - 09:04:34
по-добре при нотариус или в банка, а не при агенцията.
Така се избягват "удръжки" от нея за комисиони и т.н.
Re: Въпрос към тема продажба.
26-01-2007 - 09:32:44

Аз мисля / не знам права ли съм / че това се покрива с комисиона им, като услуга, има предвид адокатските разходи.Но не знам доколко това е сигурно.

Тинки, имам личен въпрос / сте опитам да го задам при лични съобщения
Re: Въпрос към тема продажба.
26-01-2007 - 10:33:42
Лаура, мен ме питаха две неща:
1. Дали имам претенции за валутата - казах че не, и ако е лева само ще ме улеснят, казах както им е удобно, но така, че да не се мотаем с пари - как стана - купувача имаше сметка в банка, аз също си открих сметка там и с два превода - един на стойността на договора - той беше на данъчна оценка, за разлика от предварителния, който беше на пазарната цена и втори превод - за разликата, решихме плащането. Понеже купувачът имаше евро, плати ми евро - в този случай нямаш комисионни за каса и нямаш риск за фалшиви купюри а и за кражба.
По принцип ако човекът има левове, мисля че е глупост да купува евро, да ги тегли, ти да ги внасяш и продаваш и всеки да плаща комисионни плюс да дава спреда по покупко-продажбата на ченчаджии или банка. Но ти си решаваш.
2. Капарото (Задатъка) си прибрах в джобчето. На варианта да остане при тоя и оня отговорих че моят ангажимент да продам на тояи човек се покрива по договор - предварителен с тази сума и не виждам резон друг да го държи 1 месец. Все пак, ако той се откаже губи тези пари, ако аз се откажа - дължа 3 пъти по т0лкова, като вероятността да се отърва с това е минимална - веднага че поискат и ще получат от съда обявяването на предварителния договор за окончателен, така че по мое мнение не допускай такива филми....
Взимаш си капарото и си подписваш предварителен договор.
Re: Въпрос към тема продажба.
26-01-2007 - 10:37:35
И какви адвокатски разходи споменаваш - нали им плачаш процент 2-3,5 или 3 както си се разбрала, да не ти искат отделно за разходи....
На брокера аз пари дадох половината на предварителния договор и половината на изповядването, защото го познавах.
Иначе не искам да коментирам как бих постъпил, но разправията ми с майстори ме е научила да не давам пари напред...
Да ме извинят брокерите за сравнението - ничо лично.
Просто палщам като получавам, не за намерения,струва ми се честно.
Re: Въпрос към тема продажба.
26-01-2007 - 10:46:57
Wse pak питай юрист дали с този текс "има право да ме предстамлява пред компетентните органи" наистина не може да се злоупотреби, аз пак повтарям че при мен жената ми е много близка...
Би могла да сложиш за твоя сигурност последна точка "Настоящето пълномощно не важи за явяване пред нотариус" например, или нещо от сорта, за да избегнеш тълкуването на точката "и други, във връзка с продажбата"....
Re: Въпрос към тема продажба.
26-01-2007 - 11:25:24
Благодаря ти Stefan
Те продадоха преди година мои имот и адвокатските разходи - те имат адвокат -влизаха в комисиона - 2%, които им платих при изповздване на сделката - тогава нямаше предварителен договор.

Сега има, и затова не сам наясно с капарото. И аз мисля като теб , но се сбласках с други мнения - при адвокат, при нотариус...Значи имам правo да кажа, че капарото остава при мен?

И комисионната смятам,че трябва да платя при окончателния договор.

Контакта ми с брокерката само по маил, както и организацията на цялата подажба и трудно мога да обсъдя всичко.Хората обикновенно се съветват и с приятели, познати, а а нямам тази възможност.
При всяко положение сте взема предвид това, което ме съветваш.
И ще покажа предв, дог на мои адвокат.
Stefan,хубаво е , че ТЕ има във Форума,както и всички, които ми помагат със съвет
Re: Въпрос към тема продажба.
26-01-2007 - 11:44:20
StefanB,
Пишеш : "- купувача имаше сметка в банка, аз също си открих сметка там и с два превода - един на стойността на договора - той беше на данъчна оценка, за разлика от предварителния, който беше на пазарната цена и втори превод - за разликата, решихме плащането. Понеже купувачът имаше евро, плати ми евро - "

Искам да те питам в тази връзка :

1. Какво основание посочихте за извършените плащания ?
По Договор, или
По договоро за продажба на имот, или
Нещо друго.

2. На основание на една наредба за плащанията (БНБ), банките отказваха валутин плащания между местни лица, но не е имало повод да се допирам до темата скоро.
Има ли още такива ограничения ? Ако да, как ги преодоляхте ?
Re: Въпрос към тема продажба.
26-01-2007 - 12:07:23
Лаура, за какво ти е адвокат, ти си продавач... Е, не е излишно, особено щом в агенцията имат юрист, но ако имаш типов предварителен договор (ако се разровиш тук ще намериш) ако имота ти е с редовни документи и имаш желаещ да купи и си на място, можеш да свършиш работа и сам, не е супер голяма философия. С брокер или адвокат - просто спестяваш тичането. Но и брокер и адвокат и с отделни хонорари би било вече много....
Колкото до това имаш ли право - естествено, ти си клиент, имаш всички права да си искаш, друг е въпросът какво ще постигнеш, но ако не си поискаш, няма шанс да ти дадат, нали? Ето брокерката си иска да оставиш там парите за да си гарантират комисионната - в БГ всеки го е страх да не настине и да не се мине... И сигурно има право - много са брокерите и много са псевдоброкерите и покрай сухото гори и мокрото - тя има опит с такива, които са я изпържвали и не са й плащали, а те на свой ред са били изпържвани от псевдоброкери и иди разбери - кокошката или яйцето.
На моята сделка например брокера на другата страна взе да ми обяснявя какво трябва аз да направя, като че съм пионерче втори клас, отговора ми бе да се разбере с моя брокер, нямам какво да говоря с нея. Хора всякакви, така че не се връзвай и ако нещо не ти харесва - без скрупули, тук не е европа и никой няма да ти каже мерси, защото си почтен, по-скоро ще уеш зад гърба си "Егати балъка"... Жестоко е, но много често е истина.
А клиенти по мейла отвъд завесата са златна мина за недобросъвестни посредници, желая ти да имаш късмет с твоята позната и да мине всичко нормално.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход