Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Скандален закон блокира напълно пазара на имоти

Публикувано от naughty 
Don
Re: Скандален закон блокира напълно пазара на имоти
17-11-2008 - 11:49:25
Re: Скандален закон блокира напълно пазара на имоти
17-11-2008 - 12:54:47
avatar
Don Написал:
-------------------------------------------------------
>

Благодаря ти! Чудя се, как се връзват тези два члена?

Чл. 15. (1) Всеки инвестиционен проект за изграждане на нова сграда, реконструкция, основно обновяване, основен ремонт или преустройство на съществуваща сграда трябва да съответства на изискванията за енергийна ефективност, предвидени в този закон.

Чл. 19. (1) На задължително сертифициране по реда на този закон подлежат всички сгради в експлоатация с разгъната застроена площ над 1000 кв. м.

Аз приемам, че ако са изпълнени условията на чл. 15, следва задължението по чл. 19.
Което би означавало, че не може да се изискват сертификати от всички..........

И още нещо открих:

Чл. 36. (1) Собствениците на сгради по чл. 19 и на промишлени системи по чл. 33, ал. 2 са длъжни да извършват управление на енергийната ефективност.

(2) Управлението на енергийната ефективност се извършва чрез:

1. ежегодно изготвяне на планове и програми за повишаване на енергийната ефективност в съответствие с докладите по чл. 35;

2. осъществяване на мерките, предвидени в плановете и програмите по т. 1;

3. представяне в агенцията на информация за ефекта от изпълнените мерки и за очаквания ефект от изпълнението на предвидените в плановете и програмите по т. 1 мерки;

4. определяне най-малко на един служител, в чиято длъжностна характеристика се включва изпълнение на задълженията по т. 1 - 3.

(3) Собствениците на сгради по чл. 19 водят дневник за месечното потребление по видове енергии, включително дати, цени и количества на доставките, както и идентификационни номера на документите, удостоверяващи качеството на доставените горива.


???????



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-11-17 13:13 от камелия.
Re: Скандален закон блокира напълно пазара на имоти
17-11-2008 - 13:06:54
Пълния текст на закона може да се намери в елекронното издание на Държавен вестник [dv.parliament.bg] , от стр.16 , а това, което касае настоящата тема е чл.20, чл.21 и чл.22.
Посочени са срокове: "Не по-малко от 3 год. и не повече от 6 год."
Току що приключих ПАСПОРТИЗИРАНЕ на промишлена сграда ( А16 е от м.април 2007 г.). Сега чакам да минат 2 год. от използването на ел.енергия, за да си взема и СЕРТИФИКАТА, който ми дава даначни облекчения.
Това с което мога да ви бъда полезна е: За нови сгради, енергиен паспорт се издава веднага с влизането на сградата в експлоатация, а Енергиен сертификат, след като тази сграда е ползвала ел.енергия най-малко 2 години, защото към обследването се представят копия от фактурите по платени сметки за ток.
Интересно ми е обаче като как това ще се приложи към по-старите жилищни сгради, особено панелните...???!!!

Re: Скандален закон блокира напълно пазара на имоти
17-11-2008 - 15:02:48
неграмотниците от ДПС , които не могат да сглобят и три изречения пишат закони, ужас !

о свещена простота !!!

smoking smiley
Re: Скандален закон блокира напълно пазара на имоти
20-11-2008 - 22:30:17
Re: Скандален закон блокира напълно пазара на имоти
08-12-2008 - 16:31:42
avatar
[www.imoti.net]

08-12-2008 в раздел Пазар • Източник: В-к "Новинар"
Поправката в Закона за енергийна ефективност, с която се задължават живеещите в сгради, разположени на площ над 1000 квадрата, да правят енергийни обследвания, ще доведе до срив на пазара на имоти.

Това заяви вчерa изпълнителният секретар на омбудсмана Борислав Цеков. Той коментира, че сумите, които събират фирмите, за да проверят дали направените подобрения са намалили разхода на енергия, са минимум по 700-800 лв. на апартамент. Това ще доведе до допълнително оскъпяване на жилищата, обясни Цеков.

Причината е, че според влезлия в сила Закон за енергийна ефективност на 14 ноември всички сгради с площ над 1000 квадратни метра задължително трябва да имат сертификат за енергийна ефективност. Документът се издава след проверка на сертифицирана фирма за това дали е намален разходът на енергия, след като е поставена изолация или други подобрения.

Депутатите от парламентарната енергийна комисия Деница Димитрова от НДСВ и Иван Иванов от ДСБ вече са внесли поправка в закона, според която на задължително обследване да подлежат само обществените сгради

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Abu
Re: Скандален закон блокира напълно пазара на имоти
08-12-2008 - 17:42:04
Продавач, не си ли обсъждаше премахването на "и части от сгради"? Демек при продажба на сграда се изисква сертификат, но при продажба на част (апартамент) да не е задължително, ако е заварено положение? Всъщност, това е дебилното, както коментирах в подобната тема - днес е законно, утре вече си длъжен да плащаш за съответствие с новите закони... Ама ще им приседне - това наистина са близо милион собтвеници!!! Колкото и да сме овце, милион овце вече са опасна сила.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход