Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Бутат 1300 обекта по морето

Публикувано от Продавач 
Бутат 1300 обекта по морето
01-04-2008 - 16:39:06
avatar
Разгеле трябваше отдавна да разчистят smoking smiley

[www.monitor.bg]

Бутат 1300 обекта по морето

Министър Гагаузов ще решава как да се отдават плажовете

Сто деветдесет и три незаконни постройки трябва да бъдат премахнати от плажове по Черноморието ни. Това установи проверка на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) за законността на строежите, които са разположени по протежение на морската плажна ивица.
През 2007 г. са издадени 1100 предписания за премахване, а реално свалени са 336. Така за бутане по Черноморието са общо около 1300 незаконни обекта.
За сравнение само за регионите на Созопол, Приморско, Царево, от 2005 до 2007 г. са разрешени малко над 2000 строежа.
Глобите за нарушителите са от 5 хил. до 50 хил. лв., а за физическо лице от хиляда до 5 хил. лв.
От началото на тази година са проверени общо 129 плажа, от които 83 по Северното черноморие и 46 по Южното. Противно на твърденията на концесионери на плажове министърът на Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) Асен Гагузов увери, че проверките са правени по реда на плажовете, а не според вида на тяхното стопанисване.
В съставените констативни актове са включени всякакъв вид обекти - съоръжения за забавления като водни пързалки, дискотеки, ресторанти, както и водопроводни, канализационни и електроотклонения от стандартната мрежа. На някои от плажовете е установено и наличието на старо строителство, което обаче също трябва да бъде премахнато. Засега обаче тези обекти също са получили само констативни актове.
Някои от по-драстичните нарушения са от южния плаж на Несебър и неговата 500 кв.м дискотека „Ла бомба". Към дървеното тяло са изградени бетонова пътека, рампа, открити площадки с навеси. Наблизо до нея е извисил снага ресторант „Олимп" с 450 кв.м застроена площ, плюс открита тераса от 200 кв.м.
Особено нагло от ДНСК са счели строителството на цял комплекс с метално хале от 560 кв.м, 17 замонолитени бунгала втора употреба със санитарни възли, още една постройка на 108 кв.м, външен навес на 54 квадрата, склад. Съоръжението е с общо 2 дка площ.
Смайващо е бетоновото творчество по средата между Несебър и Равда. 350 м дължина и 6 метра ширина настилка завършва с бариера, след която се шири пак бетонов паркинг с размери 115 на 52 м. Тук иде и топлата връзка - една бетонена пътека свързва ресторант „Олимп", двудекаровата „Складова база" и съответния паркинг. Всички тези летни удобства са изградени директно върху пясъчните дюни.
Незаконни пързалки в Ахтопол, Созопол, Приморско и Поморие са започнали от едното пързаляне, а са прераснали в малки замъци с кули, строг пропусквателен режим и амбиции за още строителни притурки. Отличен пример в това отношение е дискоклуб „Луксор", който прилича повече на Форт Бояр, отколкото на лятно увеселително кътче.
На Слънчев бряг няколко басейна са построени от концесионерите направо на плажа. Там, поясниха от ДНСК, е предвидено да се поставят само преместваеми обекти, свързани със самата плажна дейност - вишки за спасители, медицински пунктове, душове за плажуващите, обекти за продажба на напитки и опаковани закуски.
Сред чакащите ред да бъдат премахнати са и два кораба - в Несебър в Ахтопол.
На един от плажовете, на метри от кротко разбиващите се вълни, е забелязана 15-метровата снага на сграда, чието разрешение (пак така в близост до вълните) е било само за 9 м височина.

Собствениците на печалба след 3-ата година

От Съюза на собствениците репликираха, че и при големи инвестиции за правилна поддръжка на плажната ивица и дори при разумни цени за около три години излизат на печалба. Затова те отхвърлиха идеята за 20-годишна концесия, защото рискът се носи от самата продължителност на периода. 10 години изглеждат оптимален вариант, като се има предвид, че в този период изискванията могат да се променят, а не е задължително концесионерът да е готов или съгласен на всички промени. От съюза на собствениците обаче не пропуснаха да поискат преференции при отдаване на плажове под наем за собствениците на хотели на първа линия.
Министър Гагаузов обаче бе категоричен, че подобно нещо не може да се случи, защото при 15 хотела на една ивица не може да бъде избран само един наемател.
Зам.-министърът Савин Ковачев коментира, че гъстотата на застрояване не прехвърля определените по световните стандарти норми, което ще рече по 8 кв.м плаж на човек. Но добави, че според немските практики, които прилагаме и ние в случаите, когато изглежда удачно, наличието на хотелски басейни - вътрешни и външни, позволява да се увеличи броят на леглата, като се счита, че определен процент от курортистите така и не стигат до морската ивица.

Незаконните се самосвалят

Все повече се увеличава бройката на доброволно премахнатите строежи, със задоволство споделиха от МРРБ, които са над 200. 60 са разрушени принудително. Умните собственици обаче разбират, че е много по-евтино да си бутнат постройката сами, отколкото да получат сметката на специално работеща разрушителна бригада.
При проверката на обектите, освен за тяхното местоположение, продължава и следенето във височина. В така определените зони А и Б максималната височина е съответно 15 м и 7,5 м, като в зона А се набляга основно на озеленяването и отстоянието на сградите една от друга.
МОСВ е предвидило и ново задължително изискване - възможност за построяване на хотели само при предварително изграждане на пречиствателни станции, категоричен бе зам.-министърът Савин Ковачев. И засега съществуващите хотели, за които под сурдинка и с ужас се говори, че са грамади на септични ями, е осигурено финансиране до един да бъдат обхванати от канализационната мрежа. Оттук насетне, категорични бяха от МРРБ, по хигиенни съображения ще бъдат затваряни хотели, дори без да се издава предписание за тяхното разрушаване. Достатъчно би било един сезон да останат празни, защото нямат правилно изградена отходна инсталация.

Концесиите - трудни, наемите с къс срок 53 млн. лева са приходите за държавата

Разликите между ангажиментите на концесионерите и наемателите в управлението на плажната ивица е в две неща: в продължителността на договора и в количеството документи. Отговорностите обаче са едни и същи, категоричен бе министър Гагаузов.
Министърът поясни, че в МС предстои да бъде внесен законопроект за промяна на закона за концесиите. В тази промяна е възможно да залегне и удължаване на срока на концесионния договор. Така наместо за 10 той да стане за 20 години. Според министъра плажовете изискват доста грижи и инвестиции.
По отношение на концесиите и състоянието на плажната ивица зам.- министър Савин Ковачев поясни, че са регистрирани общо 208 морски плажа на обща дължина от 165 км крайбрежна ивица. Най-много тези плажове са на територията на община Бургас с обща площ от 5500 кв.м. В момента от концесиите на 95 плажа реално действат тези на 72, защото останалите са изтекли или са отнети от концесионера поради систематично нарушаване на изискванията. За седем ключови плажа концесиите изтичат през настоящата година, сред които са Албена, Златни пясъци, Елените, Св. Св. Константин и Елена.
Ковачев бе категоричен, че отдаването им ще бъде прозрачно, ще премине през задължителните конкурси, на състезателен принцип и след извършване на концесионни анализи. Той допълни, че до края на месеца МС ще открие процедурите по концесионирането на тези плажове. Ковачев призна, че за всичките години на отдаване на пясъчните ивици приходите от тях са едва 53 млн. лв. Само за миналата година тази сума е 18 млн. лв. Това, поясни той, ни дава основание да се замислим дали парите са най-важното, което можем да получим от плажовете. Ковачев обяви, че от този сезон нататък не цялата сума ще постъпва в държавния бюджет, а 30% от плащанията ще бъдат предоставени безвъзмездно на общините.
Най-радостното е, според Ковачев, че най-голяма тежест вече не носи финансовият елемент, няма да се търси най-голямото концесионно възнаграждение, а ще се проверява каква е репутацията на концесионера и какви гаранции дава той, че ще изпълнява всички предвидени услуги на разумни цени.
Никой обаче не може да се ангажира с това как се гради профила на надежния и сърцат концесионер, нито какви са границите на разумните цени и с кои други те трябва да бъдат сравнени.

Битката за „първа линия”

Във втората част на битката за „първата линия" всички собственици, получили констативни актове, изпращат възражения, които постъпват в Дирекцията по строителен контрол в седемдневен срок. За неизвестните собственици този времеви прозорец е двойно по-дълъг. Естествено, обжалването на заповедите за премахване на обектите и започването на съдебна процедура спира изпълнението на предписанието до произнасяне на окончателно съдебно решение. Според представителите на МРРБ повечето още чакат своя ред по съдилищата, но за тях няма решения дори на първа инстанция. Министър Гагаузов добави, че така най-добре са защитени правата на незаконните строители.

20 плажа „сирачета”

Само за около 20 морски плажа няма заявен официален интерес за открита концесионна процедура. По всяка вероятност към тях и няма да бъде проявено търсене, защото за онези, които според министър Гагаузов „хотел ще съборят, но ще вземат плажа", интересите са отдавна заявени.
По отношение на плажните ивици, които остават ничии, според министъра е най-добре да бъдат отдадени на общините, но засега решение по този въпрос няма, тъй като и Законът за общинската и държавната собственост мълчи за тази категория обекти. Затова, допълни той, най-вероятно е те да останат с по една табелка „неохраняем плаж".
Новото решение на МС обаче е, че за 100-те желани плажа министърът ще решава кои ще бъдат отдавани на концесия и кои под наем. Всяка концесия ще стартира на 1 януари на съответната година и ще завършва на 31 декември - така концесионерите няма да напускат или да започват работа по средата на сезона или точно преди неговото начало.



smoking smiley

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Re: Бутат 1300 обекта по морето
01-04-2008 - 18:49:58
те техните нали си ги оставиха ...сега бутат конкуренцията...до сега защо не бутаха -защото трябваше да завършат собствените си хотели...вси4ко е измама...от кранево до дуранколак 80 хотела за 2008 и още 100 през 2009 справка разрешителнте които са издадени...измамници...само гледат да лапат.....
Re: Бутат 1300 обекта по морето
01-04-2008 - 19:52:52
avatar
За съжаление дивал е точно такаsad smiley

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Re: Бутат 1300 обекта по морето
01-04-2008 - 20:45:15
то4но така се полу4и и да ти кажа направо ме е яд...за6тото пак направиха хората на будали...миналата година забаеиха натура 2000 по същите -техните си при4ини и сега същата работа..вдигнаха на златните направо на пясъка и като видяха 4е и други могат взеха да мъдрят закони....зона а...зона б....вси4ко е замажи о4и...скоро о4аквам да вземат на възрасните хора които имат по някое запустяло лозе краи каварна и да ги обезщетят в -долно уино....какво да кажа тез са по аман от мафията
Re: Бутат 1300 обекта по морето
02-04-2008 - 10:49:21
Mафията е голяма. Сега замазват очите на хората
Тук вече няма държава ...
Re: Бутат 1300 обекта по морето
07-04-2008 - 11:36:19
да бе бутат, само кенефи и сергии
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход