Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Струва ли си инвестиция в имоти от 20-те г. на миналия век?

Публикувано от Sam 
Цената на престижа.
20-06-2008 - 18:03:42
Интересен дебат се отвори, с моите откровения начело. От две-три години имам желанието да се отърва от тези стълби. Мераците ми са към Хиподрум и Лагер не за друго, но защото там живеят много близки роднини, които ще ми помагат, а аз имам нужда от помощ.
Когато споделям намерението си за смяна, в осемдесет процента от случаите чувам ужасени викове - как, този апартамент, на пъпа на София, ти си луда! Друг пък вика - това кварталче с хубавите кръчми и магазини? ще го напускаш, а? Ми да, бутици под път и над път, вярно. Напоследък и малкото магазини се префасонирват в офиси на някакви тревъл еджънси, че и на фирми с неизвестна дейност. Затова пък столовете на кафененцата - и те на всеки ъгъл - кеф ти Чоколат-а, кеф ти Жадната ламя, кеф ти Ембаси Етно. Че и фризьорския - и той Васил Атанасов. Престиж, а?
Понякога задавам контравъпрос - ако може, да ми кажете, какво ми дава този ПЪП на мен, в ежедневното ми съществуване? Магазините малки, от тип гаражни, цените страшни. Ееее, дружко си е да ти е Билата или Фантастикото, да си напазаруваш... От друга страна, като гледам тези Хиподруми и Лагери, тя Билата една за едно разстояние от 2 километра. Иначе - магазини йок, само входове. А при мен, макар и малки и скъпи, са на всеки ъгъл и един до друг. Само дето двете торби с обща тежест 10 кила - по витите стълби, 45 стъпала...
Престижа? Ами аз си имам личен престиж, CV-то и home page-а ми, служебния, са гаранция за това. Тепърва няма да се възприемам като мома за женене, та параметъра - къща на кюше (тя пък наистина на кюше) и Зона Ц да е определящ. Другите две изисквания (от времето на баба ми), освен кюшето - пианото и френския, съм ги изпълнила.
Други про- и контра-. Аз съм от поколението, през чийто живот почнаха да се строят комплексите. Още оттогава си представях потреса да живея в Блок 324, вх. Г. Виках - искам да живея на УЛИЦА. Пък и като обикалям по тези Хиподруми и Лагери - ми то страшна гледка бе, плочките разбити, по некакви хълмове се катериш да си влезеш във входа. Едни контейнери с изхвърлени дюшеци край тях... запустели тревни площи, с ограничен срок на живот - не знаеш кога на тях ще ти тропнат новото блокче, на отстояние 5 м. от прозореца ти.
При мен поне контейнерите се изпразват редовно. Тротоарите са със здрави плочки. Улица, с една дума. И къща с номер.
А тия баби, в кооперацията, социално слаби, дето нямат пари и за ремонт на покрива да дадат, как ще се бръкнат за асансьор, не го виждам.
Впрочем, извън емоциите и престижа. Едно асансьорче за 3 етажа само, наистина ли ще излезе към 5 000 лева? Ако не друго, мисля, че цената на къщето доста ще хвръкне нагоре с него. Пък нека това утешение ми остане - колко евро за кв.м. Като няма облекчение, поне утешение да има.
И престиж.
Re: Цената на престижа.
20-06-2008 - 19:57:15
Много зависи от самата постройка.
Къщата ни, завършена от прадядовците през 1934 е уникално здрава и до ден днешен. Покривът е претърпял само един ремонт и то не основен, а просто пренареждане на керемидите, та затова протича понякога, но всчико останало е бетон. Ел инсталациите са били правени доста слаби за съвременните разбирания, но товеа е защото по това време ел. отопляеми уреди не са се ползвали. Самата инсталация се подменя със дебели проводници доста лесно и евтино.
Имаме и друга едноетажна къща, която още през далечната 1931 е обозначена в проекта за 'по-новата', която е набор '34, като 'стара постройка за събаряне' :] Тя е на над 120-150 години и въпреки това се държи все още и се ползват всички помещения. Покривът само и подменихме основно преди 15-ина години и то като сменихме само 1-2 греди :!: Другите бяха непокътнати eye popping smiley
Abu
Re: Цената на престижа.
20-06-2008 - 20:11:35
Еличка,
много мило описваш блокчето си, макар да съм противник на живота в града... Обаче имам два странични въпроса, ако позволиш:
1. Можеш ли ми каза чий диалект е "в"-то в префасонирва - напоследък е много модно из Варна и си мислех, че е тукашен патент (например "разкодирване на GSM-и", "не паркиргай, пукам гуми" и подобни)
2. Правиш ли разлика между ставни болежки, отекли крака, задух и други трудности при качване на етажи и обездвижването + асансьор = затлъстяване и сърдечни проблеми? Това, което за теб е мъка, доста често е единственото физическо натоварване за много хора, без което знаеш какво ги чака... Не ти трябва асансьор за няма 3 етажа!

ПП Пиано, френски, стара кооперация в центъра - ти да не бачкаш нещо в строителството, щото и аз съм като теб?
Re: Цената на престижа.
20-06-2008 - 21:22:35
Abu Написал:
-------------------------------------------------------
> Еличка,
> много мило описваш блокчето си, макар да съм
> противник на живота в града... Обаче имам два
> странични въпроса, ако позволиш:
> 1. Можеш ли ми каза чий диалект е "в"-то в
> префасонирва - напоследък е много модно из Варна и
> си мислех, че е тукашен патент (например
> "разкодирване на GSM-и", "не паркиргай, пукам
> гуми" и подобни)

За диалект е доста пресилено да се говори. По-скоро е някаква изгъзица и аз лично не съм забелязал да е толкова популярно, но може да зависи и от средата, в която се движи човек


Abu
Re: Цената на престижа.
20-06-2008 - 23:58:50
Де ша забележиш! Чи нали си варнинец - сигур и ти тъй го говориш, ама ни тъ впичътлява. Жината можи дъ знай нещу, дету ти ни гу знайш - що пък да ни я питъм?
Мойта срида йе от варнинци, ама напуследък трудно им разбирам... щот съм многу елитен, пък те модерни на субкултура.
Re: Цената на престижа.
21-06-2008 - 00:03:58
Abu Написал:
-------------------------------------------------------
> Мойта срида йе от варнинци, ама напуследък трудно
> им разбирам... щот съм многу елитен, пък те
> модерни на субкултура.

Е аз съм родом от дивия запад. явно затова не съм усетил


Re: Струва ли си инвестиция в имоти от 20-те г. на миналия век?
21-06-2008 - 00:05:17
Отговор. Не е обездвижването, имам си документи по въпроса, дори и група, но не му е тук мястото. Ако има обездвижване, то е вторично, а не първично, но моят бодър дух не ми дава да се оплаквам, като мъкна торбите по витите стълби. Пък и в това мило общество, с което се знаем от пелени, дето се вика, тези, които сме останали, все ще се намери някой, при късмет, да ми помогне. Ще даяня докато мога, пък като не мога вече, сменям с печалба, естествено с наемане на фирма за преместване.
За В-то. Ето сега ще издам, че не съм в строителството, като обясня, че това вметнато В е една естествена реакция на езика да направи глагол от несвършен вид - както са нормалните глаголи - несв. в. казвам (vs. св.в. кажа), издавам (vs. св.в. издам). Тези глаголи на - "ирам" , са от т.нар. двойствен вид, където не се усеща разликата между двата вида действие - продължаващото и еднократното (като в издавам и да издам). Като кажеш например - намирах и намерих, ти е ясно, че става дума за едно продължаващо и едно еднократно действие в миналото. При паркирах - няма такава разлика, защото формата е една. "Редовно ли паркирах неправилно, или веднъж паркирах, та ме глобиха" . Та в-то се слага някакси неволно заради този стремеж към уточнение. Не е правилно, ъф коурс. Не мисля, че е диалект.
Re: Струва ли си инвестиция в имоти от 20-те г. на миналия век?
21-06-2008 - 01:28:43
clap: clap: clap: clap: clap: clap: clap:
Re: Струва ли си инвестиция в имоти от 20-те г. на миналия век?
22-06-2008 - 19:03:55
avatar
Еличка Написал:
-------------------------------------------------------
При паркирах - няма такава
> разлика, защото формата е една. "Редовно ли
> паркирах неправилно, или веднъж паркирах, та ме
> глобиха" . Та в-то се слага някакси неволно заради
> този стремеж към уточнение. Не е правилно, ъф
> коурс. Не мисля, че е диалект.


Мисля, че се разбира по ударението.
ПаркИрах- в миналото паркирах все там.
ПаркирАх- веднаж го направих и ме глобиха..........
Re: Струва ли си инвестиция в имоти от 20-те г. на миналия век?
22-06-2008 - 19:29:51
камелия Написал:
-------------------------------------------------------

.> ...ПаркирАх- веднаж го направих и ме
> глобиха..........

само, че тук вече диалектът не е варненски :ami:
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход