Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Промяна на предназначението на земеделски земи

Публикувано от dora_ns 
Промяна на предназначението на земеделски земи
03-05-2008 - 15:38:11
Как стои въпросът с процедурата по промяна на предназначението на земеделски земи (ППЗЗ) за неземеделски нужди, ако процедурата се финансира не от собственика (ако евентуално той няма средства за това и АНИ любезно предлага помощта си, за да се стигне до сделка при изискване на купувача за урегулиране на имотите)? Ако АНИ предложи да финансира процедурата, на какъв етап това се отразява в документи и какви? Нали собственикът (става въпрос за частна собственост) трябва да подава молба до общината за ППЗЗ? Може ли това да стане чрез пълномощник - АНИ, или не е добра идеята? Къде в документите трябва да се види името на реалния клиент-купувач, на когото АНИ посредничи? Къде изобщо виждате ПОДВОДНИ КАМЪНИ в подобна сделка? На какъв етап в случая считате, че трябва да има предварителен договор и капаро и при какви условия? Какъв срок за приключване на процедурата за ППЗЗ трябва да се предвиди в предварителния договор (6, 9 и пр. месеца)?
Как да се защитят правата на собственика, който, като упълномощи за срок от 6-9 месеца някого да му ползва оригиналите на документите във връзка с процедурата и на основата на предварителен договор да изисква всякакви нови документи - скици и пр., чак след 6-9 месеца ще разбере какви са предвидимите и непредвидими последици от тази авантюра?
Колко често се случва в практиката АНИ да финансира процедура по ППЗЗ, като посредничи между "невидим" клиент и собственика? eye popping smiley
Re: Промяна на предназначението на земеделски земи
03-05-2008 - 19:17:38
без пълномощно не става
финала на вси4ко е ато се вземе решението от одзг
Re: Промяна на предназначението на земеделски земи
04-05-2008 - 08:06:56
dival Написал:
-------------------------------------------------------
> без пълномощно не става


Благодаря, че се отзовахте с информация. За какво пълномощно става въпрос - за упълномощаване от собственика на представител на АНИ да подава и изисква документи във връзка с процедурата или за пълномощно от реалния купувач, който упълномощава АНИ да действа от негово име за сключване на договор и пр.?
Чудя се какво би могло да провали сделката към края на процедурата и как да предвидя компенсации за себе си като собственик. Самият срок от 6 или повече месеца е риск за изпадане на купувача в несъстоятелност или поради някакви измислени форсмажорни обстоятелства да се провали сделката, а в това време - с месеци, ми е блокиран имотът от предварителния договор.
А имам ли право да знам кой е крайният клиент, ако името му не фигурира никъде, а АНИ твърди, че има такъв? Нали трябва да съм убедена в неговата легалност (за юридическо лице) и платежоспособност?
А ако се провали сделката, кой ще покрие разходите на АНИ по регулирането на имота и ще продължавам ли да съм обвързана с АНИ по някакъв начин, заради финансирането на промяната на статута?
Как ще се погледне на това в АНИ, ако водя адвоката си при обсъждане и подписване на предварителен договор?
Re: Промяна на предназначението на земеделски земи
04-05-2008 - 09:37:42
Всички въпроси са по скоро юридически и идеята за адвокат на срещата е много добра. Не би трябвало да те интересува какво би си помислила АНИ за него все пак ти си защитаваш интереса. Като цяло бих ти препоръчал да извървиш процедурата ссамостоятелно а да не разчиташ на АНИ.
Re: Промяна на предназначението на земеделски земи
04-05-2008 - 10:15:24
това с смянята на статута е мн сериозна тема която така или ина4е не е за форум
пълномощното се дава от собственика на имота на лицето което извършва процедурата по смяна на статута
предупреждавам ви 4е хората които правят това трябва да са мн наясно за какво става въпрос -не се доверяваите на хора без опит
ако ви казват 4е ще отнеме пове4е от 6 месеца зна4и 4е нямат необходимите пъте4ки по инстанциите ..не забравяите 4е държавните такси се заплащат отделно накрая при полу4аване на решението..успех пове4е инфо едва ли мога да дам
консултациите се заплащат
Re: Промяна на предназначението на земеделски земи
04-05-2008 - 11:39:32
dival, благодаря, че отново отделихте време за моя случай. Наистина смяната на статута е много сериозна тема, в която ще се наложи да навляза по-сериозно занапред, но форумът е от значение за генериране на алтернативни мнения, които да се обмислят като възможни насоки за действие. Фирма, специализирана в промяна на статута на земи, ми съобщи срок 6 месеца, не повече. Ще получа точната им оферта след празниците. (За срок 9 месеца четох някъде в Интернет). Консултирам се и по телефона ежедневно с различни близки хора, които работят в области, свързани с темата, и всеки път научавам нещо ново и полезно. Явно е необходимо значително технологично време, за да се изясни повечето от това, което ме интересува.
И пак ще остане въпросът: ако се повиши цената на земята след смяната на статута, дали ще намеря в обозримо време клиент на съответната по-висока цена? Стагнацията на пазара е факт. Мисля, че ако се заема сама (в смисъл да финансирам сама смяната на статута) и повиша цената на имота след промяната, ще изгубя сегашния клиент, открит от АНИ. Но да не ви занимавам повече с моите въпроси, от които аз получавам вече главоболие, и ако продължа с писането във форума в този дух, сигурно и на други ще го причиня. Извинявайте... :cry:
Re: Промяна на предназначението на земеделски земи
04-05-2008 - 12:04:08
къде е земята и колко е голяма-ако е около морето има цена
или около големите градове
Re: Промяна на предназначението на земеделски земи
04-05-2008 - 12:35:19
dora,
по принцип промяната предназначението на зем. земи е продиктувано от желанието на собственика или инвеститора да ползват тази земя във връзка с някакъв инвестиционен проект. Тои проект трябва да е заявен и да придружава всички останали документи по процедурата. В някои случаи промяната се разрешава само в частта, върху която ще се строи, ако по проект останалата част е за озеленяване, или нещо друго, за което не се предвиждат сгради. Промяната, сама по себе си, просто така, без проект, за целия терен крие корупционни практики, тъй като органа, който разрешава промяната ще го направи не срещу инвеститорски интерес, а срещу пари.
След като получите офертата от въпросната фирма, ще се убедите, че става дума за цена от няколко EUR/кв.м. за услугата.
След като имате клиент към момента, предполагам, че имате и договорена цена.
Обмислете варианта, вие да поемете с някакъв процент ( по договорка) от цената по промяната, като с тази сума се намали сега договорената цена, за да стане смяната на собствеността. След това клиентът ви ще продължи процедурата от свое име.
Ако сикате да рискувате, финансирайте самостоятелно промяната и си калкулирайте разходите в нова цена. Дано в този случай не загубите клиента си!
Re: Промяна на предназначението на земеделски земи
04-05-2008 - 15:37:05
dival Написал:
-------------------------------------------------------
> къде е земята и колко е голяма-ако е около морето
> има цена
> или около големите градове

Нито едното, нито другото. Намира се в Родопите - масив 96 дка, граничи с река в протежение на 500 м и е с лице 2 х 500 м на общински път, на 100 м от републиканската пътна мрежа, с ток, водопровод и телефон в имота, ГРАНИЧИ СЪС СТРОИТЕЛНИТЕ ГРАНИЦИ НА НАЙ-БЛИЗКОТО СЕЛО (може би не се изразих правилно), под 20 км до балнеологичен курорт. На до 100 км от Пловдив, Смолян и Кърджали с ежедневни автобусни връзки, има автобусна спирка на 100 м от имота. Екстра в бъдеще ще е откриването на ГКПП Рудозем-Ксанти. Промяна на предназначението по установения ред е възможна, проверих.
Между другото, днес чух от сигурен източник, че обучавали напоследък архитектите за някакво скъсяване на процедурата по промяна на статута на земите, за да се улесни реализирането на инвестиционните намерения. Чух също, че процедурата за смяна на статута при други подобни имоти в района (там се КУПИХА НЯКОЛКО МАСИВА ЗА ВИЛНИ СЕЛИЩА) продължавала вече към година, но с "повече тичане" можело и да се скъси срокът.
Клиентът на АНИ проявява интерес при цена 5,5 евро/кв.м след промяна на статута.
Благодаря за отзивчивостта и коментара!







Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2008-05-04 22:41 от dora_ns.
Re: Промяна на предназначението на земеделски земи
04-05-2008 - 16:09:09
partzalev, благодаря за щадящия тон и за ценните идеи. Ако се сключи договор със специализирана фирма, тя ще изготви всичко необходимо по закон за промяната на предназначението, включително пълния първоначален комплект документи, ще се опишат както трябва и инвестиционните намерения. Още веднъж благодаря за вниманието!
АНИ се стараят да помогнат да се стигне до сделка, но още не съм успяла да преценя дали ми е изгодна тази сделка при настоящите условия. Ще трябва да събера още информация за пазара и да видя офертите на фирми за смяна на статута на земите. Ще ми се този път да не допусна типичната си грешка, т.е. след като вече съм изчакала в продължение на един субмаксимален срок, в крайна сметка да прибързам с покупка, продажба или някакво друго действие. После винаги се оказва, че е имало и по-изгоден вариант, ако съм имала търпение да изчакам още малко.
На dival, Vesko и partzalev желая весели празници и успехи в начинанията!



Редактиран 3 път(и).Последна редакция на 2008-05-04 16:13 от dora_ns.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход