Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Енергиен паспорт

Публикувано от briko 
Re: Енергиен паспорт
05-11-2008 - 14:33:49
ми не, не ми казаха таквоз нящо
предполагам, че и сега като треба да слагаме новия етикет с кръгчето вместо байряка пак нема да ми го кажат
пък да ти кажа и друго - у гърцията се търкалят още със томерата им от преди 20 годин и никой не им бъбри за ремонти
а да добавям ли, че основио ремонт е нужен на питиепияча със геврека а не на гевреко!
Re: Енергиен паспорт
05-11-2008 - 14:36:58
Фло, не съм чул някой да са го глобили заради това, че си е купил пералня клас С.
На теория си прав, че енергийната ефективност е само в полза на потребителите. Само че в България всичко се прави не заради потребителите, а заради източването на парите им. Сега ще има точно определени фирми, които ще правят предписанията и точно определени фирми, които ще ги изпълняват. Познай колко обективни ще бъдат предписанията ако те накарат да си подмениш изолацията и дограмата (които си сложил примерно преди година) с други от точно определен тип и производител, които може и да са по-лоши, но ще отговарят на някакво формално изискване.
2 години след като повечето блокове са "оправени", ще приемат и закона за задължителното саниране и ще накарат хората да си развалят повторно направените изолации за да заварят сглобките на панелките. Отгоре щеш, не щеш - пак нова изолация. Не че и санирането на панелките е лошо, напротив - но нека го направят наведнъж. Ама нали ще загубят половината оборот...
Скоро очаквайте и закон, който ти казва какъв точно телевизор да си купиш и глоба ако не поддържа ХДТВ.
Re: Енергиен паспорт
05-11-2008 - 14:39:35
За "двете запетаи и пълния член" за мнозинството съм съгласен :}
Поздравявам те.
Re: Енергиен паспорт
05-11-2008 - 14:40:36
у БГ-то под потребител се разбира човек, който може да бъде употребяван във всичките му възможни и удачни форми!
това го знае всекой комисонер!
Re: Енергиен паспорт
07-11-2008 - 20:08:37
Ако се поразровите малко ще откриете, че преди няколко години във връзка с присъединяването към ЕС сме подписали умопомрачителни обещания, че ВСИЧКИ сгради в България ще отговарят на определени параметри за енергийните загуби до определена година. Досега се чудех как ще се действа за спазването на тези неизпълними ангажименти - е вече почва да става ясно.
Re: Енергиен паспорт
07-11-2008 - 21:06:16
Здравеите, ако мога и аз да изразя мнение
Тези енергиини паспорти ,според мен поне е опит по някакъв начин да се класифицират жилищата по определени критерии
Ако има ПВС+ИЗПЛАЦИЯ -значи еди какво си....-така ще се търгуват предимно сградите които са ново строителство...(нормално нали )
Интересно обаче е какво става с панелите -тези така масови жилища , предизвикваики носталгия само докато ги погледнеш...
Варианта е да паднат ,така или иначе вече банките внимават с кредитирането на панелки , към това ще прибавим и изискванията за енергиина ефективност и става самия блок -непродаваем.....
от там следва ,че ако циганите не се самонастанят в панелките - ще се съберат собственниците и ще продадат целия блок на един собственник на някоя мижава цена - този собственник евентуално ще санира и ще пуска под наем.....това обаче важи само за големи и средно големи градове
по лошия начин е га се превърнат в гета.........
и всичко това...заради политика ....и така неусетно си минават гдините -кои разбрал-разбрал...кои живял-живял.......вече имаме 20 год преход.....исторически погледнато -нищо -кратко време .....реално за всеки -20 години от живота му

пс Пази боже да живеем в интересно време....................
Abu
Re: Енергиен паспорт
08-11-2008 - 10:26:27
Ако на някого не му е ясно как имот, който е бил напълно легален при построяването и закупуването, от утре ще подлежи на санкции, да си спомни аферата с личните документи или по-скорошният случай с рег. номера на автомобилите. И докато при документите и номерата ставаше дума за стотина лева разход и два-три дена хойкане, то при панелките (и някои други стари сгради) нещата са далеч по-сериозни. Не трябва да се забравя, че собствениците на панелни апартаменти са в състояние да преобърнат всяка власт! Това още не сме го виждали, но нищо чудно сдружаването по конкретен икономически въпрос да доведе до странни политически резултати. На мен би ми било много интересно и бих участвал в подобна авантюра, въпреки че нямам пряк интерес.
Ето една контрапрепоръка:
Обследване за сметка на собствениците на всички новопостроени сгради по отношение съответствие с Градоустройствените планове и ЗУТ, като се наблегне на реални параметри като КК, паркоместа, отстояния, пожарна безопасност и т.н. До три години ако не бъдат отстранени нередностите, сградата да бъде обявявана за негодна за обитаване.
Да речем, могат да рушнат незаконния последен етаж, могат да подобрят пожарната безопасност, ама как ще намерят нови паркоместа (сигурно трябва да обединяват жилища??), как ще отдръпнат сградата от улицата или от вътрешния двор??? Това, че някой някога някак им е подписал акт 16 не е гаранция, че всичко е ОК! Както няма гаранция сега за панелките...
Re: Енергиен паспорт
08-11-2008 - 12:45:35
само да допълня Абу
да не забравяме че панелите са на общинска земя, от което следва че "рушкането" е законно....
Re: Енергиен паспорт
08-11-2008 - 15:02:12
а защо забравяте,че вече е в сила изискването за Технически паспортsmiling smiley на новопостроени сгради и ако е само това о.к.,но това изискване за ТП касае и :
-реконструкциите,ремонтите,т.е. сградата е стара, но ти правиш някаква реконструкция и от тук за да си легален и получиш УВЕ ти трябва технически паспорт smiling smiley
-а абсурдът до 2014 ВСИЧКИ панелни блокове да имат технически паспорти какво да кажем !!!??? Всички панелни блокове НЯМАТ никаква запазена конструктивна документация, от тук какъв бизнес ще се отвори за фирми,строителни инженери, няма лошо,но това е невъзможно защото няма кой да го плати!!!smiling smileyНито пък някой ще позволи в собственото му жилище строит.инженери малко да поразбият,пода,тавана,да изстрелят някой куршум в бетона за анализsmiling smiley А какво правим като се установи,съседите масово са си махнали комините,избили са носещи стени,изкарали са печката и парното на усвоения балкон,от наводненията на балконите са отслабнали арматурите на конзолите...какво правим на практика?
Има идея общината да плаща , а после да изисква и от собствениците да платят,ако ли не щели да издават изпълнителни листове!!!

Да помислим : вече трябва да имаме технически паспорти от 1.01.08, а от скоро трябва да имаме и енергийни паспорти !!!Тези които са били балъци (изрядни) и имат технически паспорти трябва ли пак да стават балъци и да платят и за енергийни паспорти ?

Реално: Ако трябва да спазваш такива закони - ще те наричат и то май с право БАЛЪК!
ЗАЩОТО тези закони са олигофренски,то е същото като да приемеш закон с който всички жени над 60 години да ги накараш да раждат!
До кога нашите законотворци ще гласуват само закони за пълното оглупяване на нацията! Докога?

Изводът: (за мен)...изопщо не бързай да правиш каквото и да е , още по-малко ако искаш да си изряден на 100% Това е прсто НЕ ВЪЗМОЖНО! :} Да видим кой ще те глоби- общината е невъзможно да те глоби защото самата тя доказва ежедневно ,че не е изрядна - вижте колите по тротоарите,вижте разбитите и липсващи плочки,вижте липсата на поддържани общински зелени площи, липсата на кошчета за боклук,липсата на осветление по повечето улички в кварталите, липсата на поддръжка на дърветата с обрасли корони, дупките по пътищата, а за кучетата да не говорим.Вижте мръсотията по бул.Витоша сутрин! Докато ОБЩИНАТА не стане изрядва и си влезе в правомощията поне като контролиращ орган - и гражданите няма да са коректни confused smiley Гражданите се нуждаят от Закон за административната ефективностwinking smiley,на който трябва да отговарят всички администратори в тази държава!
Re: Енергиен паспорт
10-11-2008 - 11:37:43
Съгласен съм, това беше и моята идея,че се приемат закони,които са 100% абсурдни.
Сега просто се чудят от къде да намерят работа на тяхните депутатски фирми,ама много на "едро", подходиха този път по 3000-4000 лв. от 70% на семействата в България....... прекалиха.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход