Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Спешно да се приеме закон за личният фалит!

Публикувано от hrabar 
Re: Спешно да се приеме закон за личният фалит!
19-02-2009 - 22:39:56
Няма да се стигне до съдия изпълнител изобщо, защото няма да има длъжник... но това не във вашите възможности да го разберете. Има начини да се претендира и по договорите и по всичко. Въпрос на кореспонденция и на реакция.

И на добри адвокати също. Лично не съм стъпвал в съда и смятам и да не стъпвам.

А кой от какво си има понятие - запазете си мнението за пред гаджетата, където може и да хванат дикиш. :]

Освен това не ти си Човекът.... който е неподготвен.



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-02-19 22:45 от koganev.
Re: Спешно да се приеме закон за личният фалит!
19-02-2009 - 23:25:26
И аз съм против закона. Защо искате да защитите хората, които надуха балона?

Ми да са мислили като купуват. И аз искам, апартамент, и аз можех да си взема на кредит още преди една - две години, но като премислях колко има да се изплаща нищо не взех и останах да чакам по-добри времена.

Това, че банките са давали не ги прави виновни - все пак за това сме хора. Всеки има глава на раменете си и може да мисли.
Re: Спешно да се приеме закон за личният фалит!
19-02-2009 - 23:39:46
не става въпрос да се защитават длъжниците, а за това, че продажбите и отпускането на кредити бяха без да се води регистър на цените и сега е много лесно да се атакуват договорите.
И съдебните изпълнители също са отговорни за действията си, особено ако са причинили неправомерно вреди... И частните СИ ще видят много голям зор при работата си, защото липсва основа, на която да стъпят... и изобщо хаосът е проблем. И не е вярно, че СИ може на око да определя цените на НИ - ако излезете от рамките на бедняка с двустайния, ще видите, че не е никак лесно да се определи цена на хотел или на завод.

Иначе да се защитават неизрядни длъжници е много погрешна стратегия. Банките, дори и да са криви някому, са единствената финансова опора на бизнеса и на стопанството като цяло. Работили са напълно законно и не са виновни, че така е можело и властта си е затварял очите пред безобразията в строителството.
Re: Спешно да се приеме закон за личният фалит!
20-02-2009 - 09:02:10
Ами точно защото са главната опора на бизнеса и стопанството трябва да има повече правила, които да спазват за да може да направляват финансовите ресурси по-оптимално.
Re: Спешно да се приеме закон за личният фалит!
20-02-2009 - 10:13:31
АБСОЛЮТНО!!! Днес си пил хапчета за познаване... smiling smiley

Според мен трябва още от сега да се уредят нещата по ипотеките, защото общите норми не вършат работа при криза. Банката ще вземе, ОК, но на сиромах Петко, който на гол гъз е препасал чифте пищови с мансардата у центъро на софето, ще вземе от нулата половината... Не знам тоно какъв е интересът на банката да продава на безцениа, ако само до преди три месеца е сключила 30 годишен договор. със сигурност ще търси решение, което ИЗКЛЮЧВА продажба в момент на паника. А от богатите пръдльовци още по-малко може да се вземе, щото всеки е тарикат и на негово име няма дори тротинетка. Може да се стигне до там, че богаташите да спрат да плащат, после да си купят сами имота на половин цена и чаъ остатък...

Съдебните изпълнители ще са на топа на устата и от двете страни, ако правят ниски оценки. И банката ще ги подозира в далавери, и задлъжнелият хайван - също. И в повечето случаи ще бъдат прави - далаверите на СИ вече са обществена тайна.

После - какво ще ги прави банката НИ, ако няма интерес от страна на купувачи при тръжната продажба? Няма право да ги управлява - наем, собствено ползване и прочие... Няма право и да ги ремонтира или да променя каквото и да е по тях. С времето тези НИ ще стана коптори и домове на бездомници...

Трябва да се уредят веднага нещата, защото когато тръгне лавината, ще има време само да се реагира, но не и да се планира. А това означава ГОЛЕМИ проблеми и ЯКИ далавери ... в суматохата. Но в България "трябва" е много преекспонирано понятие. Сигурно се сещате, че вече има цяла глутница далавераджии, които чакат, а по-силните и предизвикват, такъв развой на събитята. Българската политическа мафия е способна да съсипе не само живота на обикновените хора, но и цялото национално стопанство, само и само да открадне повече.

Молете се! Дошло е време да разчитаме единствено на здравия разум... а той не винаги е на разположение.

Re: Спешно да се приеме закон за личният фалит!
20-02-2009 - 10:30:21
koganev Написал:
-------------------------------------------------------
> После - какво ще ги прави банката НИ, ако няма
> интерес от страна на купувачи при тръжната
> продажба?

Съгласен съм с всичко, което каза, но не разбирам как така банката няма да може да продаде даден недвижим имот?
Винаги на някаква цена имотът ще се продаде - било то и на половина от пазарната. След това остатъкът от кредита остава като задължение на кредитополучателя, на този остатък му се начисляват лихви и така банката все някога ще си пребере парите. Е не е 100% сигурно, но все пак...
От личен опит знам, че дължиш ли на някого някакви пари, ако не си теглиш куршума този на който дължиш все някога ще си ги получи с лихвите. Ако ти не ги изплатиш, децата ти ще ги изплатят.
Re: Спешно да се приеме закон за личният фалит!
20-02-2009 - 11:08:26
Няма вечни длъжници... Дългове не се наследяват. Ако можеш да докажеш противното - направи го. Но ако го направиш, после внимателно трябва да следиш всеки паричен поток на дядо ти, баща ти и прочие...

Банките работят дългосрочно и със сигурност не са предвидили да имат периоди от по 25-30 години възход на икономиката в световен мащаб или в отделни региони. Би трабвало да имат представа какво са кредитирали и какъв е бил рискът при това кредитиране. Със сигурност не всички ип. кредити са раздадени на безумните нива от последната година, но все пак са доста голяма част. Би трябвало да търсят най-подходящите форми да осигуряване на вземанията за периода на кредита, а не да се втурват да работят на загуба още при първите признаци на нестабилност. Разсрочване, временно плащане на лихви без главница, рефинансиране... те си знаят. Но прекратяване и продажба е най-лошият за тях вариант. Обърква им всички сметки и им създава много допълнително работа, а това са разходи за банкте.

И все пак ще има продажби... Банката няма да вземе НИЩО, освен цената на НИ при продажбата му. Бъдещите доходи на длъжниците задължително ще са на минималния праг, който банката не може да им вземе, а останалите им приходи ще са в някакво ООД или АД или един Господ знае къде.



И така - какъв е интересът на банката да прави панически разпродажби? Ще вземе някакви си там 28-30% от раздадените кредити... и после?

Според мен банките са заинтересовани да седнат на масата и да предоговарят. Ако не го направят сега, когато може да се преговаря сравнително спокойно и ще могат да предоговорят сравнително изгодни условия, то в най-скоро време ще трябва да преговарят от позицията на притиснати в ъгъла. Иванов за едно е прав - светът няма да замръзне в една нулева точка и банковото дело няма да се свърши, заради една криза. Трябва да се мисли и за времето след кризата. А банката разчита много на доверето на клиентите - що за банка ще привлече клиенти, ако всички знаят как в най-трудните времена е застанал СРЕЩУ клиентите си?

В бизнеса не трябва да се правят глупости! А банковот дело е бизнес в кристално чист вид. Преговори, преговори и пак преговори. Взаимният интерес е там някъде.
Re: Спешно да се приеме закон за личният фалит!
20-02-2009 - 11:13:26
Много правилно разсъждение.
Re: Спешно да се приеме закон за личният фалит!
20-02-2009 - 13:27:09
koganev Написал:
-------------------------------------------------------
> Няма вечни длъжници... Дългове не се наследяват.
> Ако можеш да докажеш противното - направи го.

Ами ще разкажа един случай - не знам дали същата логика може да се отнесе и за банковите кредити, но не би ме учудило и да е така.

Значи - имам един приятел, на който баща му преди години е имал скандали с новонанесъл се човек купил апартамент в тяхната кооперация. При тези скандали новонанесеният осъжда бащата на моя човек за накаква сума доколкото разбрах около 2000 - 3000лв.

Обаче никой не изплаща сумата на новонанесения. Малко по-късно бащата на моя човек почива и след още време почват да го притискат да връща парите. От чакането с лихви сумата беше стигнала до около 15 000лв.
Апартамента на моя човек се оказа блокиран (не знам каква е точната дума) за продажба и просто не му беше отнет само защото това му е единствено жилище.

Та сега моя приятел работи и всеки месец внася вноска и изплаща задължението.

Сега не съм 100% сигурен дали съм прав, защото на моя човек майка му е жива и ако е била осъдена и тя заедно с баща му значи просто изплаща задължението на майка си.

Просто историята беше много грозна и не съм разпитвал за подробности. Знам само това което обясних по горе и че сега моя човек е изтеглил 15 годишен заем, за да погаси задълженията си към новонанесения.
Re: Спешно да се приеме закон за личният фалит!
20-02-2009 - 14:59:37
гого - има си адвокати за тез неща
недей дава примери от тип една жена казала...
проучи какъв е случая и тогава приказвай
защото аз ще ти дам друг пример
дъщеря на един човек убеждава две нейни приятелки да станат поръчители на баща и да изтегли кредит за нейния бизнес
около година след това бащата почива
сега познай кой плаща кредита.....

или както са казали мъдрите хора - господи пази ме от приятелите ми, аз сам ще се пазя от враговете си!
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход