Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Млад човек се опитва да продаде имоти, откъде да започне?

Публикувано от novak123 
Млад човек се опитва да продаде имоти, откъде да започне?
27-06-2008 - 17:16:11
Здравейте,

Реших да се обърна към вас (участниците в този форум) за помощ. Млад човек съм (малко над 20г.) и нямам много опит с/или познания относно пазарът на недвижими имоти. Наследих два парцела в близост до София (6дка в непосредствена близост до Окол. шосе с директен достъп до добър асф. път в местността Подгумер/Подгумерски път - зона СМФД и 2дка в Гниляне в жил. зона с малкоетажно застр. - извън регулация). Искам да постъпя възможно най-разумно с гореспоменатите имоти, но понеже нямам никакви наблюдения над пазара, не знам и коя е най-добрата стратегия към настоящия момент.... Въпросите които имам към форумната общност тук са следните:

1. Какво е най-разумно към настоящия момент да се направи? Да се задържат парцелите понеже цената им тепърва ще се качва? Да се продадат?

2. Клоня към продажба, но нямам никаква представа откъде да започна. Проверих статута на имотите, но от тук нататък какво да направя? Да пусна самостоятелни обяви? Да се обърна към агенции? При този вариант към кои агенции да се обърна?

3. Всякакви други съвети/предупреждения от всякакво естество са добре дошли.

Благодаря предварително!!!
Re: Млад човек се опитва да продаде имоти, откъде да започне?
27-06-2008 - 17:58:26
avatar
1. Не си пускай сам в реклама имотите. Информация по този въпрос тук: [forum.imoti.net]

2. Избери си една агенция и се консултирай с нея за всичко. Поискай да дойдат на място и да ти видят имотите точно къде се намират и да направят снимки. Попитай ги къде ще ти рекламират имотите.

3. Търси си агенция с офис, а не свободен агент, който ще води купувачите по кафенетата да подписват предварителния договор когато се стигне до продажбата...

4. Ако даваш изключителни права т.е. възможността имотите ти да са обявени само в една агенция настоявай офертите да не се публикуват с текст: "Само за директни клиенти", "Само за частни лица" Ч.Л. и т.н. това би забавило продажбата на имотите ти.

5. Дай им изключителни права за не повече от 3-6 месеца.

6. Ако нещо не ти е ясно наблегни най-внимателно на точка 1.

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Re: Млад човек се опитва да продаде имоти, откъде да започне?
28-06-2008 - 09:06:48
Да допълня малко.
Не само агенцията, но и брокера е важен.
Брокера да познава района доста добре и да е продавал парцели в него район, за да сложите нормална цена.

Аз навремето бях дал изключителни права обаче с едни условия на, които малко брокери биха се съгласили, и ако не ги изпълни мога автоматично да анулирам договора. Така, че моя брокер бе длъжен да бъде продуктивен за да си получи комисионната.

Парцели по принцип по трудно се продават освен ако не са на хубаво място, но дори и да са пак трябва проучване на парцела.
Има доста 'подводни' неизвестни с които един купувач трябва да е наясно, като например минават ли някакви кабели в самия имот, далечина от ток, канал, вода ........ неща, които могат да струват състояние и тон нерви да се придобият или преместят (кабели).




.[www.beinsadouno.org]
Re: Млад човек се опитва да продаде имоти, откъде да започне?
28-06-2008 - 22:46:57
А аз ще те питам като продадеш имотите парите ще ги похарчиш ли,или ще инвестираш?С други думи от какъв зор искаш да продаваш?
Re: Млад човек се опитва да продаде имоти, откъде да започне?
29-06-2008 - 09:23:08
djorch Написал:
-------------------------------------------------------
> А аз ще те питам като продадеш имотите парите ще
> ги похарчиш ли,или ще инвестираш?С други думи от
> какъв зор искаш да продаваш?


Много правилно.
Това е и моето мнение,на база на опит и грешки от пребързана продажба.
Re: Млад човек се опитва да продаде имоти, откъде да започне?
30-06-2008 - 12:12:59
Mоже да има нуйда от пари в кеш човека.
Re: Млад човек се опитва да продаде имоти, откъде да започне?
30-06-2008 - 14:25:25
Като начало е по-добре да се консултираш само с агенция!Не им скачай директно в тигана!Плати си колкото искат,за да те ориентират в пазара.Потърси такива,които са продали няколко неща в района.Ако трябва потърси и втора и трета агенция,за да сравниш мненията им!Може да ползваш услугите и на оценител,някои агенции имат такива звена,или частен.Преди да подпишеш договор,чети много внимателно!До 3 месеца срок е достатъчно/ако за 3 месеца не успеят значи не стават/!И преговаряй за неустойка,ако не успеят да продадат в срок!В крайна сметка щом поемат ангажимент да си го спазват!
Re: Млад човек се опитва да продаде имоти, откъде да започне?
30-06-2008 - 16:36:26
moq savet e parvo da se orientirash kakva e cenata shtot ako idesh v nekoq agenciq neorientiran mogat da ti kajat po niska ot pazarnata. posle si naemi agenciq ( v nikakv sluchai ne go puskaai v mnog agencii) i ima dai izkluchitelni prava za nekakv srok primerno 3 meseca. ako ne stane nishto za 3te meseca mojesh da smenish agenciqta , no se zamisli vse pak zashto ne se prodava , moje brokera da e nekadaren a moje i cenata da e visoka ili parcela neshto dA NE E nared. pone za tiq 3 meseca sha se orientirash ima li nekakvo tarsene . I da ne go reklamirat samo za chastini lica shtot tova znachi da eliminirat drugite brokeri koeto ne v tvoi interes( tova si go zapishi v dogovora i ako ne go spazvat prekratqvash dogovora i si tarsish drug broker)
Re: Млад човек се опитва да продаде имоти, откъде да започне?
01-07-2008 - 17:33:17
Не продавяй!
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход