Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Въпрос към тема продажба.

Публикувано от Laura 
Въпрос към тема продажба.
24-01-2007 - 16:14:12
Moля за съвет на тема продажба.Аз съм продавач, има купувач и агенция.
Трябва, разбира се.да се вадят различни документи - агенцията иска аз да ги осигуря.Аз, обаче,не съм България.Нямам и роднини, желаещи да се занимават с това.Кое е задължение на агенцията и какво трябва да осигуря сама..Какво влиза в тяхните задължения и какво в моите.

Има ли нещо при дог. за продажба, за което аз,като продавач,трябва да внимавам.Агенцията има адвокат, но и купувачът е клиент на същата агенция доколкото разбрах.

Благодаря , ако някои ми отговори.
Re: Въпрос към тема продажба.
24-01-2007 - 16:19:09
avatar
Помислете пак дали нямате роднини, които не биха искали да се занимават с това. Колкото до задълженията на АНИ за да може една агенция да осигури всички документи без собственика да прави нищо трябва пълномощно.

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Re: Въпрос към тема продажба.
24-01-2007 - 17:17:00
Само ще те попитам - чии интереси ще защитава агенцията - твоите или на купувача, било когато преговаря за цената, било за условията по сделката, защото всеки договор изисква 2 насрещни престации - от името на кой от двамата си клиенти ще преговарят по-изгодни условия ?!? Това не важи, ако вие вече сте се договорили с купувача за цена и условия.
Аз не бих дала пълномощно на агенцията- бих си хванала собствено доверено лице - за предпочитане кадърен адвокат.
Нямам нищо против агенциите, много полезна и пестяща време услуга, но голяма част от тях са с опорочена практика. Затова подбирам с кого работя.
Re: Въпрос към тема продажба.
24-01-2007 - 17:45:00
Благодаря за вниманието.
За цената се разбрахме ;обаче за условия не е ставало въпрос още.

Случаино стигнах до заключението, че купувачат не е от друга агенция.
Не знам чии интереси сте защитават.
Знам, че имат адвокат.Трябва ли, все пак да взема мои адвокат; при това положение.

Към ПРОДАВАЧ -знам, че за подаване на молба, напр. за дан. оценка, тежести,не се изисква пълномощно - само за получаване.Това, като услуга, мога ли да го искам от агенцията?
Re: Въпрос към тема продажба.
24-01-2007 - 20:12:39
avatar
Удостоверение за тежести на теб като продавач не ти трябва то се вади от брокера на купувача. За другите неща може да се погрижи вашия брокер просто му се обадете не разбирам защо търсите информация тук, а не от него?! Липсата на диалог понякога създава големи главоболия. Колкото до адвокатите - ако брокерите са ненужни при една сделка с недвижими имоти то значи, че адвокатите по-добре да се занимават с бракоразводни дела winking smiley . Юрист е нужен само тогава когато има нещо по-заплетено около сделката ви и вашия брокер не е компетентен да ви помогне.

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Re: Въпрос към тема продажба.
24-01-2007 - 21:39:54
Продавач,blagodarja.

Ne znaeh kakvo e redno i kakvo ne da iskam ot nego, osven , che mi e nameril kupuvach - do kade stigat zadaljenijata mu.
Mejduvremenno se svarzah s nego - riskuvam li nesto, ako mu dam palnomostno da se zanimava s neobhodimite dokumenti?
Re: Въпрос към тема продажба.
25-01-2007 - 16:10:29
Лаура, по принцип в задълженията на посредника влиза и това да набави от Ваше име всички необходими документи за окончателното прехвърляне на собствеността върху имота. Това няма как да стане без да има пълномощно от Ваша страна. Да, права сте, че пълномощно не е необходимо, за да подаде документите, но какъв е смисъла само да ги подаде, ако след това не може да ги получи?
Най-удобно би било да дадете съответното пълномощно на брокера или адвоката на агенцията, които знаят от къде какви документи да набавят, но ако все пак имате някакви съмнения към тях, свържете се с независим адвокат и се разберете с него. Не е нужно дори да бъде авдокат, а може някой Ваш близък или познат... все пак работата е чисто техническа и не изисква специални знания. Само чакане по опашки smiling smiley
Успех!
Re: Въпрос към тема продажба.
25-01-2007 - 17:04:02
Благодаря ти,Milamila
Re: Въпрос към тема продажба.
25-01-2007 - 17:09:11
Az (по-право жена ми) бях продавач през декември.
Дадох следното на моята брокерка (познавам я от 100 години и ми беше много по-лесно да се обърна към нея, отколкото да ходя за огледи) Взе ми 2 процента


ПЪЛНОМОЩНО


Долуподписаната .....................................


, с настоящото


УПЪЛНОМОЩАВАМ


ЕГН: , л.к. № , изд. на г., от МВР-София, със следните права:

1. Упълномощеният има право да ме представлява пред компетентните органи – Община, Данъчно подразделение и др. във връзка с продажбата на следния мой недвижим имот : апартамент № / ..................... /, находящ се в гр. София, стар адрес –........................... , нов адрес – ......................., със застроена площ от 41,30 кв.м. състоящ се от стая, кухня и обслужващи помещения , при съседи : изток – апартамент 38, запад – апартамент 40, север - двор, юг – стълбище, отгоре – апартамент 44, отдолу – апартамент 34, заедно с избено помещение №39, с площ 1,51кв.м., заедно с 0.986% идеални части от общите части на сградата и от правото на строеж върху мястото,
2. Упълномощеният има право да се снабдява вместо мен с всички необходими документи, във връзка с продажбата на гореописания мой недвижим имот а именно - данъчна оценка, удостоверение за семейно състояние, удостоверение за идентичност на адреса, удостоверение за недължимост на публични, държавни и общински вземания, скици, копия, официални документи, книжа и други документи, касаещи разпореждането с имота. Да попълва съответните молби в тази насока, да заплаща дължимите такси и да получава изготвените документи от компетентните органи – Община, Данъчно подразделение и др.
3. Да закрие от мое име партидите за парно, вода, телефон и ток на гореописания имот.


УПЪЛНОМОЩИТЕЛ:


Едва вчера получихме нотариалния акт - заради службата по вписвания - от Коледа се мотат...
Утре ще ходи с купувача да се убеди че прехвърля партидата за парното.
Единственото ми задължение беше да й дам нотариалния акт-копи и да се явим на изповядването.
Всичкоостанали - удостоверение за идентичност, дан. оценка и каквото още трябваше го извади и оформи тя.
Re: Въпрос към тема продажба.
25-01-2007 - 18:29:09
StefanB,
много се радвам да те ,,чуя''
Благодаря ти за текста / сте направя такова пълномощно на брокерката / аз също я познавам отдавна / надявам се,че с това не може да се злоупотреби.
Много ти благодаря.Дано в този случаи нямам проблеми.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход