Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Спешна нужда от съвет!!!

Публикувано от nikko86 
Re: Спешна нужда от съвет!!!
10-04-2009 - 12:04:26
avatar
gogo84 Написал:
-------------------------------------------------------
> nikko86 Написал:
> --------------------------------------------------
> -----
> > не сме ходили при нотариус.
>
> Не разбирам нищо от правни проблеми, но ако
> предварителният договор не е нотариално заверен,
> то тогава той има ли изобщо някаква тежест в съда?


Да.
Re: Спешна нужда от съвет!!!
10-04-2009 - 13:23:27
nikko86 Написал:
-------------------------------------------------------
> Здравейте форумци,
>
> Случаят е следният: преди 1 година купихме
> апартамент във Витоша на зелено( беше построен на
> груб строеж). Оттогава досега обаче се строи супер
> бавно, за 1 година почти нищо не са направили.
> Освен това сградата е на супер забутано място, на
> една поляна, няма никаква инфраструктура, няма
> път, няма канализация, нищо няма. Намира се точно
> зад Парк Хотел Макси във Витоша. Фирмата се казва
> Билд 1.
> И сега въпроса ми е следният : Подписали сме само
> предварителен договор и сме дали 40 000 евро,
> имаме да даваме още 20 хил. евро.
> Възможно ли е да се откажем от апартамента и да ни
> върнат парите, като си задържат само неустойките
> по предварителния договор, които са около 8000
> лв.
> Та има ли накакъв шанс да ни върнат парите или е
> обречена кауза


Моят съвет е, ако строежът все пак се "движи", изчакай. И без това опоменатите в договора ти срокове не са изтекли. Бавното строителство е неприятно нещо, но е много различно от спрялото строителство. Не зная дали споменаването на името на строителната фирма не е автогол за теб. Сега, тази фирма може да бъде затруднена в продажбите на непродадените апартаменти и така още повече да забави строителството. Ако решиш да ги чакаш, се опитай поне да получиш нотариално прехвърляне на жилището - до колкото зная това е възможно дори и в по-ранните етапи на строежа. Мисля, че фирмата за да те задържи ще е склонна на нотариално прехвърляне. Ако се договорите за това - търси добър юрист /адвокати много, но добрите са кът/. Ако започнеш да ги съдиш, освен тези 8000 лв. ще загубиш много време и нерви, а и пари по адвокати. Но ти най-добре знаеш колко безнадеждно е реалното положение и само ти можеш да прециниш риска, който поемаш за едно или друго решение.
А иначе, съвети и съветващи колкото искаш.

Относно забутаното място, нямаш право да се сърдиш, сам си си го збрал, и то не се е превърнало в по-забутано от преди. Така, че за това не можеш да имаш претенции. Повярвал си на масираната рекламна кампания за "прекрасните нови южни райони на столицата", които са и още дълго време ще бъдат кални поляни, без всякаква инфраструктера. В тази връзка винаги съм се чудил на цените в Малинова долина, Витоша, Ман. ливади, Кръстова гора и др. "престижни райони".




Редактиран 3 път(и).Последна редакция на 2009-04-26 18:43 от Бай Пешо.
ip6
Re: Спешна нужда от съвет!!!
18-04-2009 - 17:41:19
dajte si i poslednite pari i pratete nqkoi ili da vi vurne parite vi ili glavite im
Re: Спешна нужда от съвет!!!
19-04-2009 - 12:47:41
Напълно съгласен с ip6. Идете първо културно, ако не стане, още на следващия ден пробвайте по втория метод.
Весели празници! *ok*
Re: Спешна нужда от съвет!!!
20-04-2009 - 11:51:31
Така е. Кой ви е карал да купувате в условията на "чудовищен имотен балон". Ако ви върнат дори един лев елате ми се обадете. А бе вие в кй свят жевеете? Нима още има някой който си мисли, че кризата е нарисувана?
Re: Спешна нужда от съвет!!!
20-04-2009 - 13:40:30
как може някой да даде 40к евро някому, срещу псевдо-документ, наречен "предварителен договор" (не съм убеден че такъв документ изобщо съществува според нормите на правото) и на всичко отгоре без заверка при нотариус...
еле пък ако и разписка няма....

камелия,
писала си, че документ без нотариална заверка има тежест в съда - на теория си права, на практика не. почва едно ходене по мъките, едни експертизи, едни клетви от инвеститора че никога не е виждал този документ...

и за 500 лева договор да правите - пред нотариус!
smoking smiley
Re: Спешна нужда от съвет!!!
20-04-2009 - 17:11:09
Провери дали строежа не е с ипотека и в предв. договор дали се споменава за задължение и декларации от строителя, че няма такива и няма да го обременява. Това е повод да го почнеш преди изтичане на сроковете. Консултирай се с адвокат!!!
Ако се разберете без съд е най-добре!
Re: Спешна нужда от съвет!!!
21-04-2009 - 16:40:34
Предварителният договор е договор с правна тежест според смисъла на закона. Виж чл.19 ЗЗД.Той не подлежи на вписване и затова не се заверява нотариално.
Нотариално могат да се заверят подписите, т.е. че лицата са се подписали пред нотариус и той е удостоверил, че са те, нищо повече.


Но от думите ти не се разбира дали фирмата не си изпълнявя задълженията. Аз оставам с впечатлението, че ти си този, който си неизправна страна, имаш да даваш още пари, а явно не искаш, вече не ти харесва мястото и инфраструктурата, или липсата на такава. Тези неща си ги видял, когато си решил да купуваш.
Ами постави се на мястото на строителя, ако всички отидат при него да си искат парите, защото мястото вече не им харесва....
Re: Спешна нужда от съвет!!!
21-04-2009 - 17:24:48
За валидността на Предварителния договор е достатъчна писмена форма-нотариална заверка подписите не е необходима (освен, ако не се нуждаете от достоверна дата).
Право да иска разваляне на предварителния договор, а и на всички договори има изправната страна срещу неизправната при пълно или частично неизпълнение, включително и досежно модиалитети ( в случая срок ). При положение, че не е налице неизпълнение от страна на строителя (с оглед това, че срока за престацията не е изтекъл), нямате право да искате разваляне на договора, независимо, че сте преусмислили мотивите си за влизане в договорни отношения или оценката за съдържанието на дължимите престации, вкл. и досежно цената. Тази оценка е следвало да направите в по-ранния етап на преддоговорните отношения.
Разбира се, това е твърде общо и всеки случай е конкретен и е добре да се консултирате с адвокат конкретно за вашия случай и дали е в обсега на "стопанската непоносимост".
winking smiley
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход