Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Ромите !

Публикувано от UP dal 
Ромите !
08-04-2011 - 08:25:33
avatar
На 8 април 1971 г. в Лондон се провежда Първият световен конгрес на ромите. Участват делегати от 14 държави. Денят, в който се открива конгресът, е обявен за Международен ден на ромите. На него те почитат паметта на загиналите от зверствата на нацисткия режим. Конгресът решава за в бъдеще да се използва думата роми вместо цигани, джипси, хитанос, ченгене и циган. Приети са знамето и химнът. Химнът е песента "Джелем, джелем". Флагът е синя и зелена ивица, разположени хоризонтално една над друга, а в центъра им - червено колело от каруца с 16 спици. Синият цвят символизира небето и свободата, зеленият - земята и плодородието, а червеното колело - огъня, движението и прогреса. На тази дата се чества освобождаването на ромите от концентрационния лагер Аушвиц в края на Втората световна война. В България, както и в ЕС, ромите са най-многобройната етническа група. В отношението си към ромите обаче, българските граждани се различават от европейците в няколко аспекта - за българите е много по-вероятно да считат роми за свои приятели и познати - 51% срещу 17% за европейците. Освен това, докато в ЕС по-голямата част от хората на възраст между 15 и 24 г., и онези, които са се обучавали най-дълго, са склонни да имат приятели и познати с различен етнически произход, то в България главно при анкетирани на възраст между 40 и 54 години и такива, които са напуснали училище преди петнадесетгодишна възраст, е най-вероятно да се движат с хора от различен етнически произход. По данни на Националния статистически институт, през 2001 г. циганското население в България е трето по численост и относителен дял. Към 1 март 2001 г. циганите са 370 908 души или 4,7%. Техният реален брой в страната обаче е много по-голям. Разликата между статистиката и действителността може да се обясни с това че много цигани се срамуват да се самоопределят като такива и се записват като българи, а друга голяма част от циганите мюсюлмани се обявяват че са турци, заради своята неграмотност и външен политически натиск.
...................................
"Те" също са участници в пазара на имоти.
Re: Ромите !
08-04-2011 - 08:27:04
avatar
Няма резултат от акцията на френския президент Никола Саркози за депортиране на български роми, показа проверка на „Монитор”. Нашенците са измислили поне три сценария, за да се измъкнат от регламента за престой във Франция. Някои се възползват от правото да пребивават за срок от 3 месеца, след което се връщат до родните си места за седмица-две и потеглят обратно към Франция. Други се опитват да представят фалшиви документи, че са пътували до България, след което отново са дошли. Трети просто се укриват от властите, с надеждата, че няма да ги хванат. „Бях от върнатите със самолет миналото лято. Седмица по-късно дойдохме обратно във Франция, цяло „Столипиново“ е тук. Поехме обратно с микробуси, камиони, кой с каквото можа”, признава с усмивка Сунай Али от Пловдив на излизане от социалния ресторант в 19-и район на Париж. Там той току-що е приключил безплатното си меню от зеленчукова супа, леща с пилешко, сирене, кекс, франзела и плодово мляко, без да даде и стотинка. Храната е предназначена за всеки нуждаещ се и се раздава всяка вечер точно в 19,15 часа. Веднага след като разбират за присъствието на екипа ни, 20 от общо 30-ината хранещи се в социалното заведение заговарят на чист български и допълват картината на стратегията за оцеляване на българските роми в Париж. „Живеем по храсти и палатки, правим си къщи от палета, полицията ги разваля, ние пак ги строим”, допълват веднага тумба роми, насядали в трапезарията за социално слаби. Екстрите, от които се ползват, никак не са малко категорични са и че нямат намерение да се отказват от тях. „Из целия град има безплатна храна, стига да знаеш къде се раздава, има безплатни бани за всички, ще се върна в България, когато минималната заплата там стане 1200 евро”, категоричен е Георги Великов от Пловдив, мускулест и видимо добре облечен, докато довършва безплатното си меню. Опитите на френските власти да се справят с проблема са неуспешни. „Изпращат ни писма, че трябва да напуснем страната. Сега ни заплашват, че пак ще ни бутат палатките на 22 април”, разказва Александър Атанасов и показва поредния апел от страна на френските власти да напусне територията на Франция. „Проблемът е, че нямаме пари за международни паспорти и имаме само лични карти. Дори да отидем до България, няма как да покажем печат, че сме пътували”, убеден е той. И в това отношение обаче нашенците се опитват да намерят решение. Друг от гостите на социалната кухня бърза да покаже изфабрикуван на файл в Word билет за web чекиране на авиокомпания Wizz air, който обаче далеч не прилича на реалните документи, издавани от превозвача. „Това го показвам на полицията, за да докажа, че съм ходил до България, и не могат да ме пипнат”, разказва той.
Re: Ромите !
09-04-2011 - 17:59:30
Браво Рома! Новите европейци!
Зная, че влизането на България в Шенген е лошо за държавата, но заради скъпите ни цигани ще гласувам с 2 ръце*angel* Българската държава не бива да се меси в тази работа, но биха могли да се създадат разни неправителственни организации които да работят на място в Столипиново, Сливен и др. огнища на циганията. Това би било една благородна работа за което могат да се ползват и различни програми на ЕС, като онази за "включването". Тези НПО трябва да ги научат циганите на всички благинки които ще им даде Франция и цяла З. Европа, като безплатни кухни, помощи за социално слаби, за тяхните права там (много е важно това), за интеграцията в тамошното демократично ощество и т.н. и т.н. А защо не и ускорени курсове по френски език! Трябва да се наберат доброволци сред патриотичното население, да се мотивират $$$ най-будните сред циганското, пардон ромско население за да работят на полза рома и продължение на голямото преселение на запад.
Да, шенгена е едно добро начало и благородно даже*ok*

„Бъди възторжен идеалист, честен до самопожертване, смел до безумство,
влюбен в България до фанатизъм!”
Полковник Борис Дрангов
Re: Ромите !
09-04-2011 - 18:21:39
avatar
Бих бил доволен, ако на бройката отиващи в западна Европа цигани, тук идваха също толкова западни пенсионери, които да оживят нашите села и градчета.
Re: Ромите !
09-04-2011 - 18:27:43
Както казах на друго място - някой да разпечата този текст и да пусне листовки из Столипиново, Факултето и прочие. И глашатаи - да рекламират с викове колко е хубаво при видните защитници на "човешките" им права.
Re: Ромите !
09-04-2011 - 18:34:56
Така, така Боби. Трябва разяснителна работа и повече рерпортажи от Париж с десетките безплатни кухни.

Ще додата Ъп дал, ще додат, но нека първо ние да си почистим боклукаwinking smiley

„Бъди възторжен идеалист, честен до самопожертване, смел до безумство,
влюбен в България до фанатизъм!”
Полковник Борис Дрангов
Re: Ромите !
09-04-2011 - 18:50:03
avatar
Quote
Geto
Ще додат Ъп дал, ще додат, но нека първо ние да си почистим боклука.

Може и да не ви се вярва, но ден през ден си нося по джобовете хартийки и опаковки от закуските закупени през деня. Когато трябва да ги изхвърля, наблизо няма кошче и така, слагам в джоба с готовност за културно "освобождаване", но често забравям за "тях", деня си минава и си ги занасям в къщи. Там вече кофа за боклук си има. Опаковка от бонбон не съм изхвърлял на улицата.
Re: Ромите !
09-04-2011 - 23:08:12
Тези неща трябва да се споделят с гордост ако някому и да се сторят дребни и незначителни. Добрият пример може да бъде заразителен особенно сред близки и познати. Така започва голямата промяна!
И аз съм така, по същият начин уча и децата си, а те и на своите един ден ще го предадат. Сега се връщам от черквата. С едно от децата ми бяхме на Великденско почистване. Хем свършихме добра работа на полза Богу и Роду хем стана една хубава раздумка, че и по ракийка ударихме*drunk*

Ъп Дал, поздравявам те*drink1*

„Бъди възторжен идеалист, честен до самопожертване, смел до безумство,
влюбен в България до фанатизъм!”
Полковник Борис Дрангов
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход