Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Собственост върху жилище, без идеалните части? Помогнете!

Публикувано от Дима 
Собственост върху жилище, без идеалните части? Помогнете!
11-03-2008 - 22:34:37
Здравейте,

Възнамерявам да закупя жилище, което е собственост на чужденец. В момента за мен има две неясноти:
1. В нотариалния акт на чужденеца се упоменава, че той купува застроена площ ... кв.м - за идеални части от сградата никъде не се споменава
2. Той няма собственост върху земята, на която се намира сградата, а притежава право на строеж.

Моля ви помогнете ми да разбера как тези две неясноти биха се отразили на сделката, преди да съм я сключила!
1. Възможно ли е да бъде закупено жилище без идеалните части?! Не се ли полагат те винаги и ако не, какви могат да са последствията за мен от това, че купувам само застроена площ? По-ниска пазарна оценка, друго...? Ако пък задължително към всяко жилище се полагат и идеални части, как да разбера колко са?
2. Има ли за мен негативни последствия някакви от това, че няма да имам собственост върху земята, а право на строеж?

Благодаря ви за помощта!
Дима
Re: Собственост върху жилище, без идеалните части? Помогнете!
11-03-2008 - 22:47:29
Посъветвайте с адовкат ! winking smiley А не с брокер !
А иначе прехъврърля ли Ви ид.част от правото настроеж ?
Re: Собственост върху жилище, без идеалните части? Помогнете!
12-03-2008 - 01:08:49
avatar
Посъветвайте се с опитен брокер winking smiley

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Re: Собственост върху жилище, без идеалните части? Помогнете!
12-03-2008 - 09:12:12
Не може в нотариалния акт на въпросния чужденец да не са упоменати идеалните части от общите части на сградата и от правото на строеж. Идеални части от земята и да нямаш не е проблем, ама дай на някой да го погледне тоя акт, иначе как да ти кажем, като не сме го виждали...

Love is all around
Re: Собственост върху жилище, без идеалните части? Помогнете!
12-03-2008 - 10:14:45
Ау...
Правото на строеж след като се изгради обекта се трансформира в право на собственост върху обекта в етажната собственост или къщата (до тук Julius е прав) и в право ДА СЕ ДЪРЖИ този обект в чужд имот и да се ползва същия за необходимостта на постройката, но правото на строеж не се погасява, а продължава акцесорното си съществуване, наред с правото на собственост и точно това съществуване дава възможност на суперфициара, ако сградата бъде унищожена да я построи отново.
Правото на строеж се погасява с 5 годишен срок (ако не се упражни)-само ако собственика на земята е Държавата или общината-а не винаги.
5-годишният срок не е ДАВНОСТЕН, а преклузивен, защото не погасява правото на иск, а самото субективно материално право.
Това като лека корекция на Julius. winking smiley
Re: Собственост върху жилище, без идеалните части? Помогнете!
12-03-2008 - 10:17:06
По втория въпрос на Julius:
Закон за собствеността
Чл. 40. Дяловете на отделните съсобственици в общите части са съразмерни на съотношението между стойностите на отделните помещения, които те притежават, изчислени при учредяването на етажната собственост. По-късни изменения в отделните помещения не се отразяват върху размера на дяловете.
При надстрояване на сграда в етажна собственост собствениците на надстроените етажи или части от етажи придобиват, срещу заплащане, собствеността и върху всички общи части на сградата, включително и върху земята. Дяловете на всички съсобственици в общите части се определят съобразно съотношението между стойностите на отделните помещения по време на завършването на строежа.

Когато собственикът на етаж или част от етаж прехвърли отделна част от своя имот на друго лице, частта на приобретателя и на отчуждителя в общите части на сградата се определя от съотношението между стойностите на прехвърлената и запазената част по време на прехвърлянето. Същото правило се прилага и при делба.



Re: Собственост върху жилище, без идеалните части? Помогнете!
14-03-2008 - 13:04:17
Само аз ли не видях, за старо или ново строителство става въпрос, понеже, ако е старо - то идеалните части ги няма.За покупката с право на строеж - не се притеснявай, всички панелки, ЕПК и част по - старите тухлени сгради в софия са така.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход