Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Масивен vs. Многослоен паркет

Публикувано от duudah 
Масивен vs. Многослоен паркет
09-11-2006 - 06:27:03
Здравейте,
изправен съм пред велика дилема. Обзавеждам нов апартамент и искам да сложа паркет в дневната и 2 стаи. Сградата е завършена преди близо година и в момента си правя банята. Предлагат ми италиански масивен паркет или италиански многослоен на фирмата Listone Giordano. Масивния е с размери 10х90х700 и ме убеждават че няма да имам проблеми с него от гледна точка на разширяване, набиране, фуги и т.н. Многослойният е с размери 11х70х(400-800 според зависи) и там уж нямало да има никакви проблеми без значение каква е влагата (стига да не се наводни разбира се) разлика в цената почти няма. Мога ли да се доверя и да взема масивния или е за предпочитане многослойния.
Чета по форума разни мнения че трябва да се чака близо 2-3 години за да изсъхне напълно сградата и да може да се слага масивен паркет .. 1 година достатъчна ли е според вас?

Благодаря предварително, поздрави.
Re: Масивен vs. Многослоен паркет
12-11-2006 - 03:57:12
По принцип е достатъчно, но всичко зависи от замазката и при какви условия е съхнала и дали сега в студа се отоплява жилището и т.н. Сега: за тая работа служат влагомерите и фирмата дето поставя паркета, първото нещо, което трябва да направи е да дойде, да забоде иглата в пода и да провери степента на влажност. Така може да гарантира правилното поставяне на паркета, да даде гаранция и всички да са щастливи. Ако влажността е по висока от допустимата не става ни за паркет, ни за ламинат, ни за нищо, дето утре ще поеме влагата и ще се раздува и свива. Рано или късно ще му се отрази. Не знам какво наричат многослоен паркет, но трислойните са най добрите, защото са технически издържани и реално са новата генерация паркети, мн. по-издържливи и премислени. Лаковете са им от 3 до 5 слоя и са положени фабрично, така се осигурява дълговечност на паркета. Ако си купиш масивен, си купи и овлажнител на въздуха, за да му поддържаш влажността постоянна, особено през зимата с парното. smiling smiley
Re: Масивен vs. Многослоен паркет
13-11-2006 - 19:02:29
Благодаря за отговора. Паркета вече си го поръчах - африкански ироко. Тези дни ще идват тези които ще го поставят да проверят замазката и да проверят влагата. На въпроса за отоплението в момента точно не се отоплява поради причината че все още е сравнително топло, а и се прави банята и колоркит по стените та радиаторите са свалени. Малко може би ги направихме наобратно нещата първо трябваше да се мери влагата а после да го поръчвам, но съм притиснат от времето. Идеята за овлажнителя е чудесна определено ще си взема. Иначе многослойния паркет е нещо подобно на трислойния. Доколкото съм запознат аз има 5 слоя като те от иглолистна дървесина от северните страни като те са редени под различен ъгъл и при свиване/разширяване ако единия слой тръгне в едната посока другия понеже бил отместен на някакви градуси го дърпа в другата посока и това пречи на разместването. Като най-отгоре вече е хубавата дървесина която реално ти виждаш от каквото дърво желаеш.
Разликата м/у масивния и многослойния като цена е стабилна примерно 50 лв при сходен материал и размер, честно казано на вид има разлика и в усещането - многослойния стои малко като ламинат.. След дълго убеждаване аз лично се реших на масивния.
След месец като го сложа задължително ще мина отново да споделя впечатления и евентуално в бъдеще ако има разочарования.

Поздрави
Re: Масивен vs. Многослоен паркет
13-11-2006 - 23:37:24
Много добър избор, въпреки моите, вечни задръжки по отношение на масивните паркети, проблемът е че "работят"и е важен начина на поддържане после. Фирмата продавач да каже с какво. Че е поръчан по рано не е лошо, защото и така и инак трябва да се темперира на мястото кьдето ще се поставя минимум 48 часа. Сьщо е важно да гарантират от фирмата влажността на материала (писмено!!!). Трябва да е между 7 и 10%. Успех.
Re: Масивен vs. Многослоен паркет
14-11-2006 - 01:23:19

Zdrawej,

Наскоро стана дума с един приятел французин, който ми беше на гости и забеляза, че имам фуги на паркета каква е технологията на поставяне у нас. На него скоро му бяха правили ремонт и ми разказваше, как е дал цяло състояние за естественпаркет, а не многослоен или ламинат. Та той ми обясни, че у тях технологията която се прилага е класическата, както се е слагал паркета някога.
Ето в това руско списание тя е описана подробно - руснаците също обичат пипнатите неща, макар и да преиграват напоследък, защото цените им биха опулили всеки български майстор, все пак има логика и ненапразно, според мен някои фирми там дават гаранции 50 години за паркета, който ще ти сложат.
Виж сам - ако не четеш руски, има картинки.


[www.ivd.ru]

[www.ivd.ru]

[www.ivd.ru]
Re: Масивен vs. Многослоен паркет
14-11-2006 - 02:04:56
Здравй StefanB,

Статията е добра.
Имай, обаче пред вид, че руснаците, които имат пари да платят който и да е от описаните паркети, имат изисквания, които нито ние, нито в цяла Европа са познати. Паркета, за който аз говорих е така наречения в статияа "ПРОНТО ПАРКЕТ", който напоследък е най/доброто в областта на новите технологии в парквтната индустрия, бидейки издържливи, ни най малко капризни, и може би най в унисон със съвременния начин на живот. Аз поне за 2 години съм видяла няколко подобрения и нововъведения в продукцията на един от големите немски производители. Фирмите описани в статията са познати в цяла Европа, особено шведските, финландските и немските. Да незабравяме, че този продукт е много млад (само на около 10-12г.) и действително най добрите са северните страни, поради най голямата необходимост от позването на дърво в дома. Фрация от своя страна, е една от страните, която прави едни от най изящните паркети (Marti), много държат на тези неща, но имаме страна с доста постоянни атмосферни условия, поне що се отнася до влажност. Във всеки случай винаги става дума за едно и също нещо: паркетът, който добър е първо сух (за това са необходими няколко години, а ние живееме толкова бързо, че ако го желаеш много, трябва да платиш много скъпо, като за отлежалото вино), трябва да имаш оптимални условия за поставянето му и трето да ти го сложат добре, също струва пари, и да е на глъб и зъб, не е случая в повечето случаи в Б/я. Затова всички си слагат ламинат, дето за условията на страната ни е пълни дивотия, ама е евтин и дава вид на дърво.
Съжалявам, ако съм отегчила някого с тези обстоятелствени писания
:g:
Re: Масивен vs. Многослоен паркет
20-02-2007 - 18:55:55
За да не се притеснявате относно влажността - пуснете няколко печки или калорифера в помещението! Прозорците трябва да се отварят и да се проветрява, защото иначе влагата си остава вътре! Силно препоръчително е преди поставянето на паркета да се намаже пода с хидроизолация, която предотвратява проникването на влага от замаската на пода към паркета! От там нататък всичко друго е в ръцете на майсторите - от тях зависи дали след време паркета ви ще хлопа, ще се отворят фуги и т.н. Ако паркета ви не е предварително лакиран, поставете поне 3 ръце лак, за по-голяма здравина!А заместител на овлажнителите за въздух са цветята!
Re: Масивен vs. Многослоен паркет
08-03-2007 - 12:53:31


kolega,parvo proveri kolko e suh samia parket.imah takav problem :crazy:
Re: Масивен vs. Многослоен паркет
16-03-2007 - 21:01:31
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход