Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Въпрос относно студио, ателие и апартамент

Публикувано от baligo 
Въпрос относно студио, ателие и апартамент
24-11-2006 - 11:23:06
Моля, ако има знаещи тук, да разяснят разликите между студио, ателие и апартамент. Имам планове да купувам ателие по нотариален акт, с цел отдаване под наем, но мой близък усилено се опитва да ме убеждава, че ателиетата можело да ги забранят за живеене и аз с мойта инвестиция, да пия една студена вода, щото не е удобно за отдаване под наем с друга цел освен живеене.

Има ли законова основа за такова твърдение или някакви такива перспективи за забрана на ателиетата за живеене? И какво е студио?

То ако има такава вероятност, ми се струва, че половината от новото строителство ще изгори, щото са ателиета. Според мен това са празни приказки, но ще е добре, ако тук има някой познаващ законовата уредба да разясни. Има ли изисквания за избено помещение, под/над земята да е нивото, последен етаж... Въобще разликите между студио, ателие и апартамент.

Поздрави.
Re: Въпрос относно студио, ателие и апартамент
24-11-2006 - 12:03:39
studia se prodavat navsiakude v Evropa. stiga da stava za ziveene.
Re: Въпрос относно студио, ателие и апартамент
24-11-2006 - 14:02:54
Това е така и в България. Това, което мен ме притеснява е каква е законовата уредба на тези термини- ателие, студио, апартамент. И дали е възможно да бъде принуден наемателя да освободи даденото ателие или студио, ако чичо Здравко от горния етаж се оплаче някъдеси. За апартамента е ясно, че е за живеене.

baligo Написал:
-------------------------------------------------------
> Въобще разликите между студио,
> ателие и апартамент.
>
> Поздрави.
Re: Въпрос относно студио, ателие и апартамент
24-11-2006 - 14:20:32
Закон за устройство на територията
Чл.38. (1) В надземните етажи на жилищна сграда освен жилища могат да се изграждат и ателиета и кабинети за индивидуална творческа дейност, а в първия етаж, в полуподземния етаж или в подземния етаж - гаражи, по изключение трафопостове, както и други обекти и съоръжения на техническата инфраструктура при съблюдаване на санитарно-хигиенните, противопожарните и другите технически изисквания и на нормите за безопасност.
(2) Обекти за стопански и обслужващи дейности в новоизграждаща се жилищна сграда се предвиждат в подземния, в полуподземния и в първия етаж, ако са осигурени самостоятелни входове към тях и са съобразени със санитарно-хигиенните, противопожарните и другите технически изисквания.
(3) (доп.,ДВ,бр.65 от 2003 г.) В съществуваща жилищна сграда с режим на етажна собственост се допуска преустройство и промяна на предназначението на жилищно помещение или на самостоятелно жилище в кабинет за здравни нужди, за офис или за ателие за индивидуална творческа дейност, свързани с достъп на външни лица в сградата, ако обектите се намират на първия или на полуподземния етаж, преустройството им е съобразено със санитарно-хигиенните, противопожарните и другите технически изисквания и въз основа на изрично писмено нотариално заверено съгласие на всички собственици на жилища - непосредствени съседи на обектите. По изключение може да се допусне разполагане на посочените обекти и на други надземни етажи само въз основа на решение на общото събрание на собствениците, взето по установения ред, и с изрично писмено нотариално заверено съгласие на всички собственици на жилища - непосредствени съседи на обекта.
(4) (доп.,ДВ,бр.65 от 2003 г.) Съществуващо жилищно помещение или самостоятелно жилище на първия етаж на жилищна сграда може да се преустрои с промяна на предназначението му за магазин или за други обслужващи дейности, извън тези по ал.3, при спазване на санитарно-хигиенните, противопожарните и другите технически изисквания и ако се осигури самостоятелен вход извън входа и общите помещения на жилищните етажи. В тези случаи се изисква решение на общото събрание на собствениците, взето по установения ред, и изрично писмено нотариално заверено съгласие на всички собственици на жилища - непосредствени съседи на обекта.
(5) (изм.,ДВ,бр.65 от 2003 г.) Помещения и обекти за нежилищни нужди, изградени в заварена жилищна сграда, могат да се преустройват по общия ред, без да се изисква съгласието на собствениците в етажната собственост, в случай че не се допуска наднормено шумово и друго замърсяване.
(6) (нова,ДВ,бр.65 от 2003 г.) Не се изисква съгласието на собствениците в етажната собственост при възстановяване жилищното предназначение на вече преустроени самостоятелни помещения и обекти за нежилищни нужди, изградени в заварена жилищна сграда.
(7) (пред.ал.6,изм.,ДВ,бр.65 от 2003 г.) Към проектите за преустройства по ал.3-5 задължително се представя мотивирано становище на инженер-конструктор с пълна проектантска правоспособност, доказващо, че не се увеличават натоварванията, не се засягат конструктивни елементи и не се намаляват носимоспособността, устойчивостта и дълготрайността на конструкцията на сградата, а когато се налагат изменения в конструкцията или се увеличават натоварванията, се представя и конструктивна част към проекта.
Чл.40. (1) Всяко жилище трябва да има самостоятелен вход, най-малко едно жилищно помещение, кухня или кухненски бокс и баня-тоалетна, както и складово помещение, което може да бъде в жилището или извън него. Допустимо е помещенията да бъдат пространствено свързани с изключение на тоалетни и бани-тоалетни.
(2) Санитарни помещения над жилищно помещение, над кухня или килер за хранителни продукти се допускат само в жилището, което обслужват.
Re: Въпрос относно студио, ателие и апартамент
24-11-2006 - 14:49:49
Разбирам, че разлика между студио и ателие, закона не прави и че ателието може да е в подземния етаж? Прав ли съм? И освен това, че изрично не е забранено ползването на ателието за живеене, пък било то и в таванския, подземния или полуподземния етаж.
Re: Въпрос относно студио, ателие и апартамент
24-11-2006 - 20:30:58
Е как може да се докаже, че живееш , а не работиш в него? Освен това никъде няма закон, че не можеш да спиш, да се къпеш, да ядеш в офис или ателие.
Обикновенно в проекта ателиета се пишат тези имоти, които не отговарят на всички изисквания за жилища - най-често изложение или височина.
Re: Въпрос относно студио, ателие и апартамент
24-11-2006 - 21:27:05
4ovek Написал:
-------------------------------------------------------
> Е как може да се докаже, че живееш , а не работиш
> в него? Освен това никъде няма закон, че не можеш
> да спиш, да се къпеш, да ядеш в офис или ателие.
> Обикновенно в проекта ателиета се пишат тези
> имоти, които не отговарят на всички изисквания за
> жилища - най-често изложение или височина.


Мисля, че ми се изясняват нещата. smiling smiley Единственото ми притеснение остава, това че ателието е в подземен етаж, но мисля, че и това не би трябвало да ме тревожи твърде ако отговаря на:

vpetrishky Написал:
-------------------------------------------------------
> Закон за устройство на територията
> Чл.38. (2) Обекти за стопански и обслужващи дейности в
> новоизграждаща се жилищна сграда се предвиждат в
> подземния, в полуподземния и в първия етаж, ако са
> осигурени самостоятелни входове към тях и са
> съобразени със санитарно-хигиенните,
> противопожарните и другите технически изисквания.


Правилно ли разсъждавам, че са ми малко далечни тези теми? Ателието е обект за стопанска и обслужваща дейност, нали? Освен това входа към подземния етаж не е само за него, а и за още ателиета и една врата долу на етажа пък води към отделен клон за мазите. Това разположение би трябвало да отговаря на изискването за осигурен самостоятелен вход. Подземния етаж си е като всички други етажи и ателието е със самостоятелен вход, толкова колкото и апартамента на третия (примерно) етаж, нали?


ПС:
А дали не е възможно при изповядване на сделката, в нотариалния акт просто да се запише, че ателието се ползва за живеене.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2006-11-24 23:29 от baligo.
Re: Въпрос относно студио, ателие и апартамент
25-11-2006 - 07:32:12
Разликата между апартамент и ателие е в предназначението на обекта. Ателието се ползва за индивидуална творческа дейност. И двете могат да се ползват като жилище стига да отговарят на условията на чл.40 от ЗУТ. Независимо, че един обект се е ползвал като ателие, той може да се ползва като жилище при условията на ал.6 на чл.38 от ЗУТ:
" Не се изисква съгласието на собствениците в етажната собственост при възстановяване жилищното предназначение на вече преустроени самостоятелни помещения и обекти за нежилищни нужди, изградени в заварена жилищна сграда. "
Условието е вашето ателие да отговаря на чл. 40 от ЗУТ
Чл.40. (1) Всяко жилище трябва да има самостоятелен вход, най-малко едно жилищно помещение, кухня или кухненски бокс и баня-тоалетна, както и складово помещение, което може да бъде в жилището или извън него. Допустимо е помещенията да бъдат пространствено свързани с изключение на тоалетни и бани-тоалетни.
(2) Санитарни помещения над жилищно помещение, над кухня или килер за хранителни продукти се допускат само в жилището, което обслужват.


Re: Въпрос относно студио, ателие и апартамент
25-11-2006 - 10:19:36
Само не виждам смисъл да му сменя предназначението. Нанася се живее си, ако някой му каже , че няма право, той му обещава , че вече няма да живее, а ще твори по 24 часа на ден. Предполагам, няма ограничение в някой закон да живееш докато творишsmiling smiley
Re: Въпрос относно студио, ателие и апартамент
25-11-2006 - 10:30:07
Ами ако е в мазето се замисли дали на теб ти се живее там - все пак си е мазе. А как изглежда, има ли бани и какви входове има си зависи от проекта - разгледай го.
Нали въпросът ти беше може ли чичо Здравко да пише донос д ообщината , че живееш в ателие? Може да пише каквото си иска - никой не може да му забрани да пишие донос , че разработваш термоядрено оръжеи от ново поколение. Обаче никой не може да ти забрани да прекарваш по 24 часа в това ателие. Могат да ти забраня да вдигаш шум над нормата, да разработваш въпросното оръжие и подобниsmiling smiley
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход