Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Кеш и инфлация

Публикувано от Пламен Николов 
Re: Кеш и инфлация
09-06-2009 - 00:39:07
Верно, хубавка стана. Харесаха ми 300 годишните гарсониерки на Иванов. Завалията се кани да живее с орлите. Шотландски боец е той, не го мислете...



Редактиран 1 път(и).Последна редакция на 2009-06-09 01:26 от Scyther.
Re: Кеш и инфлация
09-06-2009 - 03:32:54
Ivel Написал:
-------------------------------------------------------
> То Асен и за златото викаше да го шортваме, че ще
> капне на $350-400, па тя ква стана, само дето си
> продадох трите вагона ми добре че лонгвах няколко
> кораба със сребро.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
казвах,че е абсурдно да инвестираш в злато на нива от 900$ и нагоре.и не съм казвал да се шортва,казвал съм да се стои далече от него.
също забравяш да споменеш,че ако някой го е страх от хипер инфлация да купува сребро и платина,а не злато,защото в тях балона вече пукна,а в златото не е.
така че,като казваш кво съм казал,казвай го докрай........
да,очаквах златото в момента да е към 800$......не е толкова ,но и не виждам да се екачило,както повечето анализатори му дават на нива от 1300$........
що се отнася до 350$-не съм казвал,че утре ще падне на тези нива-казвах,че това е производствената цена!!!!!!!
друг път като ме цитираш,гледай да не е избирателно,ако обичаш,а?
имам поне 5 постинга в инвестора за от февруари до сега,където съм казвал вместо злато,да се купува сребро или платина.и нямам постинг в който да съм казвал да се шортва златото,имам камара ,дето съм казвал да не се инвестира в него.
Scyther,мен всичките ми пари са в долари и въобще не се притеснявам,че долара е паднал.ако имах и едно евро ,веднага бих го обърнал в долари,макар и да вярвам,че в близкия месец има по голяма вероятност долара да продължи да пада.
всичко е заради балона в петрола и е невъзможно да продължава вечно.
за дългосрочно долара е валутата,която аз предпочитам,но не смея да спекулирам с левъридж на форекса,защото временно смятам,че долара ще падне още малко,не за друго,а защото очаквам да балонират петрола поне още месец.
като пукне петрола,долара ще скочи за отрицателно време.не мога да си позволя да рискувам за няколко цента повече ,да изпусна фундаменталната му цена,която според мен ще гони паритет.
може и да греша,но не вярвам балона в петрола да продължи вечно.
до другия месец като нищо могат да вдигнат петрола до 75-80$,което ще обезцени долара до към 1.45 за евро,но ако пък пукне балона,за 1 месец може да видиме 1.20 долара за евро.
предпочитам да съм спокоен и да гоня далечния фундамент,вместо да влизам със спекулантите и да се заклеща в балон,който може да гръмне и всеки момент,може и да продължи няколко месеца.
но качването на еврото от тези нива не си заслужава риска,нищо,че краткосрочно е по голяма вероятността това да стане.
в близките 3 години долара за мен ще е основната валута и ще държа спестяванията си в долари.
а еврото и паунда ще са най очуканите валути и нямам търпение да почне да пука петролния балон,че да подкарам паунда на шорт с левъридж от 200:1,също,както направих миналата есен.още малко му е останало.....
Re: Кеш и инфлация
09-06-2009 - 07:47:17
Е Асене аз не съм се връщал да чета старите постове, но ако трябва ще го направя имаше някъкви подобни твои прогнози за златото че е балонирано към февруари май беше я дъвкахме тази тема. Я да взема действително да я намеря а то ти май ще дойдеш докачлив на тема грешни прогнози. Няма страшно и аз не съм Касандра, то ако ги знаехме точно тия неща как ще станат точно, еехей къде щяхме да сме сега. Та виж за какво сме дискутирали на 5 февруари 2009, когато златото беше около $900 - горе долу колкото сега а среброто около $12.3 сега $14.8. Е и какво стана за лонга по среброто безусловно си прав и можеше да се направят поне 40-50 % профит за кратък период от няколко месеца а със златото (балонирано тогава и сега) не стана работата - защо? Айде за среброто имам някъкво обяснение - използува се в доста индустрии и няма как да остане на низки нива дълго време (същото можеше да се направи и с никелът и меддта но вече е късно вече дръпнаха нагоре, каймака там го изтървахме)


Re: Въпрос за 10 млрд Евро
Изпратено от: acen1975 (IP съхранено)
Дата: February 5, 2009 06:49PM


Ivel Написал:
-------------------------------------------------------
> Това означава ли че смело може да се шортва
> златото сега докъто не е късно против здравия
> разум и установените стереотипи аз го помня преди
> няколко години около $460 защо пък да не слезе пак
> там.
>
> _________________
> __________Oooo__
> ___oooO___(___)__
> ___(___)____)_/___
> ____\_(____(_/____
> _____\_)_::Iv Va:: ™

=====================================================
не още.
но към края на февруари можеш да направиш корелативен хедж,спрямо платина или сребро.
да вземем среброто-то е паднало със над 50%,докато златото с едва 10%.
а и двете са благородни метали.
с други думи-ако има хипер инфлация(каквато няма да има),тогава среброто ще се качи повече,отколкото златото.
ако има дефлация(каквато ще има),тогава златото ще падне повече от среброто.

какво правиш-шортваш злато и купуваш сребро,като си хеджвам и можеш да си позволиш по голяма сума за риск.просто си изчисли позоциите в злато и сребро да са ти 1:1 в монетарно доларово отношение.
но е добре след 1-2 седмици.мисля,че има шанс временно да го вдигнат само златото още малко в близките седмици.
после идват хеджфонд ридемпшъните и там ще има изтегляне на пари,а левъриджа в тях е 1:40.ако си вкарал 1 милион,хедж фонда го играе като 40 милиона.
обаче,когато го изтегляш,той трябва да изтегли съответно 40 пъти повече пари от маркетите,че да ти върне милиона.
те ще изтеглят много пари до края на март,според мен.и ако съм прав,ще сринат цената на златото,поне със 100$,защото само то в момента е балонирано.

дългосрочно също е лошо за златото фундаментално погледнато-русия е произвела 20% повече злато за 2008,в сравнение със 2007.самия балон в златото -3 пъти повече от производствената му стойност,вкарва големи инвестиции в златни мини и производството расте.
отделно златото не е като петрола-да се израсходва-всеки грам произведено злато се трупа!
в индия,поръчките на злато за пръстенчета и ланчета са намалели със 90%!
в момента се трупат огромни количества злато и рано или късно балона ще се пукне!
златото през 2000-2003 беше паднало под производствените си стойности -беше под 300$,как се усетят,че е балон и в момента,ще има огромен срив.
това ще стане до една година ,според мен.
range">но март месец го очаквам да падне с поне 100$,не заради фундаменталия му проблем,а заради хеджфондовете,които ще трябва да излизат ,заради ридемпшъните и деливъридж процеса ще го жегне сериозно.
аз съм го играл на опшъни на априлския контракт,а към края на февруари,ако се вдигне до 950$,пак ще купя още,с надеждата,че ще го сринат март месец


Наистина не си казвал, че ще падне на нива около $350-400, това е плод на моята болна фантазия за което принасям извинения, но въпреки това златото не влезе в коридора на нашите прогнози или при него всичко тепърва предстои.

А за долара аз лично смятам че никога няма да се качи даже близко до 1.20 към еврото, но ако живеех в Америка като теб и аз нямаше да се притеснявам особено за това, обаче ако трябва да използуваш долари в Европа малко боли като ги сменяш по 1.22 за лев - аз ги помня тия времена, не че сме мръднали много от тогава със сегашните 1,40 за лев и това ме дразни, ама кво да се прави, като няма качество тая пара трябва да се надува на количества. И аз работя за долари нищо че не съм в Америка, ама ми е малко далечко Америката за шопинг или каквито и да са дългосрочни инвестиции. Съответно какво ми остава освен да псувам всеки път като му се косят краката на долара. Честно да си кажа за последните няколко години малко се уморих от тази игра и тотално се избавих от зелените токсини на нива около 1.25-1.35 и съм доволен че го направих. Да става каквото ще нататък. майна та му !!!



Редактиран 3 път(и).Последна редакция на 2009-06-09 08:07 от Ivel.
Re: Кеш и инфлация
09-06-2009 - 09:04:46
Асене, винаги можеш да преметнеш инфлацията като дефлация, ако я изчислиш в някаква чужда валута, но това е ДЪЛБОКО ПОГРЕШНО! Не знам как да го коментирам като икономист. Дай ПОНЕ една методика за изчисляване на инфлацията в ЧУЖДА валута. Дори и там, където си получил дипломите си, няма такав идиотия. Дано да си даваш сметка какви нелепости говориш, защото хората ти вярват и очаква твоите съвети. Не вярвам в САЩ при инфлационни процеси да се успокояват, че в лева нещата поевтиняват и всъщност имат дефлация в лева...

Относно кеша и инвестициите.

Аз миналата седмца монтирах нова малка индукционна пещ. Като цяло инв. е за около 68-70 х. евро, защото вече имам електрозахранване и водно охлаждане. Иначе щеше да отиде на над 100 х.
Пещта вече работи и дори успя да се повреди веднъж, но гаранцията се спазва като в Швейцария - човекът пътува през нощта и на сутринта всичко беше ОК.
Ако имам свободни пари, ще купя още машини, още оборудване, още инженери ще наема... Радвам се, че има хора като теб, които анализират и ситезират процесите в икономиката, но не очаквам точно ти да даваш съвети да се спре инвестициония процес, защото парите в кеш щели да имат голяма стойност ... Ще ги ядете ли, ща ги шибате ли, какво ще ги правите парите?

Борсовите операции са възможни единствено в следстве на работещата свободна икономика.
Ако се спрат инв. процеси, икономиката отива в Азия, а борсите стават подвластни на партийните секретари в Пекин. Това можеш да си го запишеш като прогноза, която ще стане актуална, ако твоите съвети се осъществят. Тогава 150 или 3800$ за кв. м. няма да има смисъл, защото ап. отново ще се раздават на работниците. Помниш ли го това време или си мислиш, че си измислям? Не забравяй, че свободата на пазара не е ДАДЕНОСТ.
Re: Кеш и инфлация
09-06-2009 - 09:17:02
koganev Написал:
-------------------------------------------------------
> Асене, винаги можеш да преметнеш инфлацията като
> дефлация, ако я изчислиш в някаква чужда валута,
> но това е ДЪЛБОКО ПОГРЕШНО! Не знам как да го
> коментирам като икономист. Дай ПОНЕ една методика
> за изчисляване на инфлацията в ЧУЖДА валута. Дори
> и там, където си получил дипломите си, няма такав
> идиотия. Дано да си даваш сметка какви нелепости
> говориш, защото хората ти вярват и очаква твоите
> съвети. Не вярвам в САЩ при инфлационни процеси да
> се успокояват, че в лева нещата поевтиняват и
> всъщност имат дефлация в лева...
>
> Относно кеша и инвестициите.
>
> Аз миналата седмца монтирах нова малка индукционна
> пещ. Като цяло инв. е за около 68-70 х. евро,
> защото вече имам електрозахранване и водно
> охлаждане. Иначе щеше да отиде на над 100 х.
> Пещта вече работи и дори успя да се повреди
> веднъж, но гаранцията се спазва като в Швейцария -
> човекът пътува през нощта и на сутринта всичко
> беше ОК.
> Ако имам свободни пари, ще купя още машини, още
> оборудване, още инженери ще наема... Радвам се, че
> има хора като теб, които анализират и ситезират
> процесите в икономиката, но не очаквам точно ти да
> даваш съвети да се спре инвестициония процес,
> защото парите в кеш щели да имат голяма стойност
> ... Ще ги ядете ли, ща ги шибате ли, какво ще ги
> правите парите?
>
> Борсовите операции са възможни единствено в
> следстве на работещата свободна икономика.
> Ако се спрат инв. процеси, икономиката отива в
> Азия, а борсите стават подвластни на партийните
> секретари в Пекин. Това можеш да си го запишеш
> като прогноза, която ще стане актуална, ако твоите
> съвети се осъществят. Тогава 150 или 3800$ за кв.
> м. няма да има смисъл, защото ап. отново ще се
> раздават на работниците. Помниш ли го това време
> или си мислиш, че си измислям? Не забравяй, че
> свободата на пазара не е ДАДЕНОСТ.


Коганев, моите уважения ама май не си разбрал нещо. Дефлацията е процес на поевтиняване на стоките/услугите. Инфлацията е точно обратното. А обезценка на национална валута е съвсем друго нещо. Та ако инфлационен процес в една държава съвпадне с процес на обезценка на валутата, то тогава както Асен казва е по добре да се вземе устойчива чужда валута като еквивалент за истинно измерване на инфлацията или дефлацията. Пак казвам не съм икономист но така ги виждам аз нещата, а предполагам и Асен това има в предвид.
Re: Кеш и инфлация
09-06-2009 - 09:53:34
Как ти ги виждаш нещата - ОК. Топлата вода може да бъде откривана всяка сутрин без това да се публикува непременно в пресата. Това, че активите се обезценяват в някаква чужда валута по време на инфлация е част от определенето за инфлация. Но това не е ДЕФЛАЦИЯ. Терминологията е ясна за Асен и забележката ми към него е в този смисъл - заблуждава ви с неправилно използване на термините и с неправилно залагане в тях на лош смисъл.

Инфлация и дефлация са процеси, които измерват изменението на количеството на местната валута, която официално е в обращение. Тези процеси са следствие на монетарните политики на правтелствата, а не са внесени от майната си. Тези процеси нямат еднозначно определение за добро и лошо. В зависимост от състянието на икономиката те може да са както добри, така и лоши.
Понеже темата е изключително обширна, ще спомена само две важни неща.
Намалянето на цените, предизвикано от стратегия за експанзия и последващи ниски себестойност, предизвикани от "ефекта на мащаба" водят до дефлация на развитите потребителски пазари. Това е в следствие на широко разпространената пазарна стратегия. Първите уолкмени са били по сто и кусур долара, но още тогава Акио Морита (!!!) е имал финансов план за себестойности около долар. Освен това е имал проект за дискмен - т. нар. заместител на уолкмените, а е имал и екип, който да работи върху идеята за ИЗХВЪРЛЯНЕТО на уолкмена от пазара. Нещо като сегашната емпе-тройка. Тоест драстичното намаляне на цените е пректирано от пазарната логика и добрите мениджъри се съобразяват с това. А великите мениджъри го предизвикват сами, за да не бъдат изненадани от пазара. В България, за съжаление, свалянето на цените се приема за нещо лошо... но това е повод за срам, а не за дискусия.

От друга страна повишаването на цените на потребителските стокси е следствие на повишаването на склонността на потребителите да харчат повече и да спестяват по-малко. Инвазията на кредитните карти и свободата да не носиш пари в брой изкриви до неузнаваемост съотношението на спестените към похарчените пари. Връщането към нормални отношение се отчита като лошо. А то не само че не е лошо, но е животоспасяващо за големите икономики. Това връщане към спестовност или поне към харчене на вече заработени пари, ще предизвика неминуема дефлация, заради драстичното намаляване на разходите на домакинствата. Това е ДОБРО!!! Това ще предизвика ПОЛЕТ КЪМ КАЧЕСТВОТО и ще изхвърли от пазара еднодневките, произвеждани в азиатските джунгли, като на тяхно място ще се върнат висококачествените и дълготрайни продукти, за които развитите икономики си пазята чертежите като очите си. Производствата ще се върнат там, където са потребителите на продуктите на тези производства. Нещо като фермата с 20 кокошки, но в по-мащабен план.
Re: Кеш и инфлация
09-06-2009 - 14:30:31
Пламен Николов Написал:
-------------------------------------------------------
> Нищо няма да се случи на банковата система. Ако
> хората решат да си ги теглят, банката ще хлопне
> кепенци и кешовиците-депозитари ще пийнат айран
> без мляко. То в света няма банка която да издържи
> теглене на всички депозити. Което не е нещо
> страшно - поне не виждам смисъл всички да си
> теглят парите. Ако имаш какво да ги правиш добре,
> иначе да ги държиш под дюшека само ще ти убиват .


Всъшност силната страна са хората с депозити чудиш се защо? В съвремния свят стига до сътоношение 1:10 депозити : кредити и като някои си дръпне депозитчето от 10 бона банката трябва да закрие кредити до 100.... ами ако са 30-60-100 от продажба на имот например колко кредити трябва да затвори банката. така че при едно по силно дърпане на депозити (дори не говоря за масова паника) доста ипотекари ще бъдат поканени да погасят целия дълг в едномесечен срок ... (според кои какво е подписвал) така че внимаваи какво си пожелаваш че не се знае кой ще го отнесе и да стигне до масов сел оф от имоти от банките и да паднат имотите под 100 евро...



Редактиран 3 път(и).Последна редакция на 2009-06-09 14:59 от marketleverage.
Re: Кеш и инфлация
09-06-2009 - 15:28:11
Как така банката ще си поиска целия заем за един месец? И като не го получи, а още повече като получи кукиш, какво ще направи банката?

Абе вие още малко ще стигнете и до паричния мултипликатор... а това хич не е за всяка уста лъжица. Ама хич!

Re: Кеш и инфлация
09-06-2009 - 15:44:15
Ivel Написал:
-------------------------------------------------------
> Е Асене аз не съм се връщал да чета старите
> постове, но ако трябва ще го направя имаше някъкви
> подобни твои прогнози за златото че е балонирано
> към февруари май беше я дъвкахме тази тема. Я да
> взема действително да я намеря а то ти май ще
> дойдеш докачлив на тема грешни прогнози. Няма
> страшно и аз не съм Касандра, то ако ги знаехме
> точно тия неща как ще станат точно, еехей къде
> щяхме да сме сега. Та виж за какво сме дискутирали
> на 5 февруари 2009, когато златото беше около $900
> - горе долу колкото сега а среброто около $12.3
> сега $14.8. Е и какво стана за лонга по среброто
> безусловно си прав и можеше да се направят поне
> 40-50 % профит за кратък период от няколко месеца
> а със златото (балонирано тогава и сега) не стана
> работата - защо? Айде за среброто имам някъкво
> обяснение - използува се в доста индустрии и няма
> как да остане на низки нива дълго време (същото
> можеше да се направи и с никелът и меддта но вече
> е късно вече дръпнаха нагоре, каймака там го
> изтървахме)
>
>
> Re: Въпрос за 10 млрд Евро
> Изпратено от: acen1975 (IP съхранено)
> Дата: February 5, 2009 06:49PM
>
>
> Ivel Написал:
> --------------------------------------------------
> -----
> > Това означава ли че смело може да се шортва
> > златото сега докъто не е късно против здравия
>
> > разум и установените стереотипи аз го помня
> преди
> > няколко години около $460 защо пък да не
> слезе пак
> > там.
> >
> > _________________
> > __________Oooo__
> > ___oooO___(___)__
> > ___(___)____)_/___
> > ____\_(____(_/____
> > _____\_)_::Iv Va:: ™
>
> ==================================================
> ===
> не още.
> но към края на февруари можеш да направиш
> корелативен хедж,спрямо платина или сребро.
> да вземем среброто-то е паднало със над 50%,докато
> златото с едва 10%.
> а и двете са благородни метали.
> с други думи-ако има хипер инфлация(каквато няма
> да има),тогава среброто ще се качи
> повече,отколкото златото.
> ако има дефлация(каквато ще има),тогава златото ще
> падне повече от среброто.
>
> какво правиш-шортваш злато и купуваш сребро,като
> си хеджвам и можеш да си позволиш по голяма сума
> за риск.просто си изчисли позоциите в злато и
> сребро да са ти 1:1 в монетарно доларово
> отношение.
> но е добре след 1-2 седмици.мисля,че има шанс
> временно да го вдигнат само златото още малко в
> близките седмици.
> после идват хеджфонд ридемпшъните и там ще има
> изтегляне на пари,а левъриджа в тях е 1:40.ако си
> вкарал 1 милион,хедж фонда го играе като 40
> милиона.
> обаче,когато го изтегляш,той трябва да изтегли
> съответно 40 пъти повече пари от маркетите,че да
> ти върне милиона.
> те ще изтеглят много пари до края на март,според
> мен.и ако съм прав,ще сринат цената на
> златото,поне със 100$,защото само то в момента е
> балонирано.
>
> дългосрочно също е лошо за златото фундаментално
> погледнато-русия е произвела 20% повече злато за
> 2008,в сравнение със 2007.самия балон в златото -3
> пъти повече от производствената му стойност,вкарва
> големи инвестиции в златни мини и производството
> расте.
> отделно златото не е като петрола-да се
> израсходва-всеки грам произведено злато се трупа!
>
> в индия,поръчките на злато за пръстенчета и
> ланчета са намалели със 90%!
> в момента се трупат огромни количества злато и
> рано или късно балона ще се пукне!
> златото през 2000-2003 беше паднало под
> производствените си стойности -беше под 300$,как
> се усетят,че е балон и в момента,ще има огромен
> срив.
> това ще стане до една година ,според мен.
> но март месец го очаквам да падне с поне 100$,не
> заради фундаменталия му проблем,а заради
> хеджфондовете,които ще трябва да излизат ,заради
> ридемпшъните и деливъридж процеса ще го жегне
> сериозно.
> аз съм го играл на опшъни на априлския контракт,а
> към края на февруари,ако се вдигне до 950$,пак ще
> купя още,с надеждата,че ще го сринат март месец
>
>
> Наистина не си казвал, че ще падне на нива около
> $350-400, това е плод на моята болна фантазия за
> което принасям извинения, но въпреки това златото
> не влезе в коридора на нашите прогнози или при
> него всичко тепърва предстои.
>
> А за долара аз лично смятам че никога няма да се
> качи даже близко до 1.20 към еврото, но ако живеех
> в Америка като теб и аз нямаше да се притеснявам
> особено за това, обаче ако трябва да използуваш
> долари в Европа малко боли като ги сменяш по 1.22
> за лев - аз ги помня тия времена, не че сме
> мръднали много от тогава със сегашните 1,40 за лев
> и това ме дразни, ама кво да се прави, като няма
> качество тая пара трябва да се надува на
> количества. И аз работя за долари нищо че не съм в
> Америка, ама ми е малко далечко Америката за
> шопинг или каквито и да са дългосрочни инвестиции.
> Съответно какво ми остава освен да псувам всеки
> път като му се косят краката на долара. Честно да
> си кажа за последните няколко години малко се
> уморих от тази игра и тотално се избавих от
> зелените токсини на нива около 1.25-1.35 и съм
> доволен че го направих. Да става каквото ще
> нататък. майна та му !!!
>
===============================
както виждаш от този постинг от февруари,съм говорел за коерлативен хедж,а не златото да се шортва само!даже съм написал-ако има инфлация,среброто ще се кач1ва повече от златото.
хайде сега виж от тогава измененията на златото и среброто и виж колко процента печалба да си направил ,ако си го играл.......
не че хапя на гршни прогнози,просто в случая не е грешна прогнозата.както виждаш,никъде не съм писал,че златото ще падне до 350 долара,или да се шортва само.
хайде погледни и графиката и златото от февруари до април.казал съм ти,че още е рано да се играе и аз ще чакам да го вдигнат до 950 и тогава ще влена повече и ще дебна да го бутнат надолу с поне 100$ април.
ако погледнеш графиката,ще видиш,че стигна до 1000$(малко на 950$),но април си падна до 868$....така че не бих казал,че не съм познал.просто ми прочети доре този постинг от февруари,който си пуснал,и пак сравни движението на златото.
къде видя грешна прогноза?за тва хапя-нито съм казвал,че ще стане 350$,нито съм казвал,да се шортва само,а да се играе корелативнно.ако не знаеш кво е корелативен хедж,чукни в гугъла -интермеркет хеджинг и ще ти стане ясно-не се търси залага на движението а на късане на корелацията.

ти всъщност си направил точно това,което аз съм те посъветвал да направиш-продал си злато и си купил сребро!!!!!!!
и мога да ти кажа,че си направил много повече пари,отколкото ако си си стоял в злато,прав ли съм?я пресметни ,ако не те мързи,а?
но ме подразни изкривяването на думите ми:''асен казал,че златото ще падне до 350-400$,обаче аз съм пич и си купих сребро''...........всъщност си направил точно това,което аз казвах....няма нужда да ми благодариш.....само не ми криви думите

Re: Кеш и инфлация
09-06-2009 - 15:48:46
koganev Написал:
-------------------------------------------------------
> Как така банката ще си поиска целия заем за един
> месец? И като не го получи, а още повече като
> получи кукиш, какво ще направи банката?
>
> Абе вие още малко ще стигнете и до паричния
> мултипликатор... а това хич не е за всяка уста
> лъжица. Ама хич!
>
>


написах според кой какво е подписвал smiling smiley който не е гледал като е подписвал може и да се е прецакал winking smiley
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход