Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Може ли да оцелее в БГ агенция за недвижими имоти, която ще работи по различен от общоприетия начин?

Публикувано от evgenia 
Това мнение ми напомня разсъжденията на една магазинерка в кварталния магазин. Питам я аз само такъв салам ли продавате, тя ми отговаря да защото хората го купуват, аз и казвам е как няма да го купуват като е единствен.

Та за да се види какво искат клиентите трябва да има избор - да може да се избере комплексната услуга или части от нея - така да се каже да има 5 вида салам. Е тогава може да кажеш кой харесват хората.
Re: Може ли да оцелее в БГ агенция за недвижими имоти, която ще работи по различен от общоприетия начин?
09-09-2008 - 16:00:24
avatar
Тинки Уинки Написал:
-------------------------------------------------------

> Та за да се види какво искат клиентите трябва да
> има избор - да може да се избере комплексната
> услуга или части от нея - така да се каже да има 5
> вида салам. Е тогава може да кажеш кой харесват
> хората.
>

Тинки, в месарницата не се продава боб, нито конфекция, нито лека кола.
В адвокатската кантора не можеш да получиш консултация за задължителните имунизации на децата, нито за различните марки цимент.
Схвана ли или още примери да ти дам?
Посредническата агенция има специфична дейност. Когато е нужно , прави консултации със съответните специалисти. Но, това е с цел да обслужи по- пълно нуждите на клиента.
На никого не пречи , щом има нужда "по принцип" от дадена услуга, да се насочи към съответните кантори, бюра, супермаркети / щом иска избор от салами/.
Ако иска да купи имот с помощта на посредник- да заповяда. Ще ползва пакета от услуги, предлаган от агенцията. Т.е., както ти казваш, за него ще бъде "ОН инклузив"!
Който не е съгласен, се оказва в ситуация "ОФ инклузив"! winking smiley :}
Да и сега ,кой ще ми обясни за "разбитата услуга",примерно такса оглед 5 е,вадене на тежести 50е.,консултация 10е,заснемане на обекта 12 е,/до 3 снимки/,разходка из София с клиент 4.50е на час ,осигуряване на кредит 99е.,препоръчване на нотариус 7.80е,правен анализ на собственост 500е.Как и да го "мислим "нещо не се връзва ..,но кажи и ти Тинкивсичко това не е ли поредица от" умни мисли "без покритие winking smiley
Re: Може ли да оцелее в БГ агенция за недвижими имоти, която ще работи по различен от общоприетия начин?
09-09-2008 - 16:26:49
avatar
evgenia Написал:
-------------------------------------------------------


> И сега ще се обърна към Камелия, която уважавам
> като един от най-неуморните участници.

> Камелия, наречете агенцията както желаете, но Вие
> сама твърдите, че "Сега, щом има нужда, АНИ
> осигурява консултация с нужния специалист", т.е и
> съществуващите АНИ са "Пенкелер" по Вашета
> собствена дефиниция".

Ще обясня отново и бавно. И сега АНИ осигурява консултация с нужния специалист, който няма никаква причина да е нейн служител. За тази консултация, АНИ му плаща .

> Камелия, сама си противоречите. Щом АНИ вече
> разполага със собствени специалисти и консултанти
> за "ОН-инклузива" защо да назначава допълнителни
> хора за раздробени услуги?

Надявам се, вече получи отговор на въпроса си. Ще си позволя да ти обърна внимание за втори път, че се пише "Ол инклузив". Това, че един път съм сгрешила буквата, а ти си го приела за правилно, ми тежи.

> И Камелия, ако позволите един въпрос относно
> последното Ваше изречение. Ако цялата или част от
> предоставената "комплексна услуга" е некачествена
> (и затова клиентът е поискал да си прави свои
> проучвания) следва ли агенцията да потърси
> по-добър консултант или да намали своето
> възнаграждение?

Ако е некачествена- има си съюз на потребителя. Има съд. Но, за да можеш да се ползваш от тези възможности, трябва до си сключил договор.
Добрата агенция се различава от лошата, така както добрият адвокат от лошия , като добрият шивач от лошия.
Ако един клиент знае какво иска- ще следи дали ще му го изпълнят. Ако няма вяра в агенцията и реши да прави успоредни проверки, просто ще се натовари с допълнителни разходи. Това е .

Камелия, както обикновено сте неуморна.

камелия Написал:
-------------------------------------------------------
> Ще обясня отново и бавно.

Скоростта на говорене, писане и обясняване, зависят от възможностите на всеки човек, но нямат отношение към дискутирания въпрос. Така че изборът на скорост си е Ваше право или проблем.

В поста си от вчера изказахте тезата, че агенция която предлага, както комплексна услуга, така и обособени модули, трябва да назначава допълнителен персонал. Опитах се да Ви обясня, че това не е необходимо. Всяка АНИ може да си запази работещата система от трудови и други отношения.

За некачествена услуга - благодаря за отговора и аз знам кои са органите, осигуряващи защита на потребителите, но дали го правят е отделна тема. Аз питах за Вашето лично мнение - следва ли АНИ да намали своето възнаграждение и да плаща неустойки. В стандартните договори на АНИ не съм срещала клаузи за тяхната отговорност.

Относно граматиката - знам как се пише и чете All-in. Просто още когато го написахте за първи път много ми хареса. Това ОН има адски сладко шопско звучене.

Ако ви дразни да използвам вашият израз, обещавам да престана. А днес ми хареса новият Ви израз "нейн служител" - звучи ми като "найн служител". Разрешавате ли да ползвам този израз.

Просто чувство за хумор. Неволните грешки водят до страхотни нови изрази. Например като учехме един китаец на български и той така сладко каза " О, Ян, ти си Хуйдожник"


Блондинка по душа



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-09-09 22:40 от evgenia.
До Евгения-Това ,че ти не си срещала не означава ,че няма..,но неустойки за какво..?И какво разбираш под некачествена услуга..КОНКРЕТНО ,АКО МОЖЕ.. confused smiley
turbozol Написал:
-------------------------------------------------------
> До Евгения-Това ,че ти не си срещала не означава
> ,че няма..,но неустойки за какво..?

Турбозол, така е не твърдя, че няма клаузи за неустойки и бих се радвала не просто ги има в договорите на няко агенции, а при ВСИЧКИ агенции. Предполагам, че във вашите договори ги има.

Това би било добър критерий за отсяване на добрите и професионалисти.
Който работи добре, може да отговаря за своята услуга и ще сложи клауза за неустойки. Те дори и да не са вписани, пак могат да се търсят по общия ред, но това е друг въпрос - най-вече на време и интерес.

А и не правя трагедия от единични грешки - безгрешни хора няма. Има ситуации във всяка дейност, когато провалът се дължи на независещи от изпълнителят причини. Освен това според разни модели и теории 3 % "брак" е нормален, под 3 % е много добре постижение, а над 3 % е лошо.

Намаляване на комисионната и неустойки за лошо свършена работа, за пропуснати ползи и др.

И какво
> разбираш под некачествена услуга..КОНКРЕТНО ,АКО
> МОЖЕ..

Ами всеки компонент от "комплексната услуга" (вече няма да ползвам готиния израз на камелия) може да е некачествен. Вие имат огромен опит и вероятно можете да дадете много повече примери, но ще опитам. Но само като илюстрация, без да претендирам за важност и честота на срещане. И само отговарям на въпроса, не искам да се заяждам и не твърдя - всички са такива.


1. Класически пример - имот се предлага само от 1 агенция и тя отказва да работи с клиетни, имащи собствен брокер. В този случай съответната АНИ не предлага имота достатъчно добре и не търси купувачи с "грижата на добър стопанин".

2. Безплатна консултация, като част от "комплексна услуга" - за мене тя по "default" е несериозна и некачествена, като всичко безплатно. А доброто й качеството е съвпадение, защото консултантът АНИ ще ми препоръча варианта с максимална комисионна, а не изгодния за мене. Ако направи обратното - ами съмнително е да пренебрегва собствения си интерес.
например казусът от тази тема продажба или под наем.

За лесни сметки да приемем цена за продажба 100.000 без комисионна и наем 500 (т.е цена=200 наема).
При "безплатна" консултация ще ми препоръча продажба - комисионна поне 3 % = 3.000, ако е единствен брокер, може да вземе комисионна и от купувача - още 3090. Продавачът може да реши да купи друг имот, ще е доволен от брокера и той ще му помогне, това означава поне още 2910 (имот за 97 К и конисионна) и ох мечти ако има друг имот да му предложи още 2910.
Та значи при продажба приход от 3000 до 11910.
При наем ще вземе между 500 и 1000.

Е, как да искам безплатна консултация и да мисля, че тя ще е качествена.

3. Покупка на панел. Колко агенции предлагат като част от "комплексната услуга" или срещу допълнително заплащане оценка на блока/имота? Дали Камелия, която защитава този тип строителство ползва тази услуга. Да не спамя темата, но покупка на панел е лотария. Иначе имах смешна ситуация. В рекламата пише "оценка на имот". Искам повече информация и ми казват със силно мьекащ глас - " а с оценката няма проблем, нашия оценител и барака ще я изкара супер, няма проблем за банката." Всъщност исках реална оценка.


4. Някои дребни примери. Наистина не мога да цитирам имена - беше отдавна и съм изхвърлила тези бележници, а и защо да пазя координати на некадърници.

а. нает от мене брокер не успява да намери и половината от обявите, които аз откривам. Все пак решавам аз да ги търся, но той да звъни. (процесът така е по-бърз и лесен). Та казвам "жълтия вестик" страница Х, колона У - и какво се оказва за 5-10 брокера в това АНИ се купува 1 вестник. Искам мейл да пратя координати - ами ние не го ползваме често. Естествено се отказах от услугите на тази АНИ. Иначе на думи се бяха предствили много добре. Дори исках да им платя за изгубеното с мене време (т.е да платя за собствената си глупост), но те отказаха - няма ли такава практика.

б. Позната купува апартамент, аз съм само съветник, тя си има наета брокерка. Имаше изнудване за допълнителна комионна по т. 1 от брокера на продавача, но не успя. Покупката е с кредит.
Та същия този брокер на продавача не обяснил на своя клиент, че парите от банката няма да бъдат преведени в деня на изповядането. И е всеки, който се занимава с имоти е присъствал на подобен цирк.... аз посъветвах моята позната, за да си спести нерви да провери дали продавачът е наясно.
Ами не беше, освен това продавачът насрочил изповядане за покупка на друг имот за следващия ден, като разбра, че може втората му сделка да се провали и да згуби задатъка...ужас. Ситуацията се оправи.

Но в този случай брокерът на продавача беше предоставил услуга с лошо качество, която можеше да доведе до финансови загуби на неговия клиент.

Примери много - дори непълни и неточни обяви е услуга с лошо качество.


Абе, то стана роман, сори.

лека и страстна нощ на всички/



Блондинка по душа
ми много добре ми звучи.
Намирам си сам продавач и идвам при теб и ти казвам искам да провериш собствеността и да ми осигуриш кредит - давам ти 600 евро и пито платено. Според теб кое е по-добре - да ми вземеш 600 евро или аз да тръгна да си върша работата сам.

Пак ти казвам в моемнта ти предлагаш "комплексна" услуга по една единствена причина - тя върви в комплект със срещата продавач-купувач. Ако те двамата се намерят сами те имат нужда от конкретни услуги, а не от целия пакет.
Ами да почнем:
обявено 2-ри етаж пък то първи
обявено Г. Делчев, пък то Манастирски ливади
обявено триетаен пък то двустаен
обявено с АКТ-16 да 3 месеца пък то още на 2-ра плоча
да продължавам ли.
И забележи това са само нещата от обявите.

Обаждам се по телефона - ами оставете телефон, че колегата го няма. На всички въпроси отговор, ами той колегата знае той го "води". Естествено трябва ли да споменавам че никой не се обажда в последствие.

Отивам на оглед - чакам половин час накрая ми показват апартамента "отвънка", защото нямали ключ, пък собственика не идва, пък те му нямат телефон, на всичкото отгове немогат да ми обяснят като го гледам отвънка какво има вътре, щото тя колежката го била гледала.


Е кое от тези неща спада към качествена услуга. Ако смяташ че има някоя АНИ предлагаща качествена услуга - назави я. Ще се обадя да видя колко им е качествена услугата. И не се измъквай като казваш че не искаш да правиш реклама. Назови поне една свястна АНИ иначе - всичките сте един дол дренки.

Евгения ,много от нещата СА ТАКА КАКТО КАЗВАШ!!и съм съгласен ,но не всичко може да бъде визирано в ДОГОВОР..Простотия и лакомия има на всякъде и във всяка една професия..и няма как да бъде визирана в клаузите на един договор..Безплатни консултации :} А има ли достатъчно потребители ,които искат да платят за качество?Или бг простотията е промила мозъци за 50 год.комунизъм..Та нали почти всички са генетично увредени и са научени на безплатни услуги..,и еФтини..Неустойки ,принципно съгласен ..Но за какво???Аз не мога да поема неустойка за цената на един имот /примерно/,защото продавача ,може да я смени..или да се откаже..,от там неволно подвеждам и купувача./.за съжаление се случва/.За подвеждащи обяви и непълни такива съм безкомпромисен..Нямам нито една оферта,която да е подвеждаща или неточна!!!Без подробен снимков материал Ъпсурд!!Обявени имоти самостоятелно от собственици или разнесени по ...незнай се колко ани -НЕ !!Тоест поемам НЕУСТОЙКА САМО ЗА ДЕЙСТВИЯТА КОИТО ИЗВЪРШВАМ АЗ!!В тази връзка съм и твърдо за за лицензиране дейността на ани и то нормативно определено !!Ако трябва да има изпити или не знам си какво там ,но да се отсеят некъдърните ,които опорочават професията!!НО не поставяй всички под общ знаменател!!АКО ВСИЧКИ АНИ С НЕКЪДЪРНИ ТО НЯМАШЕ ДА ИМА СДЕЛКИ И ЩЕШЕ ДА Е ПЪЛНО С ИЗМАМЕНИ,А НЕ Е ТАКА!! smoking smiley
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход