Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Отопление чрез термопомпи

Публикувано от borislav_y 
Отопление чрез термопомпи
04-08-2009 - 16:14:28
Здравейте!

Искам да попитам, някой запознат ли е повече с тази отоплителна система. Харесал съм апартамент в сграда, която се очаква да бъде с такава отоплителна система.
Някой има ли опит с такива системи, какво представляват, ефективни ли са....изобщо дали си залужава?

Благодаря!
Re: Отопление чрез термопомпи
08-08-2009 - 15:23:09
При термо-помпите няма харчове за гориво - дърва, нафта, газ...има разход само за ток, който се ползва за циркулационните помпи, компресор, вентилатори на топлообменниците. За отопление се изсмуква топлина от земята, чрез топлообмен...
Системата се води за по-икономична от останалите отоплителни системи (по-скъпа, но във времето ползва безплатен неизчерпаем енергиен ресурс).
Ефективността и зависи от доброто проектиране и правилното изпълнение.
Хубавото е че системата може през лятото да охлажда а през зимата топли!(чилърни системи)
За да се изгради ЛО с термопомпа, което да обслужва цяла сграда с апартаменти, предполага сериозна мощност - колко е РЗП-то въпросната сграда? Изграждането изисква наличието на подземни води със сериозен дебит...или полагането на серпентини в земята с огромна дължина, под сградата
Възможно е строителя да го прави колкото да каже че има ЛО, защото просто няма друга алтернатива - нито тец, нито газ. Вземете си топло-енергетик, който да прегледа проектната документация и инсталацията ако е изградена и да изкаже мнение дорбе ли е сметнато.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-08-08 15:47 от Ivo.NovDom.
Re: Отопление чрез термопомпи
10-08-2009 - 11:30:43
Мерси за отговора!
Всъщност нямам представа колко е РЗП-то на сградата. Мен лично ме съмнява малко тази система, предполагам че едва ли ще започне да разботи веднага....незнам.
Става въпроса за тази сграда:
[www.imoti.net]

Някой има ли апартамента там вече? Проучвал ли е повече за отоплителната система?
Re: Отопление чрез термопомпи
10-08-2009 - 11:42:06
хмммм..., за каква термопомпа става въпрос - локална рекламират някакви дето смучат топлината от въздуха...до 10 Кв? или централна?
не бързам с мнение, за първи път чувам, това си е сериозна мощност - 50 апартамента по 10 квт = 500 квт примерно...за толкова мощни ЛО не съм се интересувал...Без да съмм песимист, възможно е - ако това заработи, отоплението ще ти ебезплатно, (има някакъв харч за ток). Не се отказвай. дай телефон на строителя, ще звънна от интерес, даже и на място бих се запознал. Сградата е със стилна фасада. Не бързай да се отказваш!



Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2009-08-13 14:21 от Ivo.NovDom.
Re: Отопление чрез термопомпи
10-08-2009 - 11:44:37
Ами на мен ми обясняваха че смучат топлина от вътрешността на земята. Били забивали някакви сонди и затова се бил забавил строежа. Явно не е от въдуха!
Re: Отопление чрез термопомпи
10-08-2009 - 11:52:28
Има достатъчно инфо в нета. Има и схеми...
Да, правят се два кладенеца, (може и да са повече че мощността е голяма) - от единия се ползва вода с температура около 15 градуса (толкова е температурата на земята и е постоянна и зиме и лято) и с изпарители отнемат от температурата и я правят 5 градуса. Студената вода отива във втория кладенец, на другия край на двора. отнетата температура се качва по етажите и помещенията - т.е. топли на аванта. Дори и да се налага да се доотопляваш с нещо пак ще е в пъти по-евтино отколкото изцяло на тец, газ или ток!!!



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-08-10 11:54 от Ivo.NovDom.
Re: Отопление чрез термопомпи
10-08-2009 - 12:33:41
Благодаря за информацията!
Аз общо взето прочетох доста неща в нета, по скоро ме интересуваше дали някой вече има опит с това и дали ще работи толкова ефективно колкото го описват. Но явно системата е твърде нова и няма много сгради които да я използват.
Re: Отопление чрез термопомпи
12-08-2009 - 21:02:34
Има изградени такива - поразгледах в нета, но дали някой от ползвателите ще попадне в този форум...съмнявам се.
ТУК ИМА "помпички" за сгради над 2000 кв.м. Машинките работят със сигурност, но им трябва предписания воден дебит.
Мой познат сглоби такава системка...но още не си е купил чилъра (термо-помпата)
Други наши клиенти монтират в момента термо-помпа в къщата си в Делта-Хил, но и те още не я ползват. Нямам инфо от първа ръка. Спретнал съм си много прилично ЛО вкъщи, би могло да закача и термо-помпа, но ТОЧНО сега сонди няма да бия.
Re: Отопление чрез термопомпи
12-08-2009 - 21:28:20
Борка , ТЕРМОПОМПА е правилното определение на думата КЛИМАТИК ....
Ако инвеститорите за монтирали термопомпа която използва подпочвени води , това звучи толкова нереално че направо го подлагам на съмнение.....
Има толкова подробности които ми подкрепят съмненията че не знам дали би ме разбрал...

Ако не си напълно наясно какво ти слагат бъди много внимателен какъв и за колко подписваш договор за доставка на услуга.....просто съвет.... winking smiley
Re: Отопление чрез термопомпи
15-08-2009 - 00:22:47
едно такова съоръжение изисква сериозна подръкач:
чистене на филтри и топлообменници, следене на дебити и налягания на водата. фреоновата част ясна. По горната груба сметка ако им трябват 500kW ще им трябва дебит от сондажа между 7,5 и 17,5 l/s.
Не мисля че е практично да е "обща" собственост.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход