Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

копирано директно от блога на уважаваният от мен Маранди

Публикувано от Шльокер и 3/4 
Re: копирано директно от блога на уважаваният от мен Маранди
01-12-2010 - 13:30:56
avatar
Нали помниш gif анимацията? Там не става просто изместване нагоре (би трябвало само да се сменят числата отстрани), а се променяше и самата графика. Т.е. промяната не е с 20 евро константа, а всеки път е различно.

Това което казвам сега е, че този понеделник промяната е значително нагоре (може би с 40 евро, конкретно за самия понеделник, другите стойности си се сменят с колкото са се сменяли и преди). Т.е. последната стойност изхвърча нагоре ей така просто. Смятано като средно аритметично по квартали и после средно аритметично между стойностите, това което се получава този понеделник е горе долу същото като минимума, който беше отбелязан преди 4 седмици (т.е. този понеделник не е по-висока стойност от предния, а по-ниска).

Надявам се да е разбираемо горното. Накратко - "корекцията" (която никой не знае откъде идва) не е константа. Този понеделник е 40 евро нагоре, предния 20 евро нагоре, по-предния 30 евро нагоре и така се получава една малко по-различна графика. За демонстрация - гифчето в другата тема.

А 20 евро са 2.5% за седмицата, 40 евро са 5% за седмица. Не е приемливо да има такива простотии.

Самият факт, че графиката е като гребен, а не е гладка, показва до колко е голяма статистическата грешка и се получават случайни стойности. Сега освен това вече има и случайно нагласяне.
Re: копирано директно от блога на уважаваният от мен Маранди
01-12-2010 - 13:39:18
dodo, правил ли си изчисления на N-периодна средна на цените. Ще е интересно да се види каква е картинката там.
Анонимен потребител
Re: smiling smiley
01-12-2010 - 13:54:59
Не знам дали не четеш или ...

Пак ти казвам това 786 ще го видиш в понеделник, в момента гледаш преместената графика.

Айде да те питам нещо - това нещо, което казваш, е дискутирано сигурно в стотици мнения. Винаги отношението е било негативно. Мислиш ли, че някой при всичката тази отрицателна реклама, която се получава от това нещо ще тръгне да манипулира графиката и то с 20 евро?
Задай си този въпрос.

Има някаква софтуерна грешка.
Умът ми не го побира побира защо не я оправят вече почти 2 години.

Кой аджеба насила ще си прави нарочно отрицателна реклама 2 години и то за 20 евро нагоре?
Анонимен потребител
Re: копирано директно от блога на уважаваният от мен Маранди
01-12-2010 - 14:02:44
Тази седмица 29.11.2010 - 795,1310861
Миналата седмица 22.11.2010 - 787,1666667

Имаш разлика от предната седмица - 8 евро.
Скалата ти е 80 евро.

Ами 8 евро са си 10% на скалата естествено, че ще имаш усещане за значително нагоре.

Не знам за какви 40 евро нагоре говодиш ама това си е ловината скала.
Re: копирано директно от блога на уважаваният от мен Маранди
01-12-2010 - 15:30:19
Загубих му краищата а и луксозно е доста широко понятие. За мен просто е добре изпълнено, без компромиси но и без изхвърляне, и е малко над 400 евро на м2 без парцел и прочие. Без обзавеждане, до ключ (относително казано).
Re: копирано директно от блога на уважаваният от мен Маранди
01-12-2010 - 15:41:53
"Говоди" за gif-ката. Ако беше така както казваш ти, понеделнишката (условно казано за графиката, която излиза първа през седмицата) и "корегираната" (условно казано за графиката/ите, която/които се появяват след първата публикация) щяха да са идентични. Условно казано щяха да са успоредни на разстояние 20 eur. Както се вижда от gif-ката това не е така. Нещо повече има моменти, при които двете графики имат различни посоки. Разстоянието (или разликата) между двете графики е произволна.
По-добро доказателство за измислената графика, не знам кой може да ти даде.
Едно е сигурно - няма как да видиш нещо, което не искаш да видиш. Остава загадка само едно - защо не искаш да го видиш? От пуст инат? От немотивирана лоялност към magic? мотивираната лоялност?
====
Не си помисляй, че искам да споря по темата с теб. Стига ми изучаването на една математика и статистика. Пък и не знам да има други.
Re: копирано директно от блога на уважаваният от мен Маранди
01-12-2010 - 16:31:12
avatar
Ами явно нямат пари за развитие. През тези 2 години imоt.bg два пъти си смениха UI-то, особено последното е много лесно и полезно с използването на google maps. imoti.net изкопираха от imоt.bg старата селекция на квартали, а imоt.bg я направиха много по-хубава. Както се казва imoti.net диша прахта на другия сайт.
По принцип винаги съм симпатизирал на по-малките (в случая този сайт), ама бизнес не се прави като гледаш съседа - трябва да правиш уникални неща. Тук такива липсват, а на забележките се сърдят.

За 40те евро - така на око този понеделник точката е на 1/4 от скалата, към 820. Както казах реално трябваше да е на позицията от преди 4 седмици (да е надолу, а не нагоре), т.е. към 800. Т.е. разлика от нагласяне - 20 евро. И отделно тези 20 евро с които се вдига цялата графика нагоре = 20+20 = 40 съвсем закръглено, може и 30 да е не ми се смята точно. Идеята е, че не се добавят 20 евро към всички стойности еднакво, а към някои 20, към други 40, така в определени седмици графиката спрямо предната седмица е с обърната посока (както стана тази).

Аз оставам с впечатлението, че се мъчат да е над 800. А може да е плод пак на програмистка работа цялата тази история.

Но много по-лесно щеше да им е да показват истинското средно аритметично, което днес е 861 евро/м2 и още една година нямаше да имат проблем с минаването на границата от 800 евро. Дотогава току виж се обърнали настроенията и цените започнат да растат? winking smiley
Анонимен потребител
Re: копирано директно от блога на уважаваният от мен Маранди
01-12-2010 - 17:22:51
Quote
Купувач
Едно е сигурно - няма как да видиш нещо, което не искаш да видиш. Остава загадка само едно - защо не искаш да го видиш? От пуст инат? От немотивирана лоялност към magic? мотивираната лоялност?

Едно е сигурно - няма как да видиш нещо, което не искаш да видиш. Остава загадка само едно - защо не искаш да го видиш? От пуст инат? От немотивирана лоялност към dodo2? мотивираната лоялност?

Погледни пак гифчето и помисли не е ли една и съща тенденцията. Не се ли вадят едни и същи изводи от двете графики.
Анонимен потребител
Re: копирано директно от блога на уважаваният от мен Маранди
01-12-2010 - 17:49:11
Quote
dodo2
Както казах реално трябваше да е на позицията от преди 4 седмици

[forum.imoti.net]
Re: копирано директно от блога на уважаваният от мен Маранди
01-12-2010 - 23:01:33
avatar
Е какво си писал там? Какви са тия цени под 800. Днес графиката показваше за последния понеделник цена към 820 и минимум 803 преди 4 седмици. Разлика 20EUR.

И каква изненада - тъкмо в момента (сряда) графиката пък изглежда по съвсем друг начин и пак има цени под 800. А последният понеделник не е чак толкова изхвърчал във висините, малко го принизиха.

Графика, която се мени в минало време не е никаква графика, а е една обикновена резлива боза.

Не мисля, че има смисъл изобщо да се коментира, просто с днешния ден утрепаха всякакъв смисъл от това. И като няма какво да се каже, стигаме до стандартното заключение "бе нали тенденцията се вижда". +/- 15%, ама пука ни.

То когато намалението на цените е по-малко от 90% изобщо не е спад, а е в реда на нещата.


P.S. Предложение - вместо да се излагате, сложете една картинка, която пратих тук по едно време:



няма какво да се мъчите, важна е тенденцията. :}



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2010-12-01 23:50 от dodo2.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход