Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Може ли да оцелее в БГ агенция за недвижими имоти, която ще работи по различен от общоприетия начин?

Публикувано от evgenia 
Скъпи съфорумци, в този форум съм от 2 години. Aз съм от редовно четящите и много рядко писещи. Просто опитът ми с НИ е малък – няколко сделки за „душата” и помощ за роднини, приятели и познати. (За да избегна излишни коментари –винаги е плащана пълна комисионна, дори ако реално се ползва само 1 услуга. Когато съм купувала информация (контакти) съм си плащала искания от АНИ %, като го превърнах в свое (на своите познати) предимство – търся имота сама, а двойната комисионна е страхотен стимул – първа на оглед, осигуряват ми време да си помисля и т.н.)


И имам усещането, че времето е спряло – темите са едни и същи, както и защитаваните тези. Само се променят никовете на някои от най-активните участници.


И аз като много клиенти не съм доволна от предлаганата от АНИ услуга и нейното качество.
Всъщност услугата е само 1 – „ОН-инклусив”, както преди време я нарече една от най-активно писещи брокерки. Няма значение какво иска клиентът и от какво има нужда (или какво пуше в законите на РБ) – агенциите казват ние така работим от Х години и ако искаш плащай, ако не, следва препратка към известно изказване на Любо Пенев за охлажадане на супата.

Не искам да повтарям стотиците изписани старници, защото „кучетата (клиентите) си лаят керванът си върви” и нищо не се променя.

Итересно ми е какво мислите - дали това просто не е единственият възможен за посредничество в БГ начин ?

Дали ако се появи агенция от нов тип, тя има шанс да оцелее и даже да се развие.

Например АНИ, която:
• Не присвоява обяви на частни лица
• Дава максимално подробна информация в обявата без спестяване на важни елементи или изопачаване.
• Отказва да работи и с двете страни.
• Предлага различни услуги. Освен стандартната за другите АНИ, разделя услугата на части – например проучване на пазара, реклама на имота, организиране на огледи, юридическа част, оценка на имота, консултации и т.н. Всичко това срещу заплащане естествено. Както и допълнителни услуги - например ремонт и довършителни работи, обзавеждане (като посредник на добри фирми), застраховки и разбира се класиката - кредитен консултант.

Та се чудя дали съществува реално търсене, дали посредник от нов тип ще има достатъчно клиенти и прилични приходи.

Ако това стане, дали няма да бъдат приложени „непазарни” методи за изхвърлянето му от пазара?

Какво мислите?

Блондинка по душа
Смятам, че ако натрупаният негативизъм и недоверие не повлияят негативно, би следвало да се развие много добре - все пак доволният клиент е най-добрата реклама. Освен това трябва да се вземе под внимание, че много от клиентите също не са цвете и шмекеруването на общо основание е масова практика и на клиенти, и на посредници...като резултат пешкира опира целят бранш. За груба игра на конкуренцията не мога да коментирам, но с оглед общия климат предполагам, че ако има конфликт с нечий сериозен бизнес интерес, той би възникнал на доста напреднал етап, при реална заплаха от страна на "истинското" посредничество. Но пък на махленски скандали сигурно ще се нарадват.Късмет и поздрави за темата, моята не прокопса да достигне до аргументиран диалог без обиди и разводнени коментари clap:
Би било чудесно!Засега си остава само в сферата на добрите пожелания!Аз лично не виждам как може да се случи-все пак кадровата политика им куца много.
Може да оцелее с много пари!
08-09-2008 - 11:35:24
avatar
"Не присвоява обяви на частни лица
• Дава максимално подробна информация в обявата без спестяване на важни елементи или изопачаване.
• Отказва да работи и с двете страни.
• Предлага различни услуги. Освен стандартната за другите АНИ, разделя услугата на части – например проучване на пазара, реклама на имота, организиране на огледи, юридическа част, оценка на имота, консултации и т.н. Всичко това срещу заплащане естествено. Както и допълнителни услуги - например ремонт и довършителни работи, обзавеждане (като посредник на добри фирми), застраховки и разбира се класиката - кредитен консултант.

Та се чудя дали съществува реално търсене, дали посредник от нов тип ще има достатъчно клиенти и прилични приходи. Ако това стане, дали няма да бъдат приложени „непазарни” методи за изхвърлянето му от пазара?"


smiling smiley Далеч не откривате топлата вода. Не искам да ви попарвам ентусаизма, но това не е масова практика с присвояването на обяви - това се прави от кокошкарските ани и от креватните брокери в по-голямата си част. Моята агенция НИКОГА не е правила подобно нещо, а в агенциите в които съм работим преди това също никой не си е позволявал подобна селяния... Не разчитайте само на честност - тя е задължителна, но не е достатъчна. Необходими са доста маркетингови умения, доста парички - ама доста преди да се решите на подобна крачка. Това с даването на максимално подробна информация също се прави от много агенции и не че се хваля, но и от моята (това го казвам за да не си помислите, че едва ли не ще се отркоявате). Да "отказва" да работи с двете страни - това има няколко гледни точки и едната е, че на пример когато строителя или продавача на частен имот дава нормален комисион изобщо не е задължително да се търси комисион от купувача както и обратното обаче... Така, че и това го изключваме от графата пробивни идеи за бизнесаsmiling smiley Това с разделянето на части вече не е лоша идея и аз имах същата, но народопсихологията на 90% от клиентите за сега ми пречи да я осъществя. Колкото до предлагането на различни услуги са е най-важно брокера да има понятие от ипотечните кредити предлагани от банките... Това е от мен - поздрави за ентусиазма.

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Re: Може ли да оцелее в БГ агенция за недвижими имоти, която ще работи по различен от общоприетия начин?
08-09-2008 - 11:55:13
А аз не съм доволен не само от АНИ, а и от служителите във всички фирми с които се сблъсквам. Търговски фирми, банки, промишлено производство, автомонтьори, сторителство...
В момента имаме нужда от отрезвяване за да може всеки един да разбере, че вместо да недоволство трябва да се погледне, че е същия некадърник като човека срещу него.
Самочувстве без покритие е съвременната болест.
clap: clap: clap:

Браво,Човек! Точно,ясно и на място!Но дали ще бъдеш разбран? confused smiley
Re: Може ли да оцелее в БГ агенция за недвижими имоти, която ще работи по различен от общоприетия начин?
08-09-2008 - 12:09:44
avatar
Ооо 4овек говори ми за обслужване в автосервизите...НЯМА ТАКОВА ЖИВОТНО :} но това е тема за друг форумsmiling smiley

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
4овек много добре си го казал. Не е проблема само с АНИ - и аз не съм доволен от кабеларката си, от интернет доставчика, от шивачката си, а фризьорката ми всеки път ме подстригва по различен начин, въпреки явното ми нежелание за това smiling smiley. А да не почвам темата за обслужването на лекарите и адвокати, че ще стане тегаво....Но какво да се прави като много хора избягаха навън да работят за евро и долари.
Странни са ми и хората, които са от типа - една АНИ ме излъга и постъпи некоректно и хайде сега почваме да апелираме "за бога хора не ходете при АНИ, правете си само сделките..". Е не знам да има човек на когото да не му се е случвало да го излъжат за нещо. И аз купих наскоро домати и диня от пазара в Борово и се оказа, че динята е вкисната, а доматите се развалиха на другия ден . И какво сега " за бога хора не купувайте домати и дини, садете си ги сами" smiling smiley))
Аз като видя как е облечен и как говори един брокер го разбирам колко струва и като не струва - пътя и това е. Много неграмотни и прости хора се набутаха да се занимават с тази професия, пазете се..
Re: Може да оцелее с много пари!
08-09-2008 - 13:21:55
avatar
Благодаря на всички за отговорите.

Малко уточнение - не съм решила да влизам сериозно в този бизнес в този момент, но никога не казвам никога. За успех на нов пазар са необходими много знания, време и пари.


Идеята ми е, че много клиенти протестират, но реално огромната част (да не кажа 99%) не са готови да приемат друг начин на работа. Просто вариантът да ползват чужд труд безплатно до един момент им харесва.

Вероятно няма условия за промяна на принципите на работа или по точно за обогатяване и разнообразяване на посредничеството.


Продавач, Вие сте брокерът, чиито постове най-много ценя.

Продавач Написал:
> Далеч не откривате топлата вода. Не искам да ви
> попарвам ентусаизма, но това не е масова практика
> с присвояването на обяви - това се прави от
> кокошкарските ани и от креватните брокери в
> по-голямата си част

И средни АНИ преписват - ама това не е проблем, лесно съм се оправяла. Един телефонен разговор, в който съм обяснявала 1. Кои закони нарушават. 2. Какви проблеми ще им доведе това, ако до 1/2 час обявата не изчезне и 3. Че аз не работя с некоректни - дори и да намерят клиент, пак няма да работя с тях.


Моята агенция НИКОГА не е
> правила подобно нещо, а в агенциите в които съм
> работим преди това също никой не си е позволявал
> подобна селяния... Не разчитайте само на честност
> - тя е задължителна, но не е достатъчна.
> Необходими са доста маркетингови умения, доста
> парички - ама доста преди да се решите на подобна
> крачка. Това с даването на максимално подробна
> информация също се прави от много агенции и не че
> се хваля, но и от моята (това го казвам за да не
> си помислите, че едва ли не ще се отркоявате).

радвам се, че има такива АНИ. би било добре да са повече. Проблемът за масов непрофесионализъм е липсата на минимални изисквания за влизане в бранша.

Да
> "отказва" да работи с двете страни - това има
> няколко гледни точки и едната е, че на пример
> когато строителя или продавача на частен имот дава
> нормален комисион изобщо не е задължително да се
> търси комисион от купувача както и обратното
> обаче... Така, че и това го изключваме от графата
> пробивни идеи за бизнеса

не твърдя, че идеята е иновативна. Имах предвид друго - порочната практика на много агенции, ако имат изключителни права да предлагат определен имот - да търсят само "частно лице" (т.е двойно заплащане) и да откзават да работят с колеги.
Според мене това е и неморално и дори закононарушение.

Иновативна идея би било - "креватен брокер под наем". Студенти, пенсионери и безработни срещу малка сума (например 10 лв.) да придружават клиента на оглед и да гледат умно. Без други задължения и отговорности.


Това с разделянето на
> части вече не е лоша идея и аз имах същата, но
> народопсихологията на 90% от клиентите за сега ми
> пречи да я осъществя.
Колкото до предлагането на
> различни услуги са е най-важно брокера да има
> понятие от ипотечните кредити предлагани от
> банките... Това е от мен - поздрави за ентусиазма.

Ето това е, което подозирах за народопсихологията - повечето мърморят, но не биха приели други принципи. Макар че 10% е доста добре. Така или иначе подобна АНИ би била "бутикова" - за клиенти, търещи специална услуга.

И все пак аз вярвам, чв промяната е възможна, някога....


Блондинка по душа
Агенция от нов тип..??-А защо мислиш ,че няма такива..?!И какво значи нов тип..Тук във форума се плюе по АНИ ОБЩО!!А и от кого се плюе..,също не е маловажно.
Повечето АНИ ,предлагат различен тип услуги..или поне се опитват.Важен проблем е чуваемостта на услугата..За голямо съжаление публиката или ЕДНА ЧАСТ ОТ НЕЯ Е ТЪПА..Ето аз /и не съм единствен!!/,предлагам юридически,административни,строително ремонтни услуги,кредити имам построена и продадена кооперация на 100% и почвам нова.Не правя нищо лошо..
Проблема с който се сблъсквам най -често е.".АБЕ АЗ ВСИЧКО САМ СИ ПРАИМ"На тъп въпрос .Хем ми продаваш на зелено и ти си строителя ,хем твой брокер ми води..,значи печелиш двойно??!!и подобни умни мисли.Директен шут у г..за и вън.На друга една патица и се видя скъпо да и сменим статута на помещението..-5 МЕСЕЦА "БРЪМЧИ" на тънко и фалира !!Да преписвам обяви и ли да се публикуват бе з снимка и възможно най-точно описание.НИКОГА!!!Въпрос от 11ч.,ТАЗИ СУТРИН?!!
Височината има ли я на снимката ,че не виждам!?Имаме висок гардероб и дали ще пасне..височината точно е 2.75. А добре ще премеря гардероба..Абе ходи си премере кръвното..,а после занимавай хората с глупости..Така,че не казвам ,че и в нашето стадо няма мърша..Но е и време клиентЪТ да стане потребител,да знае какво иска и как и от кого да го получи..А не само да се...е по форумите със и без извинение за израза.. smoking smiley
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход