Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Що е то брокер?

Публикувано от dicho 
Re: Що е то брокер?
15-10-2010 - 14:06:10
Potential_Buyer , ще се опитам да ти отговоря.

1. В реклама няма как да се пише всичко, пише са най - - важното, има ограничен брой редове, останалото - по телефона. Комисиона няма как да бъде обявен в реклама, където се рекламира имота, разходите при покупко-продажба няма как да са ясни предварително, пък и двете неща нямат общо. Докато собствениците на имоти не разберат, че имота не става по - продаваем, ако се рекламира от повече от една агенция, ще срещаш различни параметри за един и същ имот.
2. Права си, не са малко АНИ -тата ,които не актуализират навреме офертите си.
3. Не знам как е във Варна, но в София не е практика непременно да те поканят в офиса за повече информация, не е трудно човек да се сети, че това често е загуба на време.
4. Не се впрягай на правописните грешки, за пореден път казвам - каквито клиентите, такива и посредниците. Нали не смяташ, че вие клиентите сте по - различни ?
5. "Идеален център" съвсем не е разтегливо понятие, въпросът е кой доколко е наясно с него. Върни се на горното изречение.
Хубав уикенд и на теб !
Re: Що е то брокер?
15-10-2010 - 14:15:37
Potential_Buyer, забравих - ти си доказателство, че човек може да промени първоначалното си отрицателно мнение за нас, ако е добронамерен и чете внимателно.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-10-15 14:18 от dicho.
Re: Що е то брокер?
15-10-2010 - 14:22:14
alana , не съм казал "само", подчертавам - това са основни умения, без които не ставаш. Има и още - това, което ти наричаш "пробивност" ,аз бих нарекъл "леко агресивен", има случаи когато някой има нужда от едно мъ-ъъничко рамо, за да вземе най - доброто решение за себе си, особено когато го прави за първи път.
Re: Що е то брокер?
15-10-2010 - 14:39:39
avatar
каквито клиентите, такива и посредниците. Нали не смяташ, че вие клиентите сте по - различни ?

искаш да кажеш че клиентите в хАмерика или в Германията са по-приятни от клиентите в бг? ти май не виждаш по далеч от носа си smiling smiley

Ти знаеш ли един брокер ако работи така с чужди клиенти както в бг-ту с нашенци...
Колко оплаквания ще има от него? Колко проверки ще му направят и колко бързо ще изгуби правото си да работи + глобите които ще отнесе а?
Само ти ли работиш с клиенти?
КЛИЕНТА Е КАТО НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА - НАЙ-НЕБЛАГОДАРНОТО И НАЙ ПРОТИВНОТО КОПЕЛЕ Е КЛИЕНТАsmiling smiley
ОБАЧЕ ТИ СИ ДЛЪЖЕН ДА СИ ДОБЪР С НЕГО И ДА МУ УГАЖДАШ АКО ИСКАШ ДА МУ ВЗЕМЕШ ПАРИЧКИТЕ!
Тук господин БИГ-БРОКЕРСКИ-БОС сте си паднали на оная работа с такива лесни клиенти и тези неуредени закони...
Твоята фирмица в чужбина за няколко месеца ще бъде сдъвкана и изплюта, а ти ще си докер някъде smiling smiley

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
СРАМ МЕ Е ЧЕ СЪМ БЪЛГАРИН!
Re: Що е то брокер?
15-10-2010 - 14:50:51
Quote
dicho
Предлагам да кажете мнението си за това, каква работа бихте искали да свършат брокерите за вас, независимо дали купувате, или продавате имот и какви отговорности очаквате да поемат пред вас.

Ами ...не е сложно за обяснение.
От юридическа гледна точка, посредникът упражнава такива права с каквито е упълномощен да посредничи. Правата , както е известно , вървят с кореспондиращи задължения. В случая , имайки делегирани права, брокерът следва да ги упражнява в съответния обем и без да ги преувеличава - като например да променя параметрите на офертата и особено цената, което е най-честото и гадно "прегрешение". Криенето на съществена информация или "модифициране" на такава също е недопустимо. Почтения брокер в никакъв случай не може да упражнява повече права по отношение на имота отколкото са необходими за точното отразяване на офертата на продавача и достигане на коректно предложение до потенциалния купувач.
Себеуважаващият се брокер:
-никога не оферира имот, който не е виждал и за който не е наясно какво е реалното фактическо състояние или какъв е правният статут ( колко собственика, наследници, тежести ... и пр. има).Това, впрочем, е неписано задължение на офериращия брокер.
-никога не се "натриса" неканен в чужди оферти - освен ако работи за купувач и проучва оферти заради него.
-винаги консултира продавача за количеството оферти и реалните/конкурентни ценови равнища на имотите от конкретен сегмент, в който влиза предлаганият имот .Не е грешка дори да откаже да оферира имот, който е с проблеми или непродаваем поради нереална цена.
-никога и по никакъв повод не се опитва да заблуди или блъфира потенциалния купувач в стремежа си да "угоди на изискванията" на некоректен продавач .Некоректността касае най-често за съществени скрити недостатъци, бъдещи проблеми(при покупки"на зелено"winking smiley и раздути цени.
-никога не провокира интерес ако няма какво да предложи и разчита на "изстрел в тъмното".
-никога не пречи на страните да се споразумят помежду си и без негово присъствие /което не означава "прескачане"/
Коректно е брокерът да поиска първоначална такса когато приема да оферира НИ. Таксата следва да покрива административните разходи по даване публичност на офертата и проучване на същата./15-50 лв. според мен/.
Последното ще охлади ентусиазма продавачите да офирират на много места и по различен начин.
Като цяло , брокерската комисионна трябва да е разходоориентирана + разумна печалба. Дори и едно от най-привилигерованите съсловия у нас - нотариусите , не работят на твърд процент а тарифата е "падаща" според цената и е с горна граница.
Това последното МОЛЯ да не вбесява брокерите. Не се изживявайте като дилъри по продажби на телекоми, големи корпорации и пр. Не забравяйте ,че всеки от вас е лесно заменим както от продавача, така и от купувача и в масовия случай посредничите не на корпорации а на обикновени граждани.
smoking smiley*beer*



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-10-15 14:53 от status.
Re: Що е то брокер?
15-10-2010 - 14:52:18
avatar
Quote
dicho
преди всичко трябва да умее да общува, да има достатъчно добра обща култура и добро възпитание, останалото се учи в движение.
- същото го има и в обявите за компаньонки. *angel*

- Как е, как е, продават ли се имотите?
- ... миииии продават се ..., ама не се купуват нещо?!!
Re: Що е то брокер?
15-10-2010 - 16:34:24
Тук според мен има и нещо друго, изключително важна е и селекцията от страна на шефовете на агенциите. Аз лично съм попадала на няколко абосолютно некадърни и безотговорни брокери. Възмутена съм от тях, съответно не желая и да чуя повече за агенцията , за която работят. Ето тук е проблемът, покрай сухото, гори и суровото. Сигурно във въпросните агенции има поне по един свестен, коректен и отговорен брокер. И какво от това? Попадне ли човек на некадърника, мошеник-селски тарикат, няма да седне да проверява лоялността на всеки един от другите брокери в агенцията, той отсича-тези са мошеници, а същия този клиент има колеги, роднини, познати, които имат нужда от тази услуга, има и форуми, в които да се оплаче. Автоматично въпросната агенция става черната овца в очите на всички тези хора. Та мисълта ми е, че е хубаво собствениците на подобни агенции добре да си отварят очите при избора на служители, това си е единствено и само в техен интерес.
Re: Що е то брокер?
15-10-2010 - 16:57:11
Ало ,ейджъните! Рипате ли ,рипате ли с РЕАЛЕН клиент? Какви брокери ви са в тиквите? Брокер е борсов посредник,пък ейджина е агент по запознанствата и разводач!Наглеци с наглеци недни,продължавате да злоупотребявате с понятието брокер!:g:
Re: Що е то брокер?
15-10-2010 - 17:33:39
Quote
status
- като например да променя параметрите на офертата и особено цената, което е най-честото и гадно "прегрешение"
-никога не пречи на страните да се споразумят помежду си и без негово присъствие /което не означава "прескачане"/
Коректно е брокерът да поиска първоначална такса когато приема да оферира НИ. Таксата следва да покрива административните разходи по даване публичност на офертата и проучване на същата./15-50 лв. според мен/.
Последното ще охлади ентусиазма продавачите да офирират на много места и по различен начин.
Като цяло , брокерската комисионна трябва да е разходоориентирана + разумна печалба.
smoking smiley*beer*

Влязох за да почета, но поста на статус ме провокира.
Изключително сдържан и разумен пост!
Няколко забележки само.

- нямам право да откажа възлагане на имот (не че не го правя де) - тук се казва нареждане (вкл. с недостатъци или с надута цена) - наредителят може да ме съди за дискриминация. Единственото което мога да направя е да не го рекламирам в платените издания.

- брокера никога не пречи на страните да се разберат помежду си! - винаги е точно обратното - смекчава неизбежните антагонизми. Има твърде много хора, които не обичат или не могат да се пазарят. Други, ако им отправите например контра-оферта примерно с 10% по ниска може да избухнат и директно да откажат да разговарят повече, въпреки че вие сте готов да се коригирате.
Добрият посредник обикновено си "знае" хората и омекотява антагонизма.

- брокерите рядко, да не кажа никога не променят самоволно цената - това е практика на продавачите. Последния ми случай - трагикомичен.
Идва един при мен, при това с препоръка от познат, с вила. Груба преценка - цена максимум между 320-330 хиляди. Той иска 340, но се съгласява да оферираме на 330. Питам го оферирал ли е другаде. Казва - много отдавна в един местен офис.
За всеки случай, малко преди да разпечатам и пратя обявите проверявам архива си (съхраняваме архив на всичко оферирано и продадено последните 10 години). И намирам вилата му оферирана на 320хил. преди 5 месеца в, може би, най стария офис на Солун и с изключително високо реноме. В случая дори познавам колежката шеф на офиса - много точно - до педантизъм - момиче - вероятно защото е отраснала в Германия...
Нататък е безмислено да обяснявам - ако бях пуснал нещата директно без проверка, някой със сигурност щеше да ме псува!

- брокерската комисионна. Днес чета, че антимонополната комисия на Гърция е започнала разследване на Атинската, Солунската и др. професионални камари на посредниците за въвеждането на минимални цени... 2%+2% е недоговорената комисионна в Гърция (не включва юридически разходи) и се прилага, когато не е уговорено друго. Смях... Бюрократите, като няма с какво друго да се занимават, започват да си фантазират, че 5-6хил. офиса могат да се наговорят за цените! Всъщност, формира се една минимална цена под която ако работиш влизаш вътре! С двата крака! В практиката всеки се опитва да вземе повече.

- статусе - да знаеш само от кога търся начин да накарам продавачите да поемат винаги преките разходи по рекламата за сметка на комисионната (нищо, че тук във всяко стандартно нареждане има предвидено многоточие за упоменаването на тези разходи - рядко някой ги взема) Но засега не съм го открил, а поместването в "15-50 лв" (поправям на евро) на имот си е направо мечта - това е средния разход за обявленията на един имот в продължение на 1 седмица и не във всички издания! В момента може да ти стои и 6 месеца а даже и да не го продадеш!



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-10-15 17:41 от goro.
Re: Що е то брокер?
15-10-2010 - 23:32:53
Моето мнение Дичо:
Като купувач, и като продавач очаквам брокера да ме изслуша внимателно и да разбере какво искам, очаквам или си въобразявам. После да коментира с мен от неговата гледна точка - той познава пазара (или поне би трябвало да е така). Да ми сведе коректна, аргументирана информация, да каже какво може да (се) направи и какво не. Ако е коректен, убедителен и аргументиран ще приема доводите му и ще преосмисля намеренията си, ако не ще търся друг или ще се откажа.
Като купувач, очаквам от брокера да се опита да разбере от какво имам нужда, какво искам, какви компромиси съм склонен да правя и какви не, да ИМА предварително и да ми предостави пълна информация за имота, който иска да ми предложи и да осигури информацията, която му поискам допълнително. Очаквам, когато заявя интерес към нещо конкретно да се постарае да ми договори най-добрите условия - най-близките възможни до моите очаквания.
Като продавач, очаквам пак да ме изслуша и разбере защо и за колко искам да продавам, какви компромиси съм склонен да правя и да не се опитва да ме изнудва, а да ме убеди с аргументи, ако трябва да коригирам очакванията си. Да ми каже своето мнение (той познава пазара, или поне би трябвало) без да ми дава наставления. Ако аргументите са разумни, информацията коректна и аз все още искам да продавам - стигнали сме до някаква степен на единомислие - стискаме си ръцете и дерзаем, ако не - и аз и той продължаваме да си мечтаем и да търсим друг брокер / клиент - казваме си го в прав текст и поживо-поздраво.
Като продавач, очаквам от МОЯ брокер да защитава МОИТЕ интереси и след като е приел да ми бъде посредник да се постарае да договори и приключи сделката на възможно най-изгодните за мен условия.
Преди да си стиснем ръцете, независимо в каква роля съм аз (продавач или купувач), очаквам да знам предварително, ясно и точно в какво се състои посредничеството и какво ще ми струва - конкретно какви услуги ще получа и какво възнаграждение се очаква от моя страна срещу тях.
Аз ще преглътна правописната грешка в обява, но няма да приема за коректно и професионално, ако ме заведат на оглед на последен етаж, при положение, че ясно съм казал, че не купувам имот на последен етаж (говоря за блок - многоетажна сграда, а не еднофамилна къща). Съгласен съм да дам за предварително договорен срок ексклузивни права за продажба, но бих прекратил всякакви взаимоотношения с брокер, който без изричното ми съгласие "даде" обявата за продавания от мен НИ на свои колеги.

kasak
==============================
Да ставам ли брокер на НИ или не!??
[monitori.start.bg]
[projektori.start.bg]
[blog.kasakov.com]
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход