Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Парцел - въпроси по урегулиране

Публикувано от mariya.kutreva 
Парцел - въпроси по урегулиране
23-06-2008 - 19:29:16
Здравейте,

Какво бихте ме посъветвали да направя преди да закупя имот - парцел, имам предвид с какъв професионалист да се консултирам и можете ли да ме насочите към коректен човек (пишете ми на лс). Имам ограничен бюджет и е важно да съм наясно с повечето неща. Обмислям закупуването на парцел и урегулирането му, а после делба и продаване на половината - за да си помогна финансово. Искам да си построя непретенциозна къща край София, като финансово мога да си позволя само сравнително далечни и финансово достъпни (за момента) райони като М и Г Бучино примерно, Клисура (след Банкя), Вл. Тричков и др. Някой във форума беше писал, че има 20-25 еврови парцели в Голямо Бучино, точно такива разглеждам, тъй като за тях евентуално могат да ми стигнат стотинките.

Съществува ли груба ориентировъчна цена и срок за вкарване на имот в регулация (5 или 10 евро? 6м или 1г?). Зная, че това зависи от много фактори. Направих консултация с юрист, за когото впоследствие разбрах, че се занимава с НИ само бегло, платих 100лв за 20мин прибързан разговор, и нямам отговори на въпросите си.

Интересуват ме и въпроси от рода на - какво правим ако парцелът няма лице на път, бави ли това регулацията или я прави невъзможна, цена за делба, колко може да се забързат нещата с 'почерпки', мога ли да се доверя на фирма (примерно агенция за НИ) и каква би била грубо и ориентировъчно таксата й за тази услуга, фиксира ли се цената на услугата предварително или има опасност да набъбне във времето (това би било просто непосилно за мен финансово) и др.

Ще съм благодарна ако някой ме побутне в правилната посока.

PS - тъй като внимателно изчетох темата с анкетата къща или апартамент, трябва да добавя, че аз съм от тези хора, които предпазливо обмислят реализирането на идеята къща край София. Средствата ми са крайно ограничени, плюс ще произхождат от ипотека. Въпреки това съм склонна да мисля как да реализирам тази идея, с всичките й компромиси. Свеж въздух, зелено дърво пред прозореца ми, трева под краката - наивно, но безценно..
Re: Парцел - въпроси по урегулиране
24-06-2008 - 14:50:24
разгледай форума по-обстойно, мисля, че специално в "юридическия" форум ще намериш много отговори на въпросите си. А за това, че има много фактори наистина е така, и то за всеки един конкретен случай...

Love is all around
Re: Парцел - въпроси по урегулиране
24-06-2008 - 14:53:45
Аз форума го разглеждам, но ми се иска да седна с някого и да си поговорим конкретно цифри и бюджет. Въпросите ги описах по-скоро за да се види какво ме интересува.

Ако някой може да ми препоръча коректен консултант, споделете.
Re: Парцел - въпроси по урегулиране
24-06-2008 - 15:27:16
Лице на път е задължително за УПИ. И то не някой селски път съществуващ само в кадастъра, като две черни линии. Може да потърсите фирми като "Геокад" и "Мапекс". Те се занимават с вкарване в регулация. Може и някой архитект, ако имате познат - той ще има регулатори, пък и ще ви направи застроителния план. Цената наистина е 2-3 е/м2 и срока е 6м до 1г. Това не е толкова важно. По-важно е да проучите възможностите за ток и вода - да не се окаже че ще дадете пари колкото за една къща, за да изградите връзките. Също да проучите зоната в която попада имота - дали в нея може да се строи. Изобщо сложно е и има риск. За хора с малък бюджет ( за мен вкл.) препоръчвам готови регулирани парцели - по-бързо ще построите и без риск. С нерегулираните винаги има опасност нещо да се обърка. Познавам такъв случай - нерегулиран имот, вкаран в регулация и разделен на 3х850м2 (с. Белопопци до Елин Пелин) се продава вече втора година за 13-15Е/м2. Иначе звучи добре - купувам, регулирам, препродавам с печалба......, ама не винаги става точно както човек си прави сметките. И не разчитайте на консултант - ще ви вземе още 100лв. и ще ви говори попринцип как са нещата - конкретните проверки си ги правете вие - в община в Енерго, ВиК. Иначе ще ви излезе много скъпо.
Re: Парцел - въпроси по урегулиране
24-06-2008 - 15:48:37
бих те посъветвал да си търсиш УПИ с изградена постройка, я вила я барака.. с тока и водата мамата си трака.. Прокарването е ужас, говоря от опит..

имам едно такова на 25 км от София, до Вакарел на 23 Е метърчето. Пиши на ЛС ако те интересува, има го и тука в имоти.нет
Re: Парцел - въпроси по урегулиране
24-06-2008 - 16:55:34
Благодаря много за мненията.

И аз май се ориентирам след 1.5 г мислене/четене, че УПИ е по-малко рискования вариант за неразтегаем бюджет. За това се плаща с разтояние, защото УПИ-тата в радиус 15км от С-я са извън възможностите ми. След 20-тия километър вече сигурно мога да се мушна някъде за половината предвидена сума, и с другата половина да видим за каква къща ще остане.

Място с постройка - после да я бутам ли, да я кърпя ли. Макар че може да се ремонтира по малко, но такъв подход е леко депресиращ (ремонт за цял живот).

А Вакарел далечко ми се вижда.. въпреки че по магистралата нямам градски разход на време/бензин..
Re: Парцел - въпроси по урегулиране
24-06-2008 - 17:54:21
Quote

Място с постройка - после да я бутам ли, да я кърпя ли. Макар че може да се ремонтира по малко, но такъв подход е леко депресиращ (ремонт за цял живот).

постройката си я оставяш за лятна кухня или вместо фругон за майсторите smiling smiley Важното е, че комуникациите са прокарани. Много по-лесно се вади разрешение за преустройство отколкото за строеж..


Quote

А Вакарел далечко ми се вижда.. въпреки че по магистралата нямам градски разход на време/бензин..
15-20 минути с кола до околовръстното е
Re: Парцел - въпроси по урегулиране
29-06-2008 - 13:14:28
Без път по никакъв начин не можеш да го вкараш в регулация. С ток и вода можеш да имаш огромни проблеми. Наистина по добре се ориентирай към място с постройка, дори да е за бутане, но да има партиди ток и вода.
Re: Парцел - въпроси по урегулиране
29-06-2008 - 18:03:56
Благодаря на всички, след много четене и мислене през последната година и половина, мисля че идеята за нерегулиран парцел ще бъде изоставена. Поздрави!
Re: Парцел - въпроси по урегулиране
29-06-2008 - 19:34:08
ГЕОДЕЗИСТИ са специалистите които знаят всичко за парцелите
първо при такъв специалист и после вече следваща стъпка-успех
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход