Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

дайте съвет

Публикувано от MERR 
дайте съвет
16-09-2006 - 14:09:06
Здравейте на всички!
Искам да инвестирам в имот - магазин!Не мога да преценя кое би било по-изгодна инвестиция, с оглед бъдещето развитие на пазара на търговски площи:
1.Магазин в 3-4 етажен търговски център в голяма и лъскава административна сграда(представляващ стъклена клетка някъде по етажите, с общи части и санитарен възел)
2. Самостоятелен магазин на кота0, на що годе комуникативно място (без топ търговските улици, където, ако изобщо може да се намери нещо,цените са безбожни), със самостоятелен сан. възел и складче.Имам предвид например магазин в бясно застрояващия се кв. Мотописта(зад бъдещите администр. сгради по бул. България) или пък в бъдещия комплекс в студ. град...или нещо такова.

Ще съм благодарна за всякакви коментари!
Re: дайте съвет
19-09-2006 - 11:18:14
според мен магазин на главна и оживена улица, дори и сградата да не е нова. през една оживена улица винаги ще минават хора, а един търговски център никога не можеш да знаеш дали ще провърви.
това е моето мнение, но нека и другите си кажат тяхното
Re: дайте съвет
19-09-2006 - 12:00:14
Мер,като човек който съм на ти с наемите на магазини и собственик на такива ще си позволя да ти дам съвет.За жалост не си посочил до каква цена,но ще говорим по общо.Все пак Мотописта не ти го препоръчвам,там си има Билла,в която има почти всичко и безброй бизнес и офис сгради.Студнетски град по може,но там по добре би било заведение отколкото магазин.
На главните търговски улици може да се намери нещо!С отварянето на двата Мола някои наематели започнаха да гледат на там и собствениците решиха че вече нямат чак толкова уникални имоти,аз съм от леко потърпевшите случая winking smileyКогато стана ясно че не може през 6 месеца да си слагаш 10% от горе на наема,нещата се успокоиха и някои неща излязоха на пазара,включително 2 магазина на Витошка в търговската част,но както каза цените са безбожни и обезмислящи вложеието.Все пак с 1 000 000евро колкото искат за 30кв/м може цял хотел да направиш или да построиш сграда.....
Аз ако влагах в момента бих си купил в един бизнесцентър на Мария Луиза сега правят,почти до пл.Независимост е строежа и май до края на годината ще е отворен.Има на партера свободни!!!Почти 60-70Евро на кв/м наем може да хванеш там.
Има един малък магазин на Дондуков до МС за 180 000евро от 20кв/м,трябва само кенефче да му се направи.Като го гледах и знам досегашния му наем,мисля че с един лукс ремонт 1 500евро на месец ще ги докараш,което е много добре.
Успех от мен smiling smiley
Re: дайте съвет
19-09-2006 - 13:57:56
Ivo_1, ти сериозно ли говориш, че на Дундуков в малък магазин, пък бил той и до МС можеш да му искаш по около70евро на м2?
Истината е, че нямам кой знае какъв поглед на пазара, но ми е чудно защото;
1. Какъв оборот трябва да имаш с 20м2 площ, за да плащаш 1500евро/месец
2.Имам позната, която държи магазин на бул. Мадрид - 46м2, луксозен, и му плаща наем 600евро/месец.Наистина по-малък подобен магазин в съседство се дава за 1000евро/месец, но всеобщото мнение околните наематели е, че му искат много( а това реално се връзва на около 30-35евро/м2)

Що се отнася до цената - става въпрос за инвестиция до 120 000евро.
И последно-твоето мнение относно Мотописта:
"..Все пак Мотописта не ти го препоръчвам,там си има Билла,в която има почти всичко и безброй бизнес и офис сгради..."
Тези сгради, както и многото жилищни строящи се зад тях не предполагат ли един добре развит район в преспектива?

PS:аз съм тя, не той winking smiley
Re: дайте съвет
19-09-2006 - 14:20:24
И понеже казваш. че си на ти с наемите - какви според теб са параметрите на една добра инвестиция в имот?
Аз разсъждавам така - по принцип добра е тази инвестиция, която ти носи мин. 10% печалба годишно.Което, като го отнесем към такава вложена в имот, значи че този имот трябва да ти се изплати от наеми максимум за 10 години.
Правилно ли разсъждавам?
Re: дайте съвет
19-09-2006 - 15:42:55
Абсолютно правилно разсъждаваш!Имай в предвид обаче нещо много важно.И пример с мен ще ти дам.Когато гледаш един магазин,прави сметка и от колко време не му е вдиган наема!Дали ако се направи лукс ремонт може да го увеличиш.Аз давам 40кв/м на Цар Освободител чиста търговска площ за 2000евро на месец,когато го купувах беше даден за 1300$,за 2 години му вдигнах наема около 50%!Имам и някои други обектчета,на е-меил може да ти кажа това-онова.Публично не обичам много да се разприказвам winking smiley
Аз да ти кажа залагам само на обкети на топ-места.Кварталните магазини не са ми много по вкуса...Вярно че има много живущи,ама след толко много супер-маркети кварталните магазини нямат голямо бъдеще според мен...Все пак Мотописта е лукс-квартал,може някои марков магазин да отвори,но ако магазина е на бул.България,100% те подкрепям и за там!
Ама за 120К може и в центъра нещо 20-30кв/м на топ булевард.
А що се отнася какво трябва да продават не ги мислиsmiling smiley те си знаят.Има и 20кв/м магазини отдадени за по 3000-3500евро :] на Витошка и Графа.
Re: дайте съвет
19-09-2006 - 18:57:38
виж лична...
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход