Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Парцели раздадени по постановление във вилните зони

Публикувано от dianap 
Здравейте,

моля, ако някой знае, да сподели информация за парцелите, които са раздавани по някакво постановление на МС (май 21-во беше) из вилните зони. Чух че общината била отменила решението си да продаде такива места на тези, на които ги е дала за ползване.
Какво значи да купиш такова място "с договор" от този на когото е дадено за ползване (защото той не го е купил и съответно няма нотариален акт)? Ще може ли ако се купи така "с договор" после да се придобие когато (ако) общината пак реши да ги продава?

Благодаря
I az imah podobno pitane, ne znam tochnia nomer na postanovlenieto, niakoi mu vikat "paragraf 4", imeto mu e neshto ot sorta na "postanovlenie za samozadovoliavane na naselenieto" (ima se predvid sas zemedelska produktsia). Roditelite mi imat takova mesto, koeto zakupiha vednaga shtom beshe vazmozhno (92-93 ako ne se lazha, mozhe i po-rano da e bilo). Dokolkoto znam obshtinite sa spreli prodazhbite na takiva mesta (makar vsiaka obshtina da si ima svoi "vazgledi" po vaprosa) i sega mnogo ot zemite sa v protses na restitutsia, a za tezi koito veche obshtinata e prodala obezshtetiava sobstvenitsite s obshtinski zemi.
Moia savet e da ne se hvashtate za imot s dogovor, mnogo e riskovano. I brokeri sa mi kazvali, che kashata e goliama, tekat niakakvi protsesi po opraviane na sobstvenostta, no koga, kak, za kakvi pari i t.n., tova sa vse vaprosi chiito otgovori ne se znaiat. A za stroitelstvoto varhu podoben partsel veche stava savsem matna i karvava. Ako stava vapros za malka suma i dalechna perspektiva mozhe i da se poeme takav risk, no s iasnoto saznanie za hazart po-skoro, a ne investitsia. Inache podobni partseli sa po-dobri ot zememdelskite zemi, zashtoto imat ulichna regulatsia (makar da se vodiat zemedelski), imat ochertani i planirani ulitsi i sa oformeni kato kvartalcheta, no naistina si struva samo ako e na tsenata na zemedelska zemia i pak bih vi posavetvala ako ste si haresali podobna vilna zona da porazpitate za niakoi s notarialen akt, a ne samo s dogovor.
kote, благодаря за информацията.
А знеш ли нещо за констативните нотариални актове, каквито съм чувала, че издават за такива места? На твоите родители такъв ли са издали? И ако се появи после някой, който твърди, че преди (национализирането на земята) това парче е било на дядо му, може ли той да оспорва такъв нотарилаен акт?
Dokolkoto znam konstativnite ne sa za tezi po postanovlenia, a za pusteeshti zemi, koito niakoi se e hvanal da obrabotva i stopanisval 10 godini i t.n., kakto i za bivshi sobstvenitsi, chiito dokumenti sa izgubeni i chrez svideteli se ustanoviava sobstvenost.No ne sam sigurna, po-dobre pitai v yridicheskia forum, a nai-dobre se konsultirai spetsialno po vaprosa s notarius (osobenno ako si reshil da kupuvash). Ako obshtinata ti e prodala mestoto tia veche se opravia s restitutsionnite pretentsii na vsichki ostanali i ti si "chist", kakto i vseki sledvasht sobstvenik sled teb, no ako ne...veche ne znam.
Nasheto vilno miasto e do Vakarel i dokolkoto znam obshtinata gi prodade na koito iskashe i posle se opraviashe s pretendirashtite, no ima mnogo partseli, koito ne biaha zakupeni i sega si pusteiat izmezhdu vilite. Sega mislia che obshtinata gi prodava na targ, zashtoto ne mozhe da varne na sobstvenitsite po 400-500 m2 tuk tam, a napravo im dava drugade, a tezi si gi prodava.Az sashto sam si mislela za podobni mesta, zashtoto ima mnogo takiva vilni zoni krai Sofia i povecheto golemi gradove i sigurno mozhe mnogo izgodno da se kupi neshto tam.No po-dobre e ako si haresash mestnost da pitash v obshtinata za mesta na targ naprimer ili da se porazpitash iz zonata dali niakoi ne prodava (mnogo hora taka praviat) i da tarsish neshto s izriadni dokumenti. No ako tsenata ti e niska mozhe da se probvash i s dogovor ili konstativen not. akt, no pak ti triabva konsultatsia sas spetsialist za konkretnoto miasto.
Uspeh!
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход