Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Еретично за топлоизолацията

Публикувано от Petar 
Re: Еретично за топлоизолацията
14-04-2008 - 21:47:44
avatar
Привет......
Пешо ти сигурен ли си в твърдението си............?

Прочети ощи малко книжки джанъм, и ще се увериш че не е точно така..
Чест и почитание smoking smiley

Чест и почитание
Re: Еретично за топлоизолацията
14-04-2008 - 22:11:59
Aдаш - като е добрутро защо не каза досега колко е U на въздуха. Това ме интересуваше. Благодарение на asdf123 е ясно вече че е 1/0.17, тоест 5.88.
Което е много зле. Демек тотално отпада като вариант някой да си прави сега стените така - нищо няма да спечели.
Възниква въпроса защо са строили тогава навремето така ?(както каза 2v6 не само в UK, но и у нас). Мисля си 4е са търсили не толкова топлоизолационната функция на тази въздушна преграда, колкото буферните и свойства за да защитят основната стена от агресивността на външните условия.

Аз не съм се отказал още де от идеята си за такава стена. Само че я виждам вече със задължителна изолация от вата 6-7 см и 4 см (това е минимума който дават) въздушна междина. Това би ми осигурило U около 0.34-0.37, което си е съвсем прилично и ще е там където се нуздая най-много - на 2-те външни стени на дневната ми на 1 етаж. А и жената ще е доволна от големите первази за цветя spinning smiley sticking its tongue out

Но в тая връзка възникват 2 нови въпроса :

1) Защо препоръчват по сайтовете стъклена вата с плътност до 80 кг/м3 в тоя случай, а не хубавата каменна вата > 130 кг/м3 ? Дали само заради цената..?

2) Финиша на външната стена smoking smiley - някой да ми препоръча адрес на дистрибутор на клинкер дето цените са по-поносими (особено Варненския регион). На Винебергер са жестоки - 100-140 лв/м2.
Другия ми вариант е обикновена тухла + танки клинкерни плочки да лепя на нея.
Те се намират в по-скромния диапазон 20-30 лв/м2
Re: Еретично за топлоизолацията
14-04-2008 - 22:17:08
avatar
Обади се да те свържа с човек от Винербергер и ще видиш че не е толкова скъпо....!
Ползвай при възможност каменна вата-нищо не може да се сравни с нея по плътност!
Цената е мъжка,ама е поносима като се знае резултата после
С Почит

Чест и почитание
Re: Еретично за топлоизолацията
14-04-2008 - 22:50:11
Да, определено се интересувам ако има по добра оферта от това на сайта им.
Изпратих ти на ЛС
Re: Еретично за топлоизолацията
14-04-2008 - 23:24:30
Първо,
Нови благодарности за отделеното внимание от аsdf123, само дето питането беше малко по-друго, ама да не задълбочаваме излишно.
Адашите,
Нещо се обърка дискусията. Специалистите едва ли ще си губят времето да ни я оправят, та ще опитам аз. Те само да ме поправят, ако греша.

За изол. св. на сухия и неподвижен въздух - моите данни са ламбда=0,024W/mK.
Това, което дава asdf, според мен е друго - характеризиращо приповърхностния слой.
При вентилираната фасада, този слой от топлотехн. гл. точка е в междината, иначе си е просто отвън (при контактна фасада).

Сега, примерите с UK не са много меродавни - там Гълфстрийм минава, а и канализацията им е външна.

Вентилираните фасади много ме кефят, но (за мен) въздушната междина не дава ДОПЪЛНИТЕЛНА топлоизолация. Помага (и пази) обаче на основната, която при тях обикновено е вата - да съхне по-добре. Има плюсове лятото - при огрети от слънцето стени - вентилацията понижава темп. на вътрешната страна на крайното покритие.
Това приближаване на тепм. от двете страни зиме и лете влияе благоприятно върху дълговечността на финиша. Тук, (според мен) НЕ ТРЯБВА да се мисли за топлоизол. свойства на въздуха.

Съгласен със "спорната" (и не на место) вметка на Пешо (и 2v6 го споменава), че ефективните изолации са основно от въздух. Другото - влакна, гранули и пр. само правят въздуха НЕПОДВИЖЕН. Колкото са повече в даден обем (особено ако са хигроскопични), относително влошават показателите на въздуха, като най-добър изолатор. В тази връзка, би трябвало по-плътните изолации от един вид, да са с по-лоши ламбди. Защо това не винаги се наблюдава в проспектите - не знам.
Виж при НЯКОИ от видовете Поротерм това се наблюдава. Относ. им плътност е далеч по-ниска от познатата ни четворка. Дали обаче точно тези са на нашия пазар - трябва да се проверява. Единичките са със сходни с нашите показатели, от което заключавам, че керамиката е сходна - дупките са различни, или в някои модели влагат "леки" добавки. Това по старата раздумка с Цанков.

П.П. Пичове, дайте да дискутираме спокойно и нормално. Никой не е станал безгрешен (велик) изведнъж. Първородно ни е заложено да "осираме" всичко. После някои са спрели. smiling smiley
Поздрави,
Re: Еретично за топлоизолацията
15-04-2008 - 01:18:51
Петре здравей,
чета редовете, които си писал и виждам, че разсъждаваш логично, но според мен тръгваш от грешно начало - а по-точно тази брошура на Изовер/прати я като линк, че не я намирам/. Значи както е написано загубите през покрива са заковани на 30%, а през стените на 16%. Наивно е да се мисли, че реално е така. Представи си хипотетично следната ситуация - имаш кула от бетон примерно и тя е с размери 1м/1м, но е висока 50м. Опитай се да я отоплиш - дали този 1м2 покрив ще има 2 пъти повече загуби от 200м2 стени...със сигурност не - мисълта ми е, че загубите винаги са вързани освен със коефициента U, така и със площта на съответния елемент / стена, под, покрив/. Та по принцип при смятането на тоя коефициент се взема впредвид дали е покрив или стена. така че U=1,5 за покрив, не е точно същото както U=1,5 за стена. Но да не се отплесвам - ето ти генерална формула за смятането на загубите от топлопреминаване - Ui x Ai + загуби от пода + термомостове; както виждаш Ui-e на и-тия елемент, Ai е площта на i-тия елемент. Забележи, че загубите от пода са в отделна графа, но не и тези от покрива. Също така е наивно да се мисли, че пода и стените генерират еднакви загуби - земята /ако пода ти стъпва върху земя/ е много инертна и оттам въобще не може да се генерират толкова големи загуби, както през една стена, която граничи в зимно време с -15 до -20 градуса понякога. За повече справка можеш да си свалиш или купиш наредбата за топлосъхранение и икономия на енергии в сгради или ако се интересуваш по надълбоко, можеш и да се поровиш в страницата на агенцията за енергийна ефективност. Идеята според мен в нормите за по-добър коефициент на покрива е, понеже топлия въздух естествено се издига нагоре, да се задържи повече време отколкото при стените и по този начин се създава добър микроклимат в помещенията - когато всички елементи са еднакво добре балансирани - иначе ти мислиш да изолираш перфектно покрива, но стените ще продължат да генерират същите загуби и комфорта няма да е същия /това последно си е лично мнение/.
Има редица други фактори, които определят разпределението на загубите между стените и пода и покрива по принцип...
БТВ: фирмите за външна изолация няма за какво да ти се сърдят - те работят предимно по градовете, където както се сещате има предимно апартаменти - те в общия случай нямат загуби пред под и покрив и губят само от стените - ето защо си изолират стените.

По въпроса със стените - U=1,5 - с кухи тухли ли са? Ако не трудно ще го докараш до там.

За климатиците - на мен също ми предстои тази инвестиция за идната зима или най-лошо за следващата - и съм се спрял на две марки - Daikin /избора ти е перфектен тук/ и Mitshubishi / лидерите в бранша/. Последните със сигурност съм ги пробвал тая зима при големия студ и бяха безотказни. Която и от двете фирми да избереш няма да сгрешиш само, че прословутия коефициент COP дето разправят, че е 5 забравят да споменат, че е 5 ако температурата навън е +7 градуса, докато при -15 градуса навън , COP си е чиста 1. /Такъв е принципа на термопомпата/. И преди всички да кажат, тоя па от специалност топлотехника в ТУ какво ни говори тук - не съм от ТУ smiling smiley по професия съм строителен инженер, но се интересувам от тази тема.
Не подценявай и прозорците и степента на остъкленост - от там се генерират доста по-големи загуби отколкото през другите елементи. Най-вероятно не си със К стъкла и коефициента на прозорците ти е към U=2,8. Докато има съвременни пакети вече с U=1,5-1,4 / че дори знам за едни 1,1.Но за всеки случай пак много повече от стена. Виждаш колко голям би бил ефекта и тук.
И още едно нещо последно - винаги се стреми, ако е възможно изолацията да я полагаш отвън - по-голяма е ефективността и. А за всички - конденза и мухъла не зависят от количеството изолация, а от температурно-влажностния режим на конретния вид стена - това също си се изчислява...ако има желаещи ще им посоча литература.

Поздрави

ПС: Опс не видях, че има още 7страници след първата, сорри ако се повтарям с някои - само още едно допълнение - няма такова понятие като U=5,88 на въздуха, хехе -въздуха е перфектния изолатор с ламбда =0,023 /изключение правят някои други газове - аргон и подорни , които обаче са по проблемни като цяло/



Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2008-04-15 01:25 от giwas.
Re: Еретично за топлоизолацията
15-04-2008 - 09:31:47
diwas,
Моля те да споделиш нещо повече за: "Докато има съвременни пакети вече с U=1,5-1,4 / че дори знам за едни 1,1."
В момента съм в процес на набиране на оферти за дограма и искам да бъде максимално (възможно) с най-добър коефициент на топлоизолиране!

Благодаря ти предварително!

П.П. Може и на Лични.
Re: Еретично за топлоизолацията
15-04-2008 - 10:28:16
Привет......
Пешо ти сигурен ли си в твърдението си............?
Прочети ощи малко книжки джанъм, и ще се увериш че не е точно така..
Чест и почитание


Мерси. Прочетох и се убедих, че топлоизолационните материали не изолират благодарение на въздуха в себе си, а благодарение на някакво специфично магическо свойство заложено им от производителя и неговите рекламни агенти.

Тук обаче става въпрос за друго: Такава голяма междина в стената не може да бъде топлоизолация, защото въздухът в нея е подвижен. Движи се, ако не от течение и връзка с външната среда, то поне от собствената си конвекция. Когато става въпрос за вентилируема фасада пък, топлотехническата функция на въздушната междина е съвсем друга (подобна на студения покрив), а не топлоизолационна. Подобна двойна стена може а се използва и за шумоизолация.
Re: Еретично за топлоизолацията
15-04-2008 - 20:18:54
Въздушните междини трябва да са вентилируеми, според мен. Може да си ги направите както искате, какво ли не съм виждал вече. Не ми се отваря тема за влажностния режим в една подобна система, въпреки, че тя се подценява сериозно. Ние си говорим за ламбди, топлоизолационни свойства и т.н., но имайте предвид, че една парфектна система е изчислена и за условия на конденз. Освен това "дишането" на стените също е важен фактор, когато гоним оптимален микроклимат в едно помещение и т.н. и т.н.
Re: Еретично за топлоизолацията
15-04-2008 - 20:27:10
avatar
Не съм получил съобщение...
Моля пусни отново?!
Чест и почитание

Чест и почитание
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход