Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

и аз имам въпрос

Публикувано от kupuvachka 
и аз имам въпрос
17-08-2006 - 17:09:00
Ще купувам имот. Сама намерих подходящ след дълго сърфиране из сайтовете на различни агенции за недвижими имоти и многобройни телефонни разговори. Продавачът е агенция за недвижими имоти. Трябва ли, аз като купувач, да платя комисионна на агенцията- продавач и ако трябва -колко?
И още: познавате ли агенцията "Brigth invest" и фирма "Санс" ЕООД, Варна. Моля за информация.
Re: и аз имам въпрос
17-08-2006 - 17:17:27
здравей купувачкеsmiling smiley
относно комисионната на агенцията трябва да се договориш директно с тях. във всеки случай трябва да знаеш, че никой не работи за слава. когато има разходи, трябва да има и приходи, ако е обратното работата не е добреsmiling smiley познавам агенция брайт инвест, контактувал съм и с управителя. струва ми се, че са сериозни.
успех!
Re: и аз имам въпрос
17-08-2006 - 17:41:44
Сърдечно благодаря.
Re: и аз имам въпрос
17-08-2006 - 20:05:44
Пак съм аз.
интересува ме, ако аз продавам имот чрез агенция за недвижими имоти, трябва ли да платя комисионна?
Re: и аз имам въпрос
18-08-2006 - 10:17:56
И аз продавам имот. Пускам си обяви и в Интернет и в специализираната преса, знам и съм подготвила всички документи необходими за продажбата.. ОБАЧЕ, обаждат се само брокери, на които обяснявам че не мога да им платя 2.5% над исканата от мен сума, защото аз си правя сама рекламата. Слагайки 2.5% над моята цена и искайки още 2.5% от купувача практически, апартамента става непродаваем. Е, не мога да се преборя с тяхната лакомия. Освен това продавам апартамента на средната за квартала цена и не искам нищо изключително. Не смятам че трябва аз да намаля цената за да могат те да си вземат комисиона и от двете страни. Купувачите са много наплашени, но съм сигурна че ако някой иска да ги преметне, брокерите да ме извиняват, повечето не са от най-добрата компетенция за големите игри. sad smiley
Re: и аз имам въпрос
18-08-2006 - 13:14:20
От написаното до сега разбрах, че:
1. Ако една агенция продава имот на частно лице тя ще вземе комисионна от продавача, който е обявил имота за продаване, и от купувача, който се е отзовал на публикуваната обява.
2. Ако агенцията продава същия имот чрез посредничеството на друга агенция, представляваща купувача, първата ще вземе комисионна от продавача, а втората - от купувача.
Явно, наистина не можем да се преборим с нечестно, неетично, неморално поведение от страна на агенциите за недвижими имоти.
Помолих Явлена да ми предложат имоти по искани от мен критерии, те обещаха да ми изпратят списък с актуални техни оферти, но не го направиха. Сега си обяснявам защо. Молбата ми беше направена по телефона и няма как да сключат с мен договор за покупка и да вземат за една и съща работа комисионна два пъти и от мен, като купувач, и от човека, който при тях е обявил имота за продан. Или в този случай комисионната им става 6 %.
Пропуснах да напиша, че преди да поискам актуални оферти ,бях харесала имот от техния сайт, но се оказа че имотът е продаден, което аз няма как да знам.
Re: и аз имам въпрос
18-08-2006 - 13:49:10
avatar
Един момент, кое е точно е: "Явно, наистина не можем да се преборим с нечестно, неетично, неморално поведение от страна на агенциите за недвижими имоти."
И какво значи да се преборим!? С кое трябва да се борите!? И защо трябва да се борите пропуснах да разбера всъщностsmiling smiley?

Ако продавате имот и искате 30 000Е брокера ще сложи 3% над вашата цена и ще продава вашия имот за 30 900Е и защо смятате, че ако продавате на цена "средна" за вашия квартал няма да се реализира продажба чрез агенцията!?
Дори да поиска и 3% от купувача не виждам цената да се надува до такава степен, че да не може да се продаде, но както и да е.

Ако искате да си водите сама хората на оглед и да водите безкрайни телефонни разговори - ваша воляwinking smiley
А между другото искам само да ви кажа, че има доста хора, които купуват само през агенций за да бъдат по-спокойни, че всичко ще е ок по проверката на документите. И така и така АНИ държат 95% от пазара на продажбите на недвижими имоти вие как си обяснявате този факт, защо според вас е такаsmiling smiley?

Брокер съм, но не ви предлагам услугите си и не целя да си направя рекламаsmiling smiley

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Re: и аз имам въпрос
18-08-2006 - 15:36:59
Уточнявам въпроса за Продавач.Неясно съм го задала, за което се извинявам.
Аз не съм агенция за недвижими имоти, а съм си аз. Ровейки се из сайтовете на агенциите открих имот, който ме интересува. Обадих се на посочения телефон, огледах имота и искам да го купя. Цената обявена за този имот е примерно 10 000 лв. Въпросът ми е: Колко пари аз трябва да платя на собственика на имота и на агенцията? ( Всички пари за прехвърляне, нотариус, държавни такси оставяме настрани)
1. 10 000 лв. ( като от тези 10 000 лв. собственикът получава 9 700 лв. и агенцията получава 300 лв. комисионна за извършената работа по продажбата)
2. 10 000 лв. на собственика на имота + 300 лв. (комисионната на агенцията).
Или трети вариант, който аз смятам за нечестен, и който доколкото разбирам, най-често се случва:
3. 10 000 лв. (които се разпределят така: 9700 на собственика на имота и 300 лв. на агенцията) + 300 лв., колкото е комисионната на агенцията.

В последния случай агенцията взема комисионна и от продавача, който е собственик на имота, и ползва нейните услуги да му търси купувач, и от мен, която не съм търсила услугите на посочената агенция да ми търси имот по искани от мен критерии. Т.е. агенцията за една и съща работа взема възнаграждение два пъти, което смятам за неетично и неморално.

Ако случайно някой се чувства засегнат, моля да ме извини, не съм целяла това.
Re: и аз имам въпрос
18-08-2006 - 16:01:41
avatar
Не съм много съгласен с васsmiling smiley
Агенцията на коя точно от двете страни е длъжна да направи безплатната услуга на продавача или на купувача!?
От това гледане в чуждата чиния май няма да се отучим никогаsmiling smiley
Вие гледате имота - харесвате го и ако ви устройва цената го купувате - а колко ще вземе продавача и колко агенцията какво значение има.
Купувача идва със свой брокер при мен - аз продавам и взимам комисион само от продавача - а колегата от другата агенция взима само от купувача.
Това се случва най-често при продажбите.
А колкото до размера на възнаграджението на брокера мисля трябва когато го пресмятате да се поставите малко на мястото на брокераsmiling smiley Което никой никога не прави (в смисъл да се поставите поне мъничко от другата страна) и се стига до спорове като този.
Има едно решение за да не се гледа в чинията на брокера и то е - комисиона да е 6% и да се включва целия в цената над сумата, която иска да получи собственика.
Така собственика получава толкова колко иска (освен ако не лети из облаците), а купувача вижда обявената цена и знае, че имота струва толкова и не дължи нищо над тази сума. НО реално брокера отново ще си получи 6% въпроса е в това как ще го обявиш на клиента за да не започне той да ти прави сметката както го правите вие. Офертите "Без комисион от купавача" всъщност са с комисион, но просто той е включен в офертната цена, но клиентите кълват спор няма, защото масово разсъждават като васsmiling smiley И всички би се променило ПРОСТО ако не се прави сметката на другия от там идва недоволството и ганьовщината, а не от лошите, некоректните, нелоялните, наглите, циничните, нахалните, бруталните и т.н. АНИ. Плюйте на воля той форума за половината хора си е плювалник за избиване на комплекси за съжаление. Обиждайте, псувайте, заяждайте се ако така ви олеква и това решението - продължавайте. Но не се засягайте ако по някое време вашите камъни ви ударят по главата - те са си вашите камъни хвърлени преди секунди от васsmiling smiley


Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?



Редактиран 5 път(и).Последна редакция на 2008-01-18 13:07 от Продавач.
Re: и аз имам въпрос
18-08-2006 - 17:49:39
Извинявай, Продавач, че се намесвам, но не съм брокер на недвижими имоти а започнах навремето като валутен дилър, сега работя в голяма банка и имам взимане-даване непрекъснато с посредници и брокери, на фючърсния пазар, на спот пазара на ДЦК (не българския), слава богу.
Казвам ти честно, без нищо лично - такъв откровен цинизъм за кълвенето на клиентите и такова тупане в гърдите за това как великият български брокер работи а простите ганчвци си позволяват да му гледат в пояса... е, не ми се е случвало да чуя от посредник.
Това е резона да кажа по-горе че предсто прочистване, този пазар ще мине през своя катарзис, сигурен съм и посредник, които дори само, подчертавам, си помисли да има подобно отношение към клиента си, ще бъде просто игнориран от пазара.
Трябва да си променим всички мисленето на продавачи в бакалия дето има опашка и не знаем още какво ще докарат - скоро беше...

Повтарям - нищо лично, но не се стърпях, то тая тема я има развивана , дъвкана много пвти, никога не съм се обаждал, защото си представях реакциите, но виждам че и тази жена тук защо ли се съмнява в "правилното" поведение на агенциите, айде нека са някои агенции, щото имам близки с агенции, които работят перфектно.
Но за тях, Продавач, както и за мен, когато бях дилърче, клиента беше и е цар, от него живея и ако не му угаждам, просто отива при друг. Проблема сега е, че доста ат другите карат по същия начин - що да гонят Михаля, като и така става и в крайна сметка хората пищят от брокерите въобще, за съжаление, не правят разлика, доста от тях.
Жалко, защото има много добри професионалисти...
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход