Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Спешно да се приеме закон за личният фалит!

Публикувано от hrabar 
Re: Спешно да се приеме закон за личният фалит!
19-02-2009 - 09:29:40
И тези 200000 човека са били решили доброволно да влязат в ТКЗС, да им бъде национализирана фабриката ....Обаче не съм им дали тази възможност та всичко да мине тихо и мирно. Не е от отмъстителност- приложен е съвестския модел в модернизиран вариант. В Унгария през 1919 (ако не бъркам годината на Унгарската съветска република) комунистите, които идват на власт чрез избори са свалени с преврат при национализацията на земите, затова в последващото прилагане на модела директно е била вкарана допълнителна точка в указанията за минаване съм такъв тип управление и какво се прави при национализация...
Казвам ти аз - без кръв няма да мине. Сега не е време, когато ще застрелват кредитополучатели за да не би да възстанат против властта. Или поне се надявам, че не е такова времеsmiling smiley
Re: Спешно да се приеме закон за личният фалит!
19-02-2009 - 09:37:41
Ама ако цените бяха продължили да се вдигат нямаше да кажете да се приеме обратния закон. Този който имота му се е вдигнал повече от колкото дължи на банката да си подели с нея печалбата. Не драги баламурници. След като ви вземат имота и го продадат на безценица вие продължавате да дължите разликата, защото така пише в договора. Обратното би означавало някой друг да поеме отговорността за собствената ви алчност и безределна глупост. Аре чао, гризнахте дръвцето.
Re: Спешно да се приеме закон за личният фалит!
19-02-2009 - 11:02:24
Hrabar,
идеята ти има смисъл обаче ... няма да стане.
Подобна "защита при фалит" за физически лица е имало преди 1944 г. в тогавашния Търг.закон. След демокрацията съществува т.нар. "производство по несъстоятелност" което обаче се отнася до търговци .
По същество несъстоятелността може да има приложение и по отношение на физически лица / нетърговци и не ЕТ/ но е необходима добавка/поправка в Търг.закон с конкретизирани правила.
Съмнявам се обаче това да се направи.
За съдбата на длъжниците - ипотекари ...
Как ще действат банките е пределно ясно за кой то може да мисли и "връзва" фактите .
1.съдилищата вече са заринати с молби по заповедното производство - за издаване на изпълнителни листове срещу неизправни длъжници / над 50% от делата в последния месец и от всички банки без изключение / Бумът ще е май-юни.
2.Съвсем "нелогично" лихвите в света падат - в БГ се вдигат . Ха-ха !
Ами вземете кредитен калкулатор и смятайте увеличението в полза на банките на задълженията на и без това "отъняващите " длъжници .
Смятайте за целия период на кредита / кредит + лихва за периода / и ще се уверите "в глобален мащаб" за каква общо увеличение ,за сметка на длъжниците,на бъдещите печалби на БГ банките става дума /от лихви/.
Чудя се ,дали при спиране на изплащане на кредита и настъпилата предсрочна изискуемост , която ще се удовлетворява от принудително изпълнение , банките няма да "натоварят" дължимата сума с процент от загубената дългосрочна печалба. Чудя се също по какви правила банките ще преизчисляват реално дължимата "ликвидационна" сума от длъжника .
3.Лошото ми предчувствие е, че банките през последните месеци "надуват" дълговете на предполагаемите си "лоши" длъжници ,чрез "нелогичното" увеличение на лихвите и се готвят за голямо и безпощадно "стригане".
И не се заблуждавайте ,че банките се страхуват от падащите цени на имотите .
Ама хич и не се тревожат .Банката може да изпадне в ликвидна криза /да фалира обаче пасивите и активите й се поемат от друга банка .Обикновено пасивите /депозитите / се редуцират и изплащат частично чрез гаранционни схеми по принципа на "равноразпределената загуба" . Що се относя до активите - вземанията по кредити от длъжници ,напълно сигурно е,че те ще се събират "до дупка" и безпощадно . Даже ще ви открия една малка тайна , принципно най-благодатния длъжник е физическото лице - неограничено отговорен във времето и по отношение на активите си.. ЮЛ отговаря до размера на уставния капитал /или активите си ако са налични/ и въпросът в един момент приключва с "чашата студена вода" . Не така е с ФЛ - него и смъртта не го спасява щото има наследници . ФЛ притежава качеството на "вечен длъжник" с изплащане на дълга от бъдеща трудова дейност най-малко. А както е известно - изпълнителните дела могат да продължават неограничено във времето.

Та в горния ред на мисли - лесно е да се прогнозира кой ще е най-прецакан и дали има сила и воля да се помогне на застрашените.
Банките в момента целенасочено увеличават задълженията на длъжниците си и увеличават фактичаски потенциалния брой на бъдещите лоши длъжници -защо ли ?
БНБ катагорично бяга и отказва намеса .
Правителството също се държи неадекватно и малчаливо подкрепя действията на банките.
Аз съм песимист за бъдещето на длъжниците - много лошо ги чака .
smoking smiley
Re: Спешно да се приеме закон за личният фалит!
19-02-2009 - 11:10:54
4ovek Написал:
-------------------------------------------------------
> И тези 200000 човека са били решили доброволно да
> влязат в ТКЗС, да им бъде национализирана
> фабриката ....Обаче не съм им дали тази възможност
> та всичко да мине тихо и мирно. Не е от
> отмъстителност- приложен е съвестския модел в
> модернизиран вариант. В Унгария през 1919 (ако не
> бъркам годината на Унгарската съветска република)
> комунистите, които идват на власт чрез избори са
> свалени с преврат при национализацията на земите,
> затова в последващото прилагане на модела директно
> е била вкарана допълнителна точка в указанията за
> минаване съм такъв тип управление и какво се прави
> при национализация...
> Казвам ти аз - без кръв няма да мине. Сега не е
> време, когато ще застрелват кредитополучатели за
> да не би да възстанат против властта. Или поне се
> надявам, че не е такова време
>

Не съм запозната какво е било в Унгария. Обаче голяма част от кръвта в България е пролята не при самата национализация, а непосредствено след девето-септемврийските събития. Затова, при самата национализация е имало протести, но хората предимно не са очиствани, а са влизали в лагер за поправителен труд. Затова говоря за отмъстителността на българина. Затова, оставам и аз с надеждата, че времето не е такова. Все пак обаче, трябва да сме предвидливи, че грозния балканския дух продължава да върлува по нашата земя. Дано да не се сбъдне поговорката, че това което следва не е добре забравеното старо време.

п.с. Грийнбул, кефиш ли се от страданията на околните, заради "тяхната собствена алчност и безпределна глупост?" Не предусещаш ли, макар и дълбоко в себе си, че си чедо на дълбоко вкоренен балкански дух с долнопробна отмъстителност.

Re: Спешно да се приеме закон за личният фалит!
19-02-2009 - 12:03:35
Статус,

Разсъжденията ти са логични, обаче при безспорни изходни данни. Твърдиш, че съдилищата били заринати с изпълнителни производства срещу неизправни длъжници, като цитираш че над 50 % били те от ОБЩИЯ БРОЙ ДЕЛА. На първо място, не казваш броя на делата в Н-ския съд. Ако се вземат предвид, че лошите кредити, по данни от БНБ били 2-3% ( скоро не съм им гледала данните, но дори да приемем че са 4-5 % ) от общия брой кредити, не виждам риск за банковата система.

По-нататък по предположение приемаш, че банките увеличават лихвите, с цел да увеличат дълговото бреме, за собствени цели, т.к. не им пука от фалита.

А защо не помислиш и за друг хипотетичен сценарий: Банките гледат да уравновесят загубите си от неизплащащите кредити длъжници, както и загубите от риска да не ги платят в бъдеще.

Не знам и защо си мислиш, че на самите банки не им пука от фалита, след като съдиш по досегашната практика, когато фалиралите банки (20 бр.) бяха единствено български, и действително активи и пасиви се редуцираха по принципа "равноразпределена загуба". Много ще ми е чудно, как клон на гръцка банка, се поема от банка с италиански, немски, австрийски капитал. Или обратното...

Убедена съм, че банките не желаят никакви имоти. Освен това, по закон са длъжни за 2-3- години да се освободят от собствеността си върху ипотекираните имоти. И ако кризата се разрастне, на кого ще продават обезпеченията си?
Говориш и за бъдещия труд, който може да бъде гаранция за вземането на банката. Ти като търговец, кое предпочиташ - имота или бъдещия (несигурен) доход на неизправния длъжник ( макар че закона забранява бъдещия труд като обезпечение )?

Ако нещо от най-лошия сценарий се случи, ще бъде национализация на банката, (макар че това не е предвидено по действащата законова регулация) и след като Държавата поеме контрола, вече може спокойно да влезе в ролята си на "умиротворител" на обществото като настъпят - разсрочване на задълженията, намаление на лихви и прочие такива благинки.
В момента, това което правят банките не е подготовка за "стригане", а застраховане срещу сегашните и бъдещи рискове.

Като изключим тези неща, мисленето ти е разумно за времето, в което живеем, но прекалено уплашено. Но всеки си знае нещата...





smiling smiley
Re: Спешно да се приеме закон за личният фалит!
19-02-2009 - 12:20:01
Първо - 100% от какво? 50% от какво? 10% от какво? Подхвърлят се проценти като в реклама на лак за коса, но не се говори за основата.
В момента НЯМА официална статистика за цените на НИ и НЯМА И ДА ИМА!!!
Тоест терминът "пазарна цена" е глупост и няма никаква юридическа обосновка. В съда всеки длъжник може да направи на пух и прах банката и да отлага с години съдебното решение, като просто ОСПОРВА цената... Точка. Взел е 50 000Е, купил е кокошарник, цената му била паднала... ОПА!!!! КОЙ КАЗА, че цената е паднала? В съда не минават изрезкси от вестници и мнения от форуми. Трябва някой да ДОКАЖЕ, че цената е такава или онакава. Банката, като страна, няма право САМА да определя тези неща, както и длъжникът няма право... И сещайте се какво ще стане...
50% от една сума, КОЯТО НЯМА КАК ДА БЪДЕ ОПРЕДЕЛЕНА, означава едно нищо...
Re: Спешно да се приеме закон за личният фалит!
19-02-2009 - 18:02:30
Ти четеш ли си какво пишеш - в съда дребния кредитор щял да направи банката на пух и прахsmiling smiley А докато мине делото откъде пари? И колко точно време може да си позволи дребния субект да съди по-богата структура?
Държавата затова би следвало да съществува за да не се стига до дела с неравноправни участници.
Re: Спешно да се приеме закон за личният фалит!
19-02-2009 - 20:06:12
Global .
определено говоря за новозаведени граждански дела в районните съдилища на страната /2009/. Освен преки лични наблюдения от голям морски град се позовавам на изявление на председателка на районен съд / от друг окръг / която изнесе около 65% за техния съд/последното беше публикувано в интернет медия но нямам линк/.
Други източници са ми познати юрисконсулти в различни банки . Нема лабаво !
Не се заблуждавай със статута на банките в БГ. Те са напълно самостоятелни "дъщерни" дружества с франчайзингов статут. Имат самостоятелен капитал, баланси и политика - биха фалирли напълно самостоятелно ако се стигне до там. "Майките" вече си дръпнаха заетите пари и няма да ги спасяват за собствена сметка. Говори ли ти нещо факта, че австрийската Райфайзен и пр от два месеца рИват за помощ от ЕС за източно-европейските "клонове" .Ама помощ не иде !
За имотите, че банките ги не искали - не вЕрвай ! Принципно им трябват пари обаче при невъзможност да получат такива с радост ще придобият обезценените имоти на длъжниците . А две години са много време .И след две години нищо не може да им попречи да прехвърлят тези активи на създадени от тях или нововъзникнали рентиерски дружества за отдаване под наем и управление на тази собственост. Всъщност не се ли сещаш , че сегашната криза е идеалната възможност да се "роди" "рентиерската класа" и при това на доста изгодна цена за НИ. Като няма погасителни вноски - ще има наемни вноски от взетите имоти./дори и да не могат да ги продадат бързо./
Никъде не съм твърдял, че бъдещият труд може да е обезпечение .При вече заведено изпълнително дело няма нужда от обезпечения - просто се взема всичко над несеквестируемия размер на доходите.
Национализация на банка ще защити частично депозитите чрез наливане на държавни пари и в никакъв случай няма да облекчи длъжниците - нито ще им опростят задълженията, нито ще им върнат имотите или спрат принудителното изпълнение.

Koganev - цената се определя от съдебния изпълнител и не можеш да я оспорваш съдебно / това се допускаше по стария ГПК / Ако не ми вярваш - отиди при първия срещнат съд.изпълнител и питай. Размотаването по тази линия вече е невъзможно ! Има "проста" логика - ако имота струва повече - да го беше продал сам или респ. при търга ще си стигне цената.


smoking smiley
Re: Спешно да се приеме закон за личният фалит!
19-02-2009 - 20:32:16
Човеко, моля те, не ме репликирай с предположение или с мераци да кажеш нещо умно. Повтарям ти - много ти личи, че си неподготвен.
Спечелил съм над 10 дела по ГПК, а ти какъв опит имаш?

В съда няма богати и бедни... Ела в 21-ви век.
И кой, по дяволите, е дребният кредитор?
Re: Спешно да се приеме закон за личният фалит!
19-02-2009 - 21:27:09
koganev Написал:
-------------------------------------------------------

> Спечелил съм над 10 дела по ГПК, а ти какъв опит
> имаш?

мноого дългогодишен ! и нямам длъжник който да не си е платил с ВСИЧКИ лихви !
и колкото повече ме е бавил и се е опитвал да увърта и шиканира ,толкова му е било "по-вътрешно" накрая .
събраните /върнати суми се измерват с милиони .
и недей "човеко" да пишеш по въпроси от които явно хал хабер си нямаш щото от написаното ти личи ,че и ГПК какво значи не ти е ясно.

smoking smiley
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход