Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

София, Малинова долина

Публикувано от pe6o 
София, Малинова долина
12-05-2008 - 09:50:10
Наскоро влезе в сила новият ПУП за целия ЖК Малинова долина. Това се оформя единственото по-голямо място в София, където още не е започнало масовото строителство, а всичко вече е УПИ с ясни параметри на застрояване. Улиците са само на хартия, само една-две се строят в момента от общината. Комуникации също почти няма.

Според вас какви са перспективите за развитие на този район? Имат ли шанс строителните инвеститори да изградят обектите си и най-вече да ги свържат с необходимата инфраструктура в срок? А какви са перспективите за бъдещите живущи там, като се има предвид, че в момента има изхвърлени боклуци, глутници кучета и прочее?

И най-вече как ще вървят процентите на обезщетение, цените на земята и цените на готовото строителство? Преди влизане в сила на плана ПИ-тата вървяха по над 220 Е/кв.м. Сега площта им е намалена с до 25% и са станали УПИ-та.

Благодаря за споделените мнения.
Re: София, Малинова долина
12-05-2008 - 10:14:32
За мен един перспективен район, но след 10 години (докато привършат строителните дейности и изграждане на инфраструктура). Според мен е добра инвестиция да се пазаруват парцели с цел бъдещо строителство

В момент и да построиш там, надали ще продадеш на добра цена, все пак малко хора искат да живеят в кал и мръсотия (без инфраструктура е така)
Re: София, Малинова долина
12-05-2008 - 10:33:30
В Малинова Долина ще има 2 трамвая - единия по Симеоновско, другия от Дървеница.
[www.sofia.bg]
Също ИКЕА е много вероятно да е точно там.
Re: София, Малинова долина
12-05-2008 - 12:10:23
Да. Има изгледи след 10 години да се оправиме. Съмнява ме обаче, че ще я засерат така, както засраха Манастирски клоаки, Лозенец и прочее. Относно ОГП и особено трамваите, които ще бъдат прекарани незнам да се смея ли да плача ли? Единствено в по-близка перспектива да се започнат малките вътрешни улички ми вдъхва надежда.

За цените и процентите никой нищо не казва...
Re: София, Малинова долина
12-05-2008 - 13:13:19
Цитирам г-н Диков по въпроса, по принцип така трябва да се работи, за да не става такова мазало като в други райони на София:

"Решението при усвояване на нови територии е това, което направихме в "Малинова долина". При този квартал за пръв път приложихме специалния ред в ЗУТ за територии, подлежащи на първа регулация. В този случай законът позволява размествания на частните имоти спрямо историческото им разположение и отнемане на до 25% от площта им за общи части - улици, тротоари, площади. С влизането в сила на плана се издават нотариални скици на имотите и се счита, че сметките по регулация са приключени.
Ако намерим юридическо решение, в "Малинова долина" ще направим изцяло и инфраструктурата - вода, канал, ток, улично осветление, газ, улици, озеленяване, всичко накуп. Идеята е да изчислим каква тежест има цената на инфраструктурата върху един квадратен метър разгърната застроена площ, позволена в квартала и да възложим на фирма да инвестира и построи всичко това. Така при издаване на строителните разрешения всеки собственик ще плаща на фирмата своя дял от цената на ифраструктурата и няма да се виси по кабинети, да се дават рушвети и т.н.
Този модел е неприложим в "Манастирски ливади", защото първата регулация е минала. Там единият от начините е всички собственици, през чиито терени минават улици, да си дарят частите на общината и да почне цялостна реализация на инфраструктурата. Ще работим случай по случай, с всеки един от собствениците.
Тук идва въпросът и със съдебните дела срещу отчуждителни процедури. Общината дълго време не се е възползвала от възможността да иска предварително изпълнение от съда, което да й даде право да завладее терена, а спорът по цената да продължи да се води. В закона за държавната собственост възможността за предварително изпълнение след влизане на въпросния регулационен или парцелен план е записана изрично. В закона за общинската собственост няма изричен запис и не е зле такъв да се гласува, но и без него съдът е готов да гледа такива искания и от страна на общината."




Love is all around
Re: София, Малинова долина
12-05-2008 - 13:57:29
avatar
pe6o Написал:
-------------------------------------------------------
> Да. Има изгледи след 10 години да се оправиме.
> Съмнява ме обаче, че ще я засерат така, както
> засраха Манастирски клоаки, Лозенец и прочее.
> Относно ОГП и особено трамваите, които ще бъдат
> прекарани незнам да се смея ли да плача ли?
> Единствено в по-близка перспектива да се започнат
> малките вътрешни улички ми вдъхва надежда.
>
> За цените и процентите никой нищо не казва...

Това,че няма комуникации,не е съвсем вярно. При "мъртвия град" има изградено всичко. Има два водопровода- 800 и 1000мм. Улицата под бензиностанцията на Симеоновско шосе би трябвало вече да е готова. Част от имотите бяха изкупени още миналата година от гърци и българи с офшорни пари. В кварталите с пл. 40% и кинт. 1.3 гърците пазаруваха на 190-200Е/кв.м. Сега всички собственици ще си вадят констативки с квадратурата на УПИ по последните скици и се канят да искат 350-400Е/кв.м. Само дето не виждам кой ще им го купи на този етап!
За процентите- повечето предприемачи нямаха интерес,защото РЗП им идваше малко,за да извадят печалбите на които са свикнали........ smiling smiley
Re: София, Малинова долина
12-05-2008 - 20:24:16
Дам! РЗП-то е малко, което е лоша новина за печалбарите и добра за развитието на въпросния квартал надявам се. Улицата под бензиностанцията би трябвало да е готова, ама не е и май скоро нема да бъде. И аз незнам кой ще им го купи, но предполагам, че разчитат на това, че "не остана в цяла София незастроено вече, само тука".
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход