Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Новодомство - партиди ток и вода

Публикувано от Zhimi 
Новодомство - партиди ток и вода
12-01-2007 - 11:19:04
Помощ!
Моля, някой който е минал по този път, да ми обясни - как става откриването или преминаването към индивидуални партиди за ток и студена вода при новопостроена кооперация, получила наскоро разрешение за ползване. На сайта на електроразпределение нищо не се разбира.
Относно електричеството - В кой момент се преминава от временния ток към предвидения за целта трафопост? Откога започва индивидуалното отчитане? Очакваме поставяне на електромери до няколко дни.
Относно студената вода - как се отчита водата, ако някаква част от кооператорите регистрират индивидуален водомер, а друга част не искат и как се разпределя общия водомер, или е въпрос на решение на Общото събрание?
Re: Новодомство - партиди ток и вода
12-01-2007 - 20:16:50
Здравейте, тази процедура се задейства от строителя след поставянето на индивидуалните електро и водомери. Той трябва да се обърне към Електроразпределение и Водоснабдяване, вика ги на обекта и ... те си знаят. Партидите ви се откриват след това. Просто трябва да настоявате пред строителя ви да го направи, за това и той има интерес. Успех smiling smiley
Re: Новодомство - партиди ток и вода
13-01-2007 - 16:34:35
Да, както изглежда, за тока ще го направи, но за водата ни каза да се оправяме сами - т.е. да си изберем упълномощен представител, който да задвижи процедурата. А точно със Софийска вода нещата са невероятно усложнени. Решение на Общо събрание, списък с всички имоти в сградата, копия от вс. нотариални актове (!!!), пломбирани водомери, т.е. по-точно, най-напред вероятно трябва да заявим услугата - пломбиране на водомерите, и накрая една вратичка, която позволява ако няма редовни водомери в някои помещения, те да бъдат отчитани на база брой живеещи. За тях меродавно е показанието на общия водомер, останалите - индивидуалните, наричат "контролни". Общия водомер е тяхна грижа и собственост, а индивидуалните са собственост и грижа на гражданите. Ако някой си откачи водомера в апартамента (както правят един куп Бай Ганьовци), това не е тяхна грижа, защото те си изискват потребената вода по общия водомер. Да му мислят съкооператорите. Само не мога да разбера кой в края на краищата им е насрещна страна по този общ водомер - вероятно никой персонално. Когато разни входове не си плащат общия водомер и натрупват огромни дългове, онези седят и заплашват, че ще спрат водата, но всъщност рядко го правят. Големи тъпотии. Но засега така е по закон, колкото и да е абсурдно. eye popping smiley



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2007-01-13 16:36 от Zhimi.
Re: Новодомство - партиди ток и вода
14-01-2007 - 17:28:01
Мисля, че почти всеки строител прехвърля партидите, а не кара клиентите да правят това ! В негов интерес е да ги прехвърли веднага след Акт 16, защото иначе той плаща разходите за ток, вода и др. После може да си ги събира от собствениците, но това е една тежка процедура за него, така че кажете му, че няма кой от вас да се занимава и ще видите колко бързо ще уреди това... Строителят е този, който има копия от вс. нотариални актове, координати на вс. собственици, пък и те сигурно все още го посещават ... Другият вариант е да се съберете собствениците и с пълномощник да направите това, тъкмо ще учредите и управлението на етажната собственост /тя стои от другата страна на общия водомер, електромер и пр./. Сега е моментът да създадете добрите съседски взаимоотношения. Има и трети вариант - да се обърнете към фирма за поддръжка и управление на жилищни сгради и да си платите - но и тогава трябва пълномощно от вас, което се заверява нотариално. Като че най-безболезнено е строителят да го направи - вика ЕЛ и ВиК-то, описват вс. ел и водомери, засичат ги, пуска молби в съотв. инстанции за прехв. партидите и това е.
Междудругото досега плащахте ли тези консумативи и на кого ? За водата е важно да проверите в Соф.вода дали фирмата е плащала редовно, да не ви изненадат с някакви крупни неплатени суми /токът не може да не се плаща редовно/. Работила съм за коректен строител, който плащаше редовно водата за целия обект /който се състоеше от отделни еднофамилни къщи/ и след Акт 16, като реши да опрости тези разходи на собствениците до прехвърлянето на партидите. Успех! smiling smiley
Re: Новодомство - партиди ток и вода
15-01-2007 - 17:54:38
О, днес май разбирам, защо строителят е оставил тази дейност да си я вършим сами. Както изглежда, ще се наложи на водомерите да се прави метрологична проверка. Според ЗИ годността на измервателните уреди важи до края на следващата календарна година след първоначалната проверка. Предполагам, че това е било изтеклата година, защото миналата година през януари те си бяха монтирани - значи няма шанс да ни се размине. И така - трябва да се проверят водомерите от лицензирана лаборатория (не си представям как ще организираме всички собственици да го направят). Нямам думи. Не че съм фен на Електроснабдяване, но административните абсурди по отношение на водата минават всички граници.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2007-01-15 17:56 от Zhimi.
Re: Новодомство - партиди ток и вода
16-01-2007 - 11:32:31
Неприятно ми е да ви разочаровам, но законът не задължава строителя да въведе обекта в експлоатация и да ви предостави разрешение за ползване.
ЗУТ, Чл. 177. (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 29 от 2006 г.) След завършването на строежа и приключване на приемните изпитвания, когато те са необходими, възложителят регистрира пред органа, издал разрешението за строеж, въвеждането на обекта в експлоатация, като представя окончателния доклад по чл. 168, ал. 6, договорите с експлоатационните дружества за присъединяване към мрежите на техническата инфраструктура и документ от Агенцията по геодезия, картография и кадастър, че е изпълнено изискването по чл. 175, ал. 5.

"Възложителят" обикновено в голямата си част се явяват собствениците, т.е. вие.

... но ако сте използвали "врътка" при сключване на предварителния договор и сте договорили със строителя да ви съдейства за издаване на разрешение за ползване... cool smiley - просто си изискайте изпълнение на основание условията по договора.
В противен случай, с Акт 15 строителят предава собствеността на възложителя /Чл. 176. (1)/ и.... cool smiley мдааа... А искането за копия от нотариалните актове е напълно нормално.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход