Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Изповядване без Акт 16? - Ново строителство

Публикувано от Lidasmilush 
Изповядване без Акт 16? - Ново строителство
12-02-2008 - 16:21:39
Моля да ми кажете като специалисти, понеже много се обърках. Купувам един апартамент в Манстирски ливади с акт 14. Моят брокер твърди, че не мога да изповядам сделката без акт 16, а аз искам да го платя целия, а не на вноски и да направим прехвърлянето. Брокерът ми ми обяснява, че няма нотариален акт собственика на апартамента. Какво значи това? Моля помогнете!
Re: Изповядване без Акт 16? - Ново строителство
12-02-2008 - 17:48:57
Предполагам, че старият собственик няма нот.акт, тъй като не е изплатил докрая вноските на строителя. Вие можете сега да купите жилището, като платите на стария собственик вноските му /или както сте се договорили за парите/, а на строителя - останалите вноски. Като платите на строителя всички вноски, веднага /до седмица/ трябва да ви се изповяда сделката и да получите нот.акт. Независимо, че няма да има още акт 16, вие ще получите нот.акт !!! Дори така дан. оценка ще ви е по-ниска и няма да платите големи нот. такси.
Най-добре говорете не със брокера /това, което ви казва, не е вярно/ - ами със стария собственик и със строителя. Дори в такива случаи се прави едно тристранно споразумение /договор/, че купувате от еди кой си ....., а стр.фирма е длъжна да ви довърши жилището. Защото задълженията на строителя си остават към вас, независимо, че не вие сте купили в началото жилището от тях.
Да не стане така, че да платите на стария собственик цялата стойност на ап., а после да доплащате вноски и на строителя. Задължително говорете със строителя, да потърси договора на стария собственик и да види дали той му дължи още вноски.
След това си поемате всички взаимоотношения със строителя вместо стария собств. - всичко по довършване на жилището.
Успех smiling smiley
Re: Изповядване без Акт 16? - Ново строителство
13-02-2008 - 08:42:35
dimipopo Написал:
-------------------------------------------------------
Като платите на строителя
> всички вноски, веднага /до седмица/ трябва да ви
> се изповяда сделката и да получите нот.акт.

Не лъжете хората, сделката може да се изповяда и без да е платил всички вноски.
Re: Изповядване без Акт 16? - Ново строителство
13-02-2008 - 09:34:12
Quote

Не лъжете хората, сделката може да се изповяда и без да е платил всички вноски.
Kiko, би ли обяснил, моля, как ще стане този номер? :ami:
Lidasmilush, всичко което каза dimipopo е така, ако го направиш проблем няма да има
Re: Изповядване без Акт 16? - Ново строителство
13-02-2008 - 11:08:27
Моля без изхвърляния от рода "не лъжи хората", като не сте наясно !!! Интересно кой строител ще е луд да прехвърли имота, без да са му платили всичко ? Дори и за негови близки ?
Re: Изповядване без Акт 16? - Ново строителство
13-02-2008 - 14:43:59
Знам какво говоря, моят случай е точно такъв. Не вярвам, че това е единственият "луд" строител. Друг въпрос е, че в последните година-две строителите се самозабравиха и започнаха да предлагат все по-неизгодни схеми на клиентите. Но не е луд който яде баницата.
P.S. Димипопо, не съм искал да те обидя. Просто да знаят хората, че има и други варианти.
Re: Изповядване без Акт 16? - Ново строителство
13-02-2008 - 16:32:11
Кико, Вашият случай като клиент ли, като брокер или като строител ?
Аз изказах моите съображения като човек, работил дълги години само в строителни фирми в търговския отдел. Тези фирми не са давали такива напразни и лъжливи обещания. Пък и не мога да видя никаква логична причина те да прехвърлят имота, без да е изплатен докрай. Вие, ако продавате свой имот, ще изповядате ли сделка при положение, че не ви носят парите в същия ден или че ще ви платят след n-броя месеци ? Кажете какъв е вашия случай, ако може ...
Re: Изповядване без Акт 16? - Ново строителство
13-02-2008 - 17:03:41
Дано помогна колега.
Има един имот (парцел), върху който започва да се строи жилищна сграда.
В процеса на строителството съществува само имотът ПАРЦЕЛ, по това време НЕ съществуват имоти АПАРТАМЕНТИ. Това са само някакви конфигурирани строителни материали, които в един бъдещ момент ще се превърнат в имоти.
До един определен момент предмет на прехвърлителна сделка може да е само правото на строеж, но не и покупко-продажба на имот (апартамент), такъв още няма. Не се е появил.
Този момент е ЗАВЕРКАТА НА КОТА БИЛО. А 15.
След тази заверка вече се появяват апартаменти, които могат да се продават и купуват, т.е. да се прехвърля собствеността върху тях.

Вие искате да получите НА. Както разбирам, към този момент може да получите само НА за право на строеж. Това право може да ви се прехвърли единствено от този, който го притежава. След като сегашният собственик не го притежава, значи има вероятно само някакъв предварителен договор. Собственик на ПС си е строителят.
Но вие искате не само да получите правото, но искате в бъдеще и едно жилище. Някой трябва да ви го построи (в случая да г о допострои), което е нещо различно и за това трябва да имате отделна договореност.

След приключване на обекта се издава разрешение за ползване (А 16).
Ако притежавате НА за право на строеж и сградата получи РП, всичко е на ред.
Факт е, че строителите се съгласяват да прехвърляс с НА право на строеж едва след като получат всички или преобладаваща част от парите.

Смятам, че е редно да се пазарите една част от дължимото да се плати след РП.
Съберете се бързо трите страни и решете въпроса. Може и да не е лусно !
Успех.
Re: Изповядване без Акт 16? - Ново строителство
13-02-2008 - 19:01:39
Колега, смея да ви поправя, че достигната кота било се удостоверява с Акт 14, а не Акт 15. Това значи, че има завършен груб строеж /или излят покрив/, т.е. правото строеж вече се трансформира в конкретен имот.
Заедно с Акта за констатиране № 14 се издава и удостоверение от общинската администрация по чл. 181, ал. 2 от ЗУТ. Тогава вече е сигурно, че е заверена котата било.
Разбирам, че обекта на питащия има вече Акт 14, т.е. ще му се прехвърля директно самият апартамент, което е добре.
Следващата стъпка е Акт 15, но тя следва много след Акт 14 - може да е година, две дори. С него се установява, че зданието е напълно завършено. Документът се подписва както от компетентните длъжностни лица, така и от собствениците на обекти в сградата.
Приятна вечерsmiling smiley
Re: Изповядване без Акт 16? - Ново строителство
13-02-2008 - 23:34:43
Моя грешка в номера на акта. Другото коректно.
Не репликирах вас (ако е останало грешно впечатление). Извинявам се ако сте си помислили, че споря с вас.
Искам да обясня на колегата разликата между имот и строеж и на кой етап какво може да се прехвърля. Неговото объркване май иде точно от непознаването на тази разлика.
Не съм колега (но лошо няма) :-))))
Ще се радвам този форум да е просто едно полезно пространство.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход