Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Етаж от къща без земята

Публикувано от perko 
Етаж от къща без земята
24-09-2009 - 22:15:43
Здравейте, решихме с приятелката ми да си купиме етаж къща с малко дворче. За цяла къща пари няма. Намерихме една която ни устройва, но се продава без идеални части от парцела.
Това до колко е рисковано и могат ли да ме изгонят на другия ден ако собствениците на парцела решат да строят нещо друго? Реално погледнато самата земя на мен не ми трябва, няма да я ползвам или да правя разни инвестиций.Какви права ще имам като собственик на половината постройка?
Re: Етаж от къща без земята
25-09-2009 - 00:57:26
Не сключвай тази сделка!
Re: Етаж от къща без земята
25-09-2009 - 14:32:47
salvador Написал:
-------------------------------------------------------
> Не сключвай тази сделка!

Мхм, добре. А, ако с две думи кажете и защо, чершя една виртуална *beer*
Re: Етаж от къща без земята
25-09-2009 - 16:07:56
Ами ако станеш собственик на половината къща - оттам и парцел, за да се прави нещо по-натам (продажба, строеж) ще трябва да има разрешение и от двамата собственици (т.е. ти и другия собственик) - т.е. нито той може да строи ако ти не искаш и обратно - а ако реши да продава и ти не си съгласен, имота се пуска на търг, като преди това ти се предлага ти да го купиш.
Re: Етаж от къща без земята
26-09-2009 - 00:31:32
pitbull20 Написал:
-------------------------------------------------------
> Ами ако станеш собственик на половината къща -
> оттам и парцел, за да се прави нещо по-натам
> (продажба, строеж) ще трябва да има разрешение и
> от двамата собственици (т.е. ти и другия
> собственик) - т.е. нито той може да строи ако ти
> не искаш и обратно - а ако реши да продава и ти не
> си съгласен, имота се пуска на търг, като преди
> това ти се предлага ти да го купиш.


Това не е вярно.

Ставайки собственик на половината къща, обособен самостоятелен обект, не ставаш собственик "оттам и на парцел", а получаваш съответното право на строеж, право на преминаване...влизаш в режим на ЕС.

Всеки от вас може самостоятелно да продава обособените си самостоятелни обекти, но ти не можеш да строиш, докато той може.

И други работи.

Консултирай се с адвокат, не с форум.
Re: Етаж от къща без земята
26-09-2009 - 11:40:44
Нарича се "гола собственост".
Ако нещо стане със сградата...не можеш да я възстановиш-трябва да собственика да ти учреди ново право на строеж.Просто правото на строеж се погасява с построяването.Не знам за практиката в БГ,в много държави по света такива сгради не подлежат на застраховане срещу бедствия,не могат да служат като обезпечение пред банките и т.н.
Re: Етаж от къща без земята
26-09-2009 - 12:20:54
Стига бе - "гола собственост", ново право на строеж, "правото на строеж се погасява с построяването"... къде ги четете тези глупости?
Правото на строеж е ограничено вещно право, разделящо собствеността върху постройката от собствеността върху земята. Веднъж реализираното право на строеж (суперфиция), дава на собственика на постройката в случай на нейното събаряне (поради земетресение например) правото отново да я изгради в същия вид и предназначение. Същото важи и когато собственикът на земята прехвърли собствеността на вече изградена постройка или част от нея. В такъв случай се прехвърля и съответна идеална част от правото на строеж върху терена.
Правото на собственост е изключително и не поражда съсобственост между приемателя и учредителя на суперфицията. Ограниченото вещно право включва в себе си и правото да се използва чужда земя - за преминаване и за други дейности, свързани с нормалното използване на собствеността.
Re: Етаж от къща без земята
26-09-2009 - 13:11:06
Под "ти не можеш да строиш" разбирам дострояване (какъвто евентуално е въпросът на питащия), а не "правото да изгради в същия вид и предназначение"..., то е безспорно.smiling smiley
Re: Етаж от къща без земята
26-09-2009 - 17:51:14
и аз така го разбрах...че иска да строи етаж.
Re: Етаж от къща без земята
28-09-2009 - 13:29:48
Не, не искам нищо да строя. Просто предпочитам да си купя етаж от къща на цената на апартамент. Самата земя не ми трябва нито ще строя нито нищо. Само ще минавам и това е. Ео я и обявата Етаж от къща в Павлово от този сайт. Разбира се ако тръгна да я купувам ще се съветвам и с адвокат, това е ясно. Исках просто да разбера дали има смисъл въобще да говоря с адвокати и да си губя времето или има вариянт при който аз, като притежател на част от постройката да съм защитен от бъдещи хрумвания на собствениците на земята.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход