Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Скандален закон блокира напълно пазара на имоти

Публикувано от naughty 
Скандален закон блокира напълно пазара на имоти
15-11-2008 - 10:37:55
Скандален закон блокира напълно пазара на имоти

Жилищата ще могат да се продават само ако имат сертификат за енергийна ефективност

Христо Николов

Новият Закон за енергийна ефективност, който вчера бе публикуван в "Държавен вестник", ще блокира напълно пазара на жилища за неопределен период от време. В него е записано, че при продажба на апартамент или на цяла сграда продавачът задължително трябва да представи на купувача сертификат за енергийните характеристики на сградата.

Този документ описва колко ток и парно харчи сградата, какви ремонти трябва да се направят, за да влезе тя в нормите - например топлоизолация на покрива или стените, слагане на нови дограми и т.н. Досега подобен документ се изискваше само за промишлени предприятия и големи обществени сгради.
За да се сдобие един блок с такъв сертификат, трябва да бъде свикано общо събрание, което да реши коя от оторизираните фирми да направи оглед и да даде препоръки. Шансът да се получи съгласие от съседите е минимален, като се има предвид, че живеещите там ще трябва да изпълнят препоръките в срок от 3 години. В противен случай ги чака глоба, която може да стигне 500 000 лв.
Самият сертификат се издава след цялостно изследване на сградата, което според специалисти струва между 0.50 лв. и 2 лв. на квадрат. Фирмите, които могат да издават такъв документ, са около 80 и са вписани в публичен регистър. Разширяването на дейността им със сигурност ще доведе до увеличаване на броя им, тъй като този бизнес не изисква големи първоначални инвестиции, а печалбата е гарантирана.
Представителите на агенциите за имоти вчера бяха категорични, че законът ще създаде много трудности. "Няма проблем, ако става въпрос за нови сгради, защото те и сега се строят с такъв сертификат. Но да тръгнеш да събираш подписи от съседите си, не е много приятно. Мисля обаче, че ще се намери компромисен вариант в наредбите към закона", каза Катя Ценова, управляващ съдружник в "Адрес". "Това накърнява конституционното право на собственост, защото, ако аз продавам, а съседите ми нямат по 10 000 - 20 000 евро, очевидно сделката няма да може да стане", коментира шефът на "Форос" Добромир Ганев.
Инициатор на абсурдната разпоредба в закона е депутатът от ДПС и председател на енергийната комисия в парламента Рамадан Аталай.


Негова идея бе и поправката в същия закон, която предвиждаше обща сметка за парно за целия блок и която бе оттеглена след скандал.
Замисълът на правителството, което е вносител на проекта, бе с този закон да се ускори повишаването на енергийната ефективност, в която България сериозно изостава. Сертификатите обаче бяха предвидени само за сгради с обществено предназначение с площ над 1000 квадрата. Енергийната комисия задраска израза "с обществено предназначение" и така задължението вече се отнася за всички сгради, включително и жилищните. "Нямам коментар, може и аз да съм го внесъл. Какво нередно виждате в това?", реагира Аталай вчера пред "Сега". След това се оправда, че е на среща, и затвори телефона.
Законът поставя и много нови изисквания за малкия и среден бизнес. Всеки собственик на климатик с над 12 киловата мощност например трябва да го регистрира в Агенцията за енергийна ефективност в срок от 3 години. 12 киловата климатик на практика притежава всеки офис или средно голям магазин. При регистрацията му се издава енергиен паспорт, в който се отбелязва колко харчи климатикът, какви поправки са му необходими и т.н. Производителите пък се задължават да докладват пред агенцията какво и колко произвеждат, каква е неговата себестойност и т.н. По този повод миналата седмица шефът на БСК Божидар Данев отбеляза, че сега такива данни не се дават дори на националната статистика, а всички тези изискванията излишно товарят бизнеса с нови разходи. Съветът по европейски въпроси, ръководен от министър Гергана Грънчарова, също даде отрицателно становище по закона, който надхвърля значително изискванията на евродирективата и въвежда допълнителни тежести за хората.
Въпреки призивите на министри, предприемачи и граждани да наложи вето на скандалния закон президентът Георги Първанов очевидно го е разписал, още преди да тръгне на воаяж в Аржентина и Мексико.
Re: Скандален закон блокира напълно пазара на имоти
15-11-2008 - 10:49:06
докато има такива политицити на които трудни им се произнасят имената и говорят български с неприкрит акцент -така ще е !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Re: Скандален закон блокира напълно пазара на имоти
15-11-2008 - 12:49:33
докато има хора, които да ги търпят така ще е! winking smiley

между другото това за сертификата на мен ми харесва - все пак е добре като даваш една сериозна сума да знаеш какво стои отсреща. виж другото за санкциите не ми харесва. ако нямаше 3 годишния период този закон щеше да е доста положителен.
Re: Скандален закон блокира напълно пазара на имоти
15-11-2008 - 14:26:28
Вижте, какво се получава.
Хиляди жилища без сертификат, са обезпечение в банките.
При това положение, тяхната стойност, практически става 0, т.к. без сертификат са непродаваеми.
От една страна това намалява активите на банките.
От друга, те сигурно ще поискат допълнително обезпечение и ако няма, кредите стават предсрочно изискуеми.
*sos*
Re: Скандален закон блокира напълно пазара на имоти
15-11-2008 - 14:33:45
само някои самозабравил се активист от дпс може да предложи такова нещо
тоба движени умишленно е създадено за да граби от България ,те български не могат да говорят правилно тръгнали да управляват , ама на бг-ееца му доиде до шапката , то не бяха новини на маичин език, то не бяха джамии , то не бяха сапард , фар, чак през бедствията и аварии - забележете там от където наи лесно се точат пари - днес има сняг - след три дни го няма и хоп 5 мил за почистване
сега обаче удариха редовия гражданин по имота му и това ще им струва главите
защо го направиха ли ...ами техния електорат си живее по селата в къщи и такова чудо им не требе ....мислете малко -всичко е сценарии
а сега ме извинете отивам до казанлък.........
Re: Скандален закон блокира напълно пазара на имоти
15-11-2008 - 15:11:39
Няма случайни неща, още повече закони ...
Явно нещата са опрели до кокала. Съгласен съм с Хуба, че не трябва да има срок и още по-малко такава идиотска глоба .... Закон трябва да има, но не такъв.
Но този ход е рискован - ако се спре търговията с панелки, как банките ще продават апартаментите на длъжниците ???
Освен това се поощрява нелегалното наемане, т.е. без да се плащат данъци ...
Ще го отменят,но ще мине време. Може би предизборно, да зарадват народа.

Я кажете в тия 1000 кв м включват ли се мазата и тавани ?
Re: Скандален закон блокира напълно пазара на имоти
15-11-2008 - 16:08:21
Зашо ли този закон ми прилича на този за топлинните счетоводители и задължителните топломери?! Много вреди и съмнителни ползи.
moody smiley
Енергиините паспорти ще вършат толкова работа, колкото работа вършат и топломерите! Важното е да съберем парите от хората, без да имаме разходи, като им правим "услуга" без практическо значение и без някой да я иска. Изискването на ЕС няма много общо с приетия закон! Този закон не е абсурден само за фирмите дето ще приберат парите. Точно както е и при топлинните счетоводители. Дано разумът да надделее над лакомията и да го преработят.
Re: Скандален закон блокира напълно пазара на имоти
15-11-2008 - 17:32:49
маи ще отваряме пак темата за земята ....
бабите пак са една идея пред нас -а именно
земя не се продава чадо......
или класическото-
долара си е долар............
обче еи там на три метра от ореха в дясно и метър и дваисе под земята .... smoking smiley smoking smiley smoking smiley
Re: Скандален закон блокира напълно пазара на имоти
15-11-2008 - 19:13:45
Там е работата, че това не е изискване на ЕС.
Или по-точно, изискването не е такова !

А за фирмите - съмнявам се. Я накарай 80 семейства да платят по 200 лв и да ти се подпишат, че след 3 години, ако не изпълнят предписанията (чети: платят здраво) ще има глоба от 30000лв.
Само щото Груйо искал да си продава апартаменто ... Айде де
Re: Скандален закон блокира напълно пазара на имоти
15-11-2008 - 19:22:22
avatar
Muza Написал:
-------------------------------------------------------
> Вижте, какво се получава.
> Хиляди жилища без сертификат, са обезпечение в
> банките.
> При това положение, тяхната стойност, практически
> става 0, т.к. без сертификат са непродаваеми.
> От една страна това намалява активите на банките.
>
> От друга, те сигурно ще поискат допълнително
> обезпечение и ако няма, кредите стават предсрочно
> изискуеми.

>


Муза - ще ме извиняваш, но това последното ти изречение е доста безумно *huh*

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход