Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

пасивна къща

Публикувано от yavorand 
пасивна къща
15-11-2005 - 15:01:19
Имах късмета да присъствам миналата седмица на международен семинар в Австрия с тема пасивните къщи. Черешката на тортата беше обиколка на Северна Австрия с посещение на 5 сгради покриващи стандарта "Пасивна къща".
Значи, видях и пипнах подобно чудо и ей богу, впечатляващо е.
2 от къщите бяха с U на строителната конструкция под 0,10 (0,08-0,09) (!!). Преведено на български това е изолация от порядъка на 40-50см. В единия случай го постигаха с 50см. слама (!). Сумарния разход на енергия за отопление е под 15 kW.m2 за година.
Наистина нямат отопление, или поне това което ние разбираме под "отопление". Има по една камина (ел.радиатор или нещо подобно...) както те се изразяват - за да се "стартира" къщата ако дълго време не е имало никой вътре. Тоест, ако по-дълго време не е живяно вътре, къщата изстива и е необходимо да се "зареди" с топлинна енергия. В интерес на истината е леко дискомфортно първите 10-15 минути когато влизаш в стая където е нямало хора дълго време, защото си е клинч и трябва малко време за да се стопли.
Иначе "пълната програма" включва няколко точки:
- добра изолация, вкл. поръчкова дограма + триплекс с аргон или ксенон.
- добри уплътнения на врати и прозорци (да няма изтичане на топъл въздух) - входните врати са като на бункер smiling smiley
- система за вентилация/опресняваване на въздуха с термопомпи и вкопани в земята тръби.
Твърденията на собствениците са че разходите по строежа (чисто строителна стойност) не надхвърлят с повече от 10% тези за нормална (добре изолирана) къща. Дадоха ни достатъчно цифри, ще се поровя да проверя дали е така.
На финала ни увериха че с предстоящите ежегодни увеличения на цените на енергията, до десетина години няма да има друга алтернатива освен всички да си постоим по една пасивна къща. До момента, подобни щастливци са около 1,000 семейства в Австрия и 10,000 в Швабско. Няма друга страна по света където накуп да има повече от 10 къщи (дори и в Щатите). Тва е, който се интересува от подробности как да стане първия "пасивнокъщник" в БГ, да заповяда. winking smiley))
Re: пасивна къща
15-11-2005 - 17:18:15
Тук съм. :}
Така и така говорихме да се видим да се консултирам за изолациите... smiling smiley
Та, интересно тези 50 см слама или каквото и да е къде се слагат... трудно ми е да си представя къща облечена по този начин. На какво ще се държи толкова дебел слой, какво ще е покритието отгоре и т.н...
Re: пасивна къща
15-11-2005 - 17:54:17
Махраба winking smiley
Това със сламата е уникално. Къщата се казва S-HOUSE, и за да не ти преразказвам, надникни на www.s-house.at. Става въпрос за фондация която пропагандира използването САМО на природни материали, поради което нямат дори фаянс в баните - всичко е дърво, слама, трици, малко канабис (без майтап), глина и т.н. Като компромис се цитира бетона в основите и рапидките в интериора. Разбира се това са глезотии... но има хора (и страни) надвили си на масрафите които се занимават с такива високо обществено полезни дейности.
Как се държат 50 см. изолация е добър въпрос. Ако не бъркам цифрите, цитираше се че около 70% от досега построените ПК са с дървена конструкция. Тоест ватата е между дървените греди, пред и зад тях. Естествено щом е дърво, те не коментират каква трябва да е изолацията (вата).
И петте сгради които посетихме имаха нещо общо: част от финансирането им идва я от Австрийското министерство на Транспорта, Иновациите и Технологиите, я от някой Евро-фонд. Например, за едната къща се цитираше строителна стойност "до ключ" от порядъка на 450,000 Е. Обаче, Министерството поема примерно 20%. И в един момент се оказва че собствениците ще се бръкнат за по-малко, отколкото ако си строят по стандартния начин. Цитирам процентите наизуст, но за S-HOUSE-a бяха към 60% външно финансиране. Е, от време на време ще трябва да изтърпиш някоя група туристи, ама нейсе...
Re: пасивна къща
15-11-2005 - 20:56:53
yavorand Написал:
-------------------------------------------------------

> - система за вентилация/опресняваване на въздуха с
> термопомпи и вкопани в земята тръби.

Туй чудо все пак вентилация ли е или отопление (охлаждане). Защото за ПК, доколкото знам - което е "възвращаема" енергия (гео, солар, био) не го смятат за енергопотребление. Друга тема е, че има разработки за "реално" отопление с термопомпи. Иначе мен си ме вълнува енергоспестяваща вентилация (напр. с пасивно геоподгряване/охлаждане без термопопмпа).Re: пасивна къща
16-11-2005 - 11:39:40
Любо, абсолютно си прав че е и за отопление/охлаждане. Точно както казваш за "енергоспестяваща вентилация". Плюс задължително слънчеви колектори за топла вода и електричество. Едната от ПК беше всъщност църква и отчето твърдеше че са абсолютно независими от гледна точка консумация на всякаква енергия (разбирай и ток).
Re: пасивна къща
18-11-2005 - 11:06:04
Яворе, здравей

Интересна тема за ПК, ама да си дойдем на думата smiling smiley - кой плаща за това? Ясно е, че ако не се намери безвъзмездно финансиране от национална и/или европейска програма, което да направи икономичесси привлекателна такава къща, няма да стане. И тези програми обикновено финансират ТОЧНО ТОВА - те са създадени с такава цел - да дават пари за нови, недоказани на пазара и поради това, високорискови иновационни технологии и проекти. Подчертавам за Боби - недоказани и високорискови.

Защото, както и ти, Яворе, знаеш, ако не бяха такива, а бяха комерсиализирани технологии, непременно щеше да има търговски инвеститор в тях (дори и самият собственик).

За Боби - ако вземемш пари от някоя европейска програма, и то над 40 % от стойността на проекта ти, давай с ПК (у нас национални почти няма). Иначе пак си помисли - риска е висок, ама и печалбата може да е висока (ама може и да е загубаsmiling smiley

Горното не го казвам, за да охладя ентусиазма на любителите на енегийна ефективност и иновации smiling smiley Просто всеки медал има две страни.
Re: пасивна къща
18-11-2005 - 16:30:00
Joan, права си разбира се. Както писах в единия пост, навсякъде имаше външно финансиране. У нас въпреки многото приказки още няма взето дори законодателно решение за намаляване на данък сграда при покрит норматив за изолации както е навсякъде по белия свят. Първата ПК в България ще бъде дело на ентусиасти, но добре подковани финансово ентусиасти..smiling smiley) От друга страна, когато започнах в ИЗОВЕР преди 4 години, 5см. изолация на фасада се смяташе за лукс. Сега не срещаме затруднение да убедим клиент за 8, 10см. и дори нагоре. От друга стана, всички сме наясно че "размера няма значение" winking smiley)
Re: пасивна къща
18-11-2005 - 17:09:31
Да не говорим, че в местните данъци и такси данък сгради е една четвърт, а такса смет - три-четвърти smiling smiley, т.е. дори и да има решение за намаляване при прилагане на ЕЕ мерки в сградите, пак при сегашните условия няма да е икономически изгодно за инвеститора. И да не говорим, че за нова дограма не само че не свалят, ами ти вдигат данъка smiling smiley

Технологиите се развиват бързо, прав си. И все пак първите носят риска от недогледаните моменти и дефекти, които, разбира се, след това ще бъдат оправени за следващите.

Моля, не пренасяй буквално азбучни истини, ама от съвсем друга сфера :}
Специално за изолациите размерът има значение и ти го знаеш

Все се каня да те питам - това животно в логото ви какво е- бяла мечка?
Re: пасивна къща
18-11-2005 - 17:26:23
Всъщност това не е част от логото, а част от един рекламен плакат на Изовер Финландия. Гадинката не е бяла мечка а тюленче. Не знам какво общо има с изолациите, бас ловя че и то не знае, но е сладур... winking smiley
Не се бях замислил за пропорцията при данъка. Доколкото съм в час, дори и да се гласуват данъчни облекчения за добри изолации, те ще се дават само след изследване от сертифицирана фирма, което само по себе си ще струва доста пари.
Не знам дали такива такси са оправдани, но пък от друга страна една добра термокамера в комплект със софтуера може да струва 40,000-50,000 Евро.
За сега подобно на много други неща в родната татковина сме на принципа "всяка коза за свой крак".
Re: пасивна къща
18-11-2005 - 18:07:24
Като му гледам блажената усмивка полегнало при минус Х градуса на снега, това ще да е...winking smiley) апропо, един човек излъчвал 100 вата топлина (пак от отоплението на ПК), ако е по-дебеличък, по-добре-ватовете скачат. Тоест, хапвайте, за да ви е топло winking smiley)
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход