Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Неволи с брокери и имоти

Публикувано от Ronia 
Неволи с брокери и имоти
29-06-2006 - 09:35:54
Толкова познато звучи тази статия sad smiley

http://www.az-jenata.com/display.php?show_article=24&open_article=2492
Имотко
Re: Неволи с брокери и имоти
29-06-2006 - 11:14:00
Стига тъпотии. Хиляди сделки се правят с агенции и никой не ги хвали, само ревете за глупости. Като не ви харесва, търсете си сами.
Re: Неволи с брокери и имоти
29-06-2006 - 12:34:38
А ти защо си мислиш, че хорат не търсят сами? Аз съм на мнение, че брокерите развалят повече сделки, отколкото успяват да направят. Ако знаеш за колко случаи знам за постигнато разбирателство между продавач и купувач и след намесата на брокер, че ще може с 1000 -2000 евро отгоре да намери купувач сделката се разваля. И след това идват месеци на ходене по мъките. Що се бъркат където не им е работа? Има продавач, има купувач,а сделка няма, защото някой е излъгал, че има купувач на по-висока цена. Във всеки друг бранш за такова подвеждане се търси отговорност и се плащат неустойки на потърпевшите страни.
Както казва Тинки - брокерите трябва да работят само за клиентите , които търсят услугите на агенцията и само от тях да взимат комисионна. Клиентът си казва условията и брокерът го информира периодично за обявите, които е намерил и проверил, с какви потенциални купувачи е провел разговори, какви са техните условия.
Неволи има и с клиенти не само с брокери!
29-06-2006 - 14:02:40
avatar
Какво четем най-често във форума - оплаквания на недоволни клиенти сблъскали се ЕСТЕСТВЕНО за първи път с начинанието - огледи и неинформирани обикновено как трябва да подходяд... За какво подхождане говорим налиsmiling smiley))))?

Потенциалния клиент обикновено хем иска да получи информация разбира се безплатно, хем иска да даде заявка за търсене на "нещо евтинко в центъра" хем не иска да се ангажира с въпросния брокер или агенция. И учудени до безобразие си казват ама как може така аз им идвам на крака, а те не искат да работят...И това ми било брокери...

Е хубаво сигурен съм, че отстрани изглежда точно така... но разбира се никой не се поставя от другата страна - "на изкарващите огромни и незаслужени комисиони брокери"...smiling smiley)) Щом искат да си заработят възнаграждението трябва да работят залудо ако трябва, а клиента наистина е НОМЕР 1 само, че не и в България.

И сега идва ред и на другата гледна точка - тази на брокера.

Представете си (ако можете, ако не можете значи ви е бедна фантазията), че вие работите като брокер. Стоите си в офиса и на вратата се звъни, посрещате човек, който и през ум не му е минавало, че може да се обади предварително по средството за комуникация наречено телефон чрез, което може да си уговори среща за консултация или сключване на договор (това пък какво ли е?).
Каните те го да седне в чакалнята където (о каква случайност) също чакат други трима позвънили малко по-рано директно на вратата (не може да бъде) отново без да се обадят по телефона. Той обаче ви изглежда от главата до петите жестоко обиден, че едва ли не стои на прага на вратата с торба пари, а вие нагъл и угоен брокер не искате да го пускате. Нима? Как е възможно да има други клиенти освен него та нали клиента трябва да винаги НОМЕР 1!? Ах тези брокери нагли...

confused smiley


1. Някой иска от теб информация и ти си едва ли не длъжен да му я поднесеш напълно безплатно. Ами да та той иска само да получи информация нито иска да купува нито да продава и ти си длъжен да се строиш в три редици, защото КЛИЕНТЪТ винаги е НОМЕР 1 нали?

2. Някой ти дава поръчка да му търсиш нещо да си купи или да си наеме, но от къде на къде ще подписва нещо та той още не си е избрал нищо? Ама ти какво брокер ли си или лукова глава? НЕ ти ли се работи, че не искаш да приемеш поръчката? Толкова ли си угоен бе?

3. Някой иска да му намериш купувач за имота, но понеже ще го дава за продажба на още 8 брокера не иска да сключи с теб споразумение. Ами какво толкова ако си брокер на място ще рискуваш труда ти да отиде на вятъра нали си угоен до безобразие "от огромните комисиони, които взимаш по три на ден".

4. Някой иска да му намериш наематели за апартамента в "Ботунец" "супер луксозен", но когато му намериш клиенти след проведени 15 огледа той решава, че няма да го дава под наем, а ще го продава... Ама ти иди го обясни това на клиентите, които са готови да те изядадат с парцалите за твоята "некомпетентност"! И сега някой ще каже - да ама защо агенцията когато не е сигурна в клиента предлага имота му за продажба или наем? Ами горните три точки мисля дават логично обяснение на това, ама все пак те брокерите са виновни за всичко.

5. Брокера намира човек, който желае да продаде имота си и започва да го пуска в реклама и да го предлага на клиенти, които са заявили търсене при него. Среща купувача и продавача и те решават да го прескочат, защото той "само" ги бил срещнал. Ами то ако беше толкова лесно да си пускаш обяви в "Позвънете" и т.н. вестници не за имоти, а за безплатни обяви и цяла България ако ги четеше, а те са безумно тъпи (да ме извинят) сигурно нямаше да има нито агенция в България.
Както и да е - извода е, че брокера е длъжен да върши работа и на продавача и на купувача, но защо пък трябва да работи за пари - те се изкарват с много труд... Някой копаят на нивата, а други "само" срещат продавач и купувач и им гарантират някакви неща за някакви сделки за по 50-ина сто хиляди евро при, които няма грам риск за нито една от страните да стане имзама. И ще ми искат пари аааама ха нахалници с нахалниците им.

6. Некоректните брокери - както написа някой по-горе един обърка нещо и е готов за бесилката, но други, които правят сделки всяка седмица никой не ги споменава с добро, което е характерна черта на българите. Брокерите са много и няма как всички да са НОМЕР 1, но сигурно адвокатите, зъболекарите (един на скоро щеше да убие заради инфекция мой роднина), таксиметровите шофьори и продавача в магазина ви предлагат стоките и услугите си напълно безплатни на всяка цена КАЧЕСТВЕНО ли? Колко пъти се качихте в такси и ви посрещнаха с "Добър ден". колко пъти шофьрът на таксито използваше стик за подмишници и ви ухаеше на хубаво? Боляло ви е зъб някога??? И сте много доволни от вашия стоматолог нали? Има и добри признавамsmiling smiley)) Но щом говорим за брокери - всички на бесилото а?
Как така щели да развалят сделки, защото си искали комисиона? Никакъв комисион за тях...

eye popping smiley

7. "Какъв ключ да ви дам за апартамента ако иска някой оглед ще ми се обаждате на мен да идвам и аз на огледите ама ме търсете вечер след 22:00ч. Еееее ако искат оглед по-рано да си гледат работата ако са сериозни клиенти ще дойдат и в 23:00ч. " казва продавач на апартамент в София на брокера на запитване кога ще му даде ключ за да може да води клиенти на оглед.

Клиента към брокера: "Ама вие май нещо се бъзикате с мен как така да ходим на оглед през нощите? А вие не ходите на оглед по това време ли??? Ами за какво го продавате този апартамент тогава!? Я си .... ката..."

Брокер към продавача: "Няма да работим с вас ако не ни дадете ключ за да не изпускаме по този нелеп начин клиентите! Да знам, че има много други агенции и НЕ не съм достатъчно богат за да си избирам какво да продавам, но поставете се на мое място..."



Ако не сте прочели емоционално горните редове и разсъждавате трезво къде според вас е най-големия проблем при брокерите или при "клиентите"? И можем ли винаги да кажем, че клиентът е НОМЕР 1?

Можем само, че когато говорим наистина за КЛИЕНТ или поне това е моето скромно мнение


winking smiley

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?



Редактиран 3 път(и).Последна редакция на 2006-06-30 07:38 от Продавач.
Re: Неволи има и с клиенти не само с брокери!
29-06-2006 - 14:45:52
Изхождаш от грешна постановка.
Постановката е такава- имаме аматьор продавач, аматьор купувач и професионалист посредник. И така погледнато не може да се обвиняват аматьорите, виновен е професионалистът.
Re: Неволи има и с клиенти не само с брокери!
29-06-2006 - 14:56:14
avatar
В някои случаи е така както казваш, но твоята изходна гледна точка е по-рядко срещана. По простата причина, че когато брокера е с вързани ръце и най-големия професионалист да е когато се срещне очи в очи с наследник на Бай Ганьо, Хитър Петър или Настрадин Ходжа няма какsmiling smiley))) Ако ме разбираш ама явно не искаш :}

"Абе сино се върна от чужбина, и нема да го продаваме апартаменту...ееепа като сте взели капаро, че го връщате....ееепа като сте водили 20 души на оглед да не съм ги водил аз я...Абе каква репутация каква компенсация бе оууу я бегай нема да продавам промених си мнението!"

Как мислиш по колко такива случаи имат в практиката си на година брокерите и дали "клиента" ще обвини с право брокера професионалист в този и другите сходни на този случаи???

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2006-06-29 15:03 от Продавач.
Re: Неволи има и с клиенти не само с брокери!
29-06-2006 - 15:10:20
Напълно те разбирам какво имат предвид, но продължавам да съм на мнение, че професионалистът е длъжен да мисли схеми за подобряване качеството на услугата.
НЕ мога да нарека професионално това да вземеш пари от купувач без да имаш договор за неустойка с продавача в такъв случай. Капарото се взима при подписване на договор.
Re: Неволи има и с клиенти не само с брокери!
29-06-2006 - 15:24:06
avatar
За капарото си прав, но както виждам никой не друг не се усети winking smiley всъщност имах предвид "стоп капаро", което се получава срещу разписка, а не срещу договор, но аз наистина не уточних за "стопа". Както и да е защото стоп капарото се връща ако сделка не стане. А ако имаме класическо капаро за него разбира се трябва договор, ако пък имаме такъв разбира се за него знае и собственика, защото ще го е подписал то е ясноsmiling smiley

А иначе схеми по които мислят професионалистите не е като да няма, но няма сериозни действия все още. Но до колкото имам информация скоро ще има сериозни действия за регламентиране дейността на посредника и Бай Ганьо ще трябва да си търси някой да му върши работа безплатно около Търно Магуреле или как беше тамsmiling smiley))))))




Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Re: Неволи има и с клиенти не само с брокери!
29-06-2006 - 15:36:47
Продавач, не е нужно да има закон за да се регламентират нещата. Просот трябва двама, трима несериозници да изпищят и всички ще внимават. ДА не мислиш, че на мен не ми е писнало от собственици на парцели дето се държат несериозно. Ама закон не искам - ще ги възпитавм , докато се оправятsmiling smiley
В интерес на истината според мен решението на проблема е при агенциите, защото вместо да си крадат клиенти е по-добре да си разменят информация за нелоялните такива.
Re: Неволи има и с клиенти не само с брокери!
29-06-2006 - 16:07:16
avatar
Тук си прав, но иска много съгласуване и не може да стане сигурно на 100% поне за сега.

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход