Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Защо се дават 10% на предварителен договор?

Публикувано от gogo84 
Re: Защо се дават 10% на предварителен договор?
29-04-2013 - 13:11:33
spgufi, не съм казал, че не искам да има никакъв предвариелен договор (поне в случаите, когато има кредит от банка). Просто ми идва много капарото да е 10%. Иначе няма проблем да дам на собственика 2000 - 5000 лв. Според мен тези пари са предостатъчно да покрият всички такси и разправии по издаването на нужните документи.

В крайна сметка избрахме варианта да предложим нашите условия на брокерите. Ако се съгласят ще продължим на пред. Ако не се съгласят ще си търсим друг имот.

За мен като купувач е по-важно да не изгоря с голяма сума пари, отколкото да изпусна имота, който съм си харесал.

А относно масовата практика с 10% - спор няма така е. Но може повечето купувачи да са с по-големи възможности и за тях тези 10% да не са толкова много пари. Ако изкарвах парите, които трябва да дам при 10% капаро за един месец сигурно и аз щях да се съглася да ги дам, но за мое съжаленеи случаят не е такъв.
Re: Защо се дават 10% на предварителен договор?
29-04-2013 - 18:33:12
avatar
Quote
gogo84
..... не съм казал, че не искам да има никакъв предварителен договор (поне в случаите, когато има кредит от банка). Просто ми идва много капарото да е 10%. Иначе няма проблем да дам на собственика 2000 - 5000 лв. Според мен тези пари са предостатъчно да покрият всички такси и разправии по издаването на нужните документи.

Както се договорите, така ще стане.
Имал съм сделки с капаро 1 (едно) евро, имал съм с 100 (сто) евро и с 500 (петстотин) евро, говорим за имоти от порядъка на 40-50.000 евро продажна цена.
При сделката с капаро 1 (едно) евро продавача продължи да си продава имота на по-висока цена.
Аз се почувствах много гадно, купувачите така и не разбраха за гадорията на продавача.
Аз лично държах на това минимално капаро защото продажната цена беше равна на сумата необходима за изчистване на кредита на имота. Продавача беше задлъжнял и към други институции, така че не беше сигурно ако получи 10% капаро дали тези пари щяха да отидат за погасяване на кредита на имота. Варианта със сметка с условие оскъпяваше сделката и затова този вариант беше отхвърлен от двете страни.

Когато капарото е минимално може да има изненади.
Анонимен потребител
Re: Защо се дават 10% на предварителен договор?
29-04-2013 - 20:31:08
За мен като купувач е по-важно да не изгоря с голяма сума пари, отколкото да изпусна имота, който съм си харесал.

А относно масовата практика с 10% - спор няма така е. Но може повечето купувачи да са с по-големи възможности и за тях тези 10% да не са толкова много пари.
----------------
Няма никакво значение кой какви възможности има, когато става въпрос за загуба на пари. Добре, че чак толкова мнителни хора като теб са рядкост, явно за теб чашата е наполовина празна.
Re: Защо се дават 10% на предварителен договор?
30-04-2013 - 00:38:44
Много се надявам да сте прави и нещата да не са толкова страшни колкото ги виждам аз.

Искам да благодаря на всички изказали мнение по темата. Разбрах как стоят нещата при преговорите с брокер и какво мога да очаквам като реакции от него.

Явно няма да мога да се преборя за моите изисквания. От тук нататък остава да си мисля дали да приема условията на брокера и съответните рискове или просто да се насоча към по-евтино жилище с по-малки предварителни суми.
Анонимен потребител
Re: Защо се дават 10% на предварителен договор?
30-04-2013 - 08:42:13
Quote
gogo84
От тук нататък остава да си мисля дали да приема условията на брокера и съответните рискове или просто да се насоча към по-евтино жилище с по-малки предварителни суми.

Не виждам смисъл да си вземеш 2 пъти по-евтино жилище, само заради това, че ще платиш 2 пъти по-малко капаро.
После цял живот ще има да се псуваш, защо след като си можел да си позволиш по-хубаво жилище не си го взел.
Може да потърсиш помощ от адвокат. Покрай мен двама-трима така купиха. Парите, които ще платиш на адвокат са в пъти по-малко от тези дето ти иска брокера.
Другия вариант е да събереш цялата сума и на продавача като му "светнат" очите при вида й даже и капаро няма да ти иска, защото реално ти ще го купиш за една седмица, а при този пазар в момента, надали за 1 седмица за един имот ще се появят двама купувачи.
Re: Защо се дават 10% на предварителен договор?
30-04-2013 - 10:04:55
Адвокат имам. Той ми каза какви са рисковете и, че каквото и да правим не можем да ги избегнем.

Цялата сума пари няма как да ги събера. Доста пари са. Дори и максимален потребителски кредит да изтегля пак няма да стигнат. А и аз искам да се възползвам от сигурността, която дава покупката с ипотечен кредит. Доколкото разбрах банката превежда найната част на продавача чак когато излезне ипотеката върху имота на нейно име.
Анонимен потребител
Re: Защо се дават 10% на предварителен договор?
30-04-2013 - 11:03:30
Ами какво да ти кажа.
Банката ще иска предварителен договор.
Тоз предварителен договор няма как да е за 5 лева, т.к. се постави на мястото на продавача - за 5 лева струва ли си да спре имота от продажба за 1 месец примерно?
Общо взето 10% е общоприетия размер.
Там вече за да се защитиш - ползвай ескроу сметки, доверителни на нотариуса и т.н. Ще ти струва нещо, но пък ще си защитен. Естествено и продавачът трябва да се навие на този вариант, ама пък т.к. ще си с кредит, той така или иначе ще си получава парите след подписването и вписването на ипотеката.
Общо взето за продавача е важно в момента да продаде имота, това че парите ще са му на разположение след месец не би трябвало да му е проблем, освен ако няма да покрива разни задължения.
Щом си имаш адвокат - действай си с него.
Re: Защо се дават 10% на предварителен договор?
01-05-2013 - 00:03:25
Общо взето се съгласих с условията, които ми поставиха. След като разбрах, че това е доста честа практика и дори да преговарям за друг имот и с друг брокер пак ще стигна до същото положение реших да рискувам пък каквото стане. Единствено договорих с брокера малка част от комисионната да бъде изплатена след окончателния договор, за да не стане така, че да ми трябва някой документ или нещо друго след предварителния договор, а брокерът да ме отсвири.
Анонимен потребител
Re: Защо се дават 10% на предварителен договор?
01-05-2013 - 07:53:27
Браво, ще си купиш имот по възможно най - безболезнения начин и ще видиш, че нещата не са толкова страшни, колкото ти се струват. Успех и късмет нататък.
Re: Защо се дават 10% на предварителен договор?
03-05-2013 - 10:14:34
Докато преглеждах един документ, който са ми изпратили за имота забелязах, че никъде в него не се споменават идеални части от земята върху, която е построена сградата, а се споменава право на строеж.

Това, че апартаментът ще е без земя трябва ли да ме притеснява или е честа практика?
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход