Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Моля за съвет

Публикувано от Laura 
Моля за съвет
22-09-2006 - 20:08:13
Моля, даите ми съвет.
Искам да продам апартамента си, които, тъи като е доста голям, е труднопродаваем.Разбира се, сте го дам на агенция.
Бих искала да се предлага без комисионна за купувача - както предлагат обектите си строителните фирми и така те стават по - атрактивни за купувача ( поне от психологическа гледна точка.)

Как да постъпя - трябва да платя двете комисионни на агенцията или как?Имам ли право да поставям подобни условия на агенцията?

Благадаря предварително
Re: Моля за съвет
22-09-2006 - 21:55:20
Откъде се разбира за агенцията? Ако го обявиш директно, става още по-атрактивно за купувача. Разбира се и това си има недостатъци, като визити на ненадеждни клиенти, но 3% по-ниско не е малко
Re: Моля за съвет
23-09-2006 - 13:25:33
Сигурно не сам задала въпроса си правилно.
Не сам искала да го обявявам директно.Без агенция не мога да го продам - много е трудно.
Re: Моля за съвет
24-09-2006 - 02:37:06
Здравейте!

Ами по принцип няма проблем апартаментът да се продаде без комисионен процент от купувача. Все пак интересът на брокерите е да имат по-голям брой сделки и по-доволни клиенти. Разбира се Вие няма да плащате двоен процент. Вие ангажирате агенцията за недвижими имоти да Ви продаде имота, а тя избира най-добрия начин за бързата продажба на имота.

Приятна вечер!


Re: Моля за съвет
24-09-2006 - 10:44:33
Благодаря за отговора.

Ако правилно разбирам - агенцията трябва да прецени дали да иска ком. от купувача.
Аз, като клиент на агенцията, нямам ли право да поставя условие - или това не е прието.Правя изводите си от практиката на продажби в чужбина - комисионна се взема само от едната страна.В противен случаи имотат се оскъпява много моята цена , в която включвам и комисионната, върху тази цена купувачат трява да плати също 2 - 3 процента - би станало доста скъпо за него.
Re: Моля за съвет
24-09-2006 - 11:06:46
Според мен винаги и всички комисиони се плащат от купувача /ако по принцип се дължат и от двете страни/. Някоя малка агенция, която няма нито един записан купувач в "тетрадките" си може да се съгласи на единичен, а не двоен комисион, защото така или иначе ще продаде на купувач от друга агенция. Това вие да платите комисиона на купувача има смисъл само ако се захванете с някоя голяма агенция, която има листа от 5-6 "чакащи" купувача, търсещи апартамент като вашия. Можете да използвате някой друг рекламен трик, като например да предоставите "бонус" на купувача част от мебелите или вие да поемете за своя сметка всички разходи по прехвърлянето или голяма част от тях. Ако бързате и сте готова да платите за по-интензивна кампания, вложете си парите в реклама. Независимо какъв процент предложите на брокера-двоен или единичен, има голяма вероятност точно вашата оферта да не стигне до широк кръг потенциални купувачи. Ако поставяте условия на агенцията, искайте реклама в интернет, периодичните издания и на таблото на агенцията, както и отчет къде и как е рекламиран имотът ви.
Успех!
Re: Моля за съвет
24-09-2006 - 11:36:41
Zdraveite ,vpetrishky,moje li da mi dadete konkreten savet.
Izbrala sam konkretna goljama agenzija.Kak da zargovarjam s tiah, kakvi uslovija moga da postavja?

Apartamentat mi e mnogo goliam - znachi , niama mnogo event. kupuvachi.
Tai kato kvadraturata e goliama, saotvetno i zenata ne e malka - vapreki, che sam opredelila nai - niskata zena za raiona.Znachi - komisionnata na agenzijata ot moja apartament - ot moja strana - niama da e malka. I za kupuvachat niama da e malka.

Niamam mebeli - moga event. da predostavja garaj kato bonus?

Da poenma vsichki razhodi - tova znachi, che az namaliavam oste mojata zena, kojato, kakto kazvam,e na dolnata graniza.

Moga li da kaja na agenzijata - ;;ne vzemaite komisionna ot kupuvacha".Pri kakvi uslovija tia bi se saglasila.
Dadoh za primer stroitelnite firmi, koito prodavat bez komisionna za kupuvacha.

Izviniavam se za latinizata - no imam problem s kirilizata.
Re: Моля за съвет
24-09-2006 - 13:02:17
Здравейте ,Лаура! По принцип избягвам да пиша често по форумите, а и нямам достатъчно време за това. На вас ви отговорих още първия път, когато зададохте въпрос, защото ми харесва маниерът ви на писане и учтивостта ви. Съжалявам, че трябва да ви го напиша, но това ви прави аутсайдер в България и аз се старая да ви помагам, защото сте в неравнопоставено положение. На вас ви липсва наглост и безочие, пробивност и пренебрежително отношение към другите, кото автоматично ви прави жертва на безскрупулните ..............Вие явно дълго се готвите за "битката" и възпитанието ви не ви позволява да търсите правата си на клиент и да ги отстоявате. Затова ще ви е трудно да продадете апартамента си, без да ви наложат условията си или да ви излъжат, ще ви е трудно и да водите преговори за цената. Не трябва да се притеснявате да посочите в този или други форуми пълно описание на апартамента си, агенцията, която сте избрали, да искате мнение за конкретен брокер поименно и т.н. Не трябва да изпитвате скрупули, когато определяте цената, защото макар и общата цена да е крупна сума, поради голямата площ на имота, предполагам, че като цяло цената е ниска за пазара. За всеки апартамент си има купувачи, не подценявайте платежоспособността на българите.
Според мен е 100 % сигурно, че утвърдена агенция би се съгласила да не взема комисион от купувача, ако той е клиент на друга агенция winking smiley Тоест-по тактичен начин или директно ще ви откаже.
Моят съвет към вас е да си направите market research. В същата тема можете да зададете въпроса си- колко да искам за апартамент, намиращ се .........., на ......етаж, с ....... квадратура, гараж,.........., тип строителство ........... Аз не съм компетентен да ви отговоря, защото не познавам пазара на апартаменти в София, но съм сигурен, че ще получите ценни съвети. Имайте предвид, че цената която обявите ще подлежи на преговори с купувача, тоест ще бъде редуцирана. Рекламните трикове, които примерно ви посочих са за "заблуда на купувача", тоест моля платете за нашия безплатен бонус. Вие можете да подарявате комисион на купувача, гараж или такси за прехвъляне, след като сте ги включила в цената и сте преценила, че нетният остатък от парите, които ще получите е точно цената, която искате.Имайте предвид, че "без комисион от купувача" може и да уплаши част от потенциалните купувачи, без да има този положителен ефект , на който се надявате.
Вие трябва да си дадете сметка какъв ценови клас е апартаментът ви, каква е target групата от потенциални купувачи и какъв е най-добрият подход за реклама . Купувач, който иска да си купи скъп апартамент обикновено е наясно, че и комисионът и таксите за прехвъляне пропорционално са високи.De minima non curat praetor. Моят съвет е да се поставяте на място на купувача, но да не правите подаяния. Водете се от мисълта, че действате за благото на членовете от семейството си, които разчитат на васsmiling smiley
Друг въпрос , на който трябва да си отговорите е наистина ли бързате и колко бързате с продажбата. Ако много бързате с продажбата уговорете комисион на агенцията в "твърда сума", тоест фиксиран размер, ако разбира се агенцията го приеме. Така ще избегнете опасността брокерът да се опитва да надува цената, за да вземе по-голям процент . Друг вариант е да заделите лично възнаграждение за брокера в случай на успешна сделка. Вие на практика работите с брокера, а не с агенцията, така че може да му обещаете материален стимул ако изпълни следните условия, например силна рекламна кампания, огледи, уговаряне на благоприятни условия на сделката и т.н. Това мисля, че ще е успешен ход от ваша страна.
Следващата седмица ще пътувам и няма да мога да отговоря на евентуални въпроси, но има много способни и добронамерени хора, които ще ви помогнат с мнение.
Надявам се да не съм ви засегнал с откровенноста си. Желая ви успех!
Re: Моля за съвет
24-09-2006 - 14:33:13

Zdraveite, vpetrishky,

Ne za parvi pat mi pomagate i otgovarjate na moite vaprosi, za koeto sam Vi mnogo blagodarna.
Trjabva da priznaja, che se nadiavah i na tozi vapros da polucha otgovor ot Vas - Vie stanahte kato,,dobar prijatel " za men.
Az sam v chujbina,ako imam nujda ot savet obiknovenno se obrastam kam njakoi forum, s nadejda niakoi da mi otgovori - nai - chesto poluchavam otgovor,,obarnete sa kam advokat"ili ,,pishi na kiriliza !!" - (pisha, no ne vinagi se poluchava).
A az iskam samo da znam dali i dokolko sam prava.

Ste postapia, kakto me savetvate - ste si opredelia zena, pod kojato ne iskam da sliaza.A i, realno poglednato, az go prodavam, zastoto njamam nujda ot nego, no izobsto ne barzam - kogato se prodade.

Prav ste - ne trjabva da objavjavam nai - niskata vazmojna zena - dolnata si graniza.Vseki kupuvach ste iska da namali zenata, kakvato i da e tia..

Oste vednaj Vi blagodaria, che namerihte vreme za men i Vi jelaja prijatno patuvane.
na
Re: Моля за съвет
24-09-2006 - 17:35:18
като нямаш бърза работа защо го обявяваш в долната ценова граница, че и с бонус гараж? Аз ако бях на твое място бих се опитал също да го предложа за замяна за по-малък ваканционен имот+доплащане, който в последствие да продадеш или отдадеш под наем, или ползваш лично; Що се отнася до агенцията, бъди сигурна, че ще се опитат да се възползват от теб, само като чуят, че живееш в чужбина
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход