Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

ДДС при продажба на працел

Публикувано от BMX 
BMX
ДДС при продажба на працел
03-10-2008 - 10:30:43
Здравейте,
Опитах да потърся първо в изсписаните теми, но не намерих отговор.
Предстои ми продажба на парцел, при която купувача (юридическо лице) ми обяви цена с ДДС.
Аз, като продвач (физическо лице) трябва ли да възстановя на държавата това ДДС? Да смятам ли цената минус 20% за държавата?

Благодаря за отоговрите!
Re: ДДС при продажба на працел
03-10-2008 - 10:40:30
Глупости до безобразие! Какви са тези глупости! Това е нонсенс, което са ти го казали. След като продавачът си ти и си ФИЗИЧЕСКО лице не може да има никакво ДДС. И въобще каква е тая фирма и нормален ли е главният им счетоводител(очевидно управителя е мутра или пълен илитерат). За да начислиш ДДС(продавача) трябва да си ЮРИДИЧЕСКО лице и да имаш ДДС регистрация за да можеш да ИЗДАДЕШ ФАКТУРА! Кое от горните неща е изпълнено от теб. Не ги слушай кви глупости ти говорят...лелелеле и тея(купувачите) сигурно след това ще строят и ще продават жилища!
BMX
Re: ДДС при продажба на працел
03-10-2008 - 10:55:03
И на мен ми се стори странно, затова питам.
Да, ще строи блокче, но мен вариант с обезщетение не ме устройва. Затова договорих, макар и на по-ниска цена 100% плащане. Сигурно ли е обаче че освен местния данък и такси по сделката не дължа ДДС на държавата?

Фирмата купувач на няколко пъти акцентира, че цената е с ДДС и ако мина на вариант с обезщетение реално печеля тези 20%.

Има ли такова нещо, при положение че съм физическо лице?
Re: ДДС при продажба на працел
03-10-2008 - 11:03:02
avatar
БМХ,

храбар абсолютно точно го е казал - няма такова животно физическо лице да начислява ДДС при продажба.

Ама си мисля, че е възможно (предполагам, не търдя, че е така) да искат да ти отбият тази сума от цената. Казали са ти това е цена с ДДС и ти като отговориш, че не начисляваш ДДС - те ще кажат ОК, плащаме ти сумата без ДДС-то.

Няма страшно. И да е така и да не е така. Ако цената ти харесва, приеми, че е цена с ДДС, сключи сделката, вземи цялата сума и си свиркай - ти просто не дължиш ДДС за тази сделка. Но е възможно да дължиш друг данък (например общ доход), но това няма нищо общо с купувача.

Блондинка по душа
BMX
Re: ДДС при продажба на працел
03-10-2008 - 11:07:00
Благодаря Ви за отговорите. Това ме ориентира и ми даде отгорова в който не бях сигурен.

Успех на всички!
Re: ДДС при продажба на працел
03-10-2008 - 11:08:40
avatar
Успех и на тебе.

Ако има още нещо питай, хора сме ще помагаме с каквото можем.

Блондинка по душа
Re: ДДС при продажба на працел
03-10-2008 - 11:23:37
Аааааааа-много грозно от страна на купувача-ЮЛ !
Re: ДДС при продажба на працел
03-10-2008 - 11:29:47
Има един вариант обаче, при които продавачът-физическо лице е длъжен да начисли ДДС.
Това е когато е регистриран по ЗДДС.
А той е длъжен да направи това, когато за последните 12 месеца е реализирал продажби за над 50 000 лв (Например, ако преди тази продажба сте продали още един УПИ за 60 000 лв или апартамент или отдавате под наем имоти и сбора на наемите за последните 12 месеца надхвърля 50 000 лв.)
В останалите случаи вие като ФЛ нито начислявате, нито дължите ДДС.

Странна е логиката и на купувача ЮЛ, за да ви говори , че цената е с ДДС-той няма да може да ползва дан. кредит за тази продажба, щом вие не сте регистран...

ДДС-то не е аргумент в преговорите за корекция на цената-надолу или нагоре!



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-10-03 11:31 от Naskata.
Re: ДДС при продажба на працел
03-10-2008 - 11:40:10
avatar
Наската,

Мисля, че продажбата на имот (особено ако е 1) не води до задължение по ДДС за физически лица, защото трябва да е редовно и по занятие.

Ето какво пише в закона:

Данъчно задължени лица
Чл. 3. (1) Данъчно задължено лице е всяко лице, което извършва независима икономическа дейност, без значение от целите и резултатите от нея.
(2) (Частично обявена за противоконституционна с Решение № 7 от 2007 г. по к.д. № 1 от 2007 г. - ДВ, бр. 37 от 2007 г.; доп., бр. 108 от 2007 г.) Независима икономическа дейност е дейността на производители, търговци и лица, предоставящи услуги, включително в областта на минното дело и селското стопанство, както и упражняването на свободна професия, включително на частен съдебен изпълнител и нотариус. Независима икономическа дейност е и всяка дейност, осъществявана редовно или по занятие срещу възнаграждение, включително експлоатацията на материално и нематериално имущество с цел получаване на редовен доход от него.



Блондинка по душа
Re: ДДС при продажба на працел
03-10-2008 - 11:49:46
да -за първата продажба...
но ако в следващите 12 месеца реализираш още една продажба...

По аналогичен случай се е произнесъл ВАС.(сега не ми се рови за решението-но ако е важно-ще го намеря). Един човек от Варна беше продал няколко апартамента в период от 12 месеца и беше вписал реални цени в нот.актове.
После данъчните го проверили, начислили му ДДС за продажбите, след първата (с която е минал 50 000) глобили го, лихви и т.н.
Той е обжалвал и по този повод ВАС е отхвърли жалбата...
Не знам, дали успях добре да обясня... sad smiley
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход