Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Обмислят ревизия на „Реституцията“

Публикувано от OwnerBG 
Обмислят ревизия на „Реституцията“
07-06-2011 - 16:16:24
avatar
Обмислят ревизия на „Реституцията“


Ревизия на актовете за възстановяване собствеността върху имоти и терени, които са предвидени за озеленени площи, предвиждат промени в ЗУТ.
Промените са внесени от заместник-председателя на парламентарната комисия по регионално развитие и благоустройство Николай Пехливанов („Атака“). Измененията бяха представени на дискусия днес в Народното събрание, предаде БТА.
Намерението е да се спре застрояването „на парче“ и презастрояването, докато не се изгради и приеме цялостна визия за общото планиране на териториите.

Предвижда се спиране на възможността да се обособяват нови зони за застрояване вътре в жилищните комплекси. Сред предложенията е забрана за строителство върху имоти с променено предназначение, които не отговарят на предвижданията на действащите устройствени планове.

Пехливанов иска и по-голяма тежест на мнението на гражданите при изготвянето и одобряването на устройствените планове.
Друга цел на измененията е да се спре хаотичното строителство извън границите на населените места. Затова депутатът предлага да не се допуска промяна на предназначението на земи в територии, които нямат одобрен действащ устройствен план.

Спирането на хаотичното строителство, безразборното презастрояване и изграждането на съвременна инфраструктура във всяка отделна община могат единствено да се случат с изработването и влизането в сила на общ устройствен план за всяка община, смята Пехливанов. Той отбеляза, че продължава презастрояването за сметка на зелени площи – политика, която не се подкрепя от обществото.

Липсва цялостен план и концепция за развитието на териториите, от 264 само 53 общини имат устройствени планове, посочи той.
Според депутата основният акцент трябва да се сложи върху обновяването и съхраняването на вече изградените квартали, а не да се правят „кръпки“ и презастрояване без цялостно планиране.
Още

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Подбрани статии за собственици на имоти.За купувачи и продавачи си има други места.
[www.sobstvenik.com]
Re: Обмислят ревизия на „Реституцията“
07-06-2011 - 19:06:40
:loveu:
Това трябваше да се направи още в зората на демоКрацията ама и сега го приветствам. А дай Боже.

„Бъди възторжен идеалист, честен до самопожертване, смел до безумство,
влюбен в България до фанатизъм!”
Полковник Борис Дрангов
Re: Обмислят ревизия на „Реституцията“
07-06-2011 - 20:34:59
avatar
Quote
Geto
:loveu:
Това трябваше да се направи още в зората на демоКрацията ама и сега го приветствам. А дай Боже.

О, целта на реституцията беше точно обратна- да се прилапат хубавите части от баницата, без стотинка да се бръкнат новите собственици- наследници на земеделски земи.
Господинът, който дава предложенията:

"Ревизия на актовете за възстановяване собствеността върху имоти и терени, които са предвидени за озеленени площи, предвиждат промени в ЗУТ. "


не може да не е наясно, че законът няма как да действа с обратна сила.
Re: Обмислят ревизия на „Реституцията“
07-06-2011 - 20:52:59
Всичко читаво вече е разпределено.Подобна мярка на практика ще има негативен ефект-бетонира статуквото.
Re: Обмислят ревизия на „Реституцията“
10-06-2011 - 11:59:23
Това са глупости. Нали всичко е станало по действащ тогава закон. А що се отнася до тъпите забрани за строителство - те пак ще се дават, но мизата ще бъде много по-висока, и цялата работа е след дъжд качулка.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2011-06-10 12:01 от general.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход