Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Еретично за топлоизолацията

Публикувано от Petar 
Re: Еретично за топлоизолацията
12-04-2008 - 11:32:32
Daaa, по методиката на asdf123 нещата по добре взеха да си идват на мястото.
Абе който го знае, го знае.... winking smiley
Благодарности на asdf123, ще е полезно и за останалите.
Сега изчисленията ми изглеждат другояче, макар че след мойте песимистични срокове сега пък ми се струват твърде оптимистични smoking smiley .... Дано да е така

Та - според последните изчисления инвестицията във фасадната изолация с U=0.4 ще ми се изплати за 4 години, във тавана U=0.15 за 2г.4мес, а подовата ТИ U=0.3 за
2г.6мес. Тоест - извода ми на лаик от първия пост 4е най-си заслужава да се наблегне на тавана и пода продължава да важи !

При тези параметри прогнозните ми сметки ми за ток (за отопление само !) и приета цена 0.15лв/КВч изглеждат така :

1) 538 лв/мес - при никаква ТИ, само с хастарна мазилка отвън, но с поставена добра ПВЦ дограма и врати (слагам я другия Петък).
2) 300 лв/мес - същото като 1 + поставена ТИ на тавана и пода.
3) 124 лв/мес - като 2 + добавена и външна ТИ

Аз както казах като съм готов с 2) се нанасям и след 2 години минавам на вариант 3.
С климатиците се надявам тия 300 лв да са не повече от 120-150. Ама ще видим.
Живот и здраве се нанасям следващия Септември и тогава ще ви рапортувам как стоят нещата на практика.


Re: Еретично за топлоизолацията
12-04-2008 - 12:11:00
Само да добавя за сравнение. Сегашната ми къща - 2 етажна,строителство 1965, на гредоред, никакви ж.б.плочи., никаква изолация.
Заемам 1 етаж - 90м2, хол 30м2 южен, на камина прити и климатик Мидея, 2 северни стаи - едната 18м2 - като гостна/ трапезария и кухня с обикновено турско "чудо" и климатик Тошиба (2 употреба), спалня/детска 12 м2 - не се топли целодневно,главно следобед и само на 1 електр.радиатор.
На отоплителен сезон отиват около 7м2 дърва, средните мес. сметки за ток са 120-150 лв, но те вкл. и бойлер дето се включва ежедневно и ток за други кухненски нужди.
Re: Еретично за топлоизолацията
12-04-2008 - 17:26:22
Ако ще е еретично, да е еретично: winking smiley

1. Ще започна с моето жилище: Панелка 90квм., краен, с площ за изолация около 100квм. Със стандартната духаща дограма разходите ми за парно и топла вода бяха:
2004/5год. 11500КВтч 518лв.
2005/6год 11700КВтч 640лв.

Подмених дограмата изцяло, а също и входната врата. Изолация не съм правил. Зимата беше много мека и не мога да отдиференцирам ефектите, но
2006/7год. 8070КВтч. 575лв.

Очакваните разходи за изолация са около 4000лв. Кажете ми при тези сметки за колко години ще ги избия?

Говорил съм и с други хора - сметките им като правило също не са над 800-900лв., т.е. сметката отново не излиза. Може за някои вътрешни апартаменти /само с 4 външни стени 3.50х2.80м., всичките с прозорци/ да се връзва сметката, макар че в този случай за мен е "все тая". За мен много по-важна от външната изолация е абонатната станция. На този въпрос като правило не се обръща внимание. Нашата е "сталинска" - няколко тона железни тръби. През сезона, за да влезеш в абонатната, трябва първо да проветриш малко. Температурата вътре е категорично над 30! :g:

Сегашната къща на Петър е горе долу със същите параметри като апартамента ми. Ако предположим, че за "кухненските нужди" отиват около 50лв/месец, то за 6 отоплителни месеца сметката му за отопление и топла вода би била около 900-1000лв. /7куб х 60лв. дърва + 6 мес х 70-100лв. ток/. Би било добре да сподели колко квм има за външна изолация, както и дали има неща, които да се направят преди нея /подмяна на дограма, изолация на таван и др./. Подозирам, че отново инвестицията във външна изолация няма да може да се изкупи за по-малко от 10год. Може ли да се разчита на повече от 30% икономия само от външна изолация? А колко е "живота" на "...ПЕНОПОЛИ..."то?

2. Сега за сламата на тавана: Говорих сериозно, с лек намек за закачка. Планирам и аз да си строя къща. За външните стени съм решил - тухли 38см, може би "Поротерм", но без друга изолация. Тавана ще бъде необитаем и там сериозно си мисля да сложа бали слама, естествено запечатани с армирана замазка. Разбрах, че все още могат да се намерят бали с дебелина 20 см. Абсолютен лаик съм, но ми се ще да чуя смислени аргументи против, различни от мишките. Ще бъда благодарен и за други предложения за изолация на таван, но ми се ще да са мнооого консервативни, да са използвани поне 30-40 год. и да не са "...ПЕНОПОЛИ...".

3. Най-еретичното: Съвсем не съм наясно от какво се произвеждат всичките тези "...ПЕНОПОЛИ..." и ще съм благодарен ако някой ме светне. В главата ми, обаче, се върти една гадна хипотеза: "Произвеждат се от отпадните продукти при нефтопреработката. Някой е решил, че вместо да харчи пари за депа за отпадъци, може да ни убеди да си ги слагаме по фасадите на къщите, като при това ще печели." Действително ще се радвам, ако някой аргументирано ме обяви за глупак по тази точка! smiling smiley
Re: Еретично за топлоизолацията
12-04-2008 - 17:59:25
Quote

Планирам и аз да си строя къща. За външните стени съм решил - тухли 38см, може би "Поротерм", но без друга изолация.

Цанков, като гледам си много по-необразован от мене (ама сега) за ТИ-те, ама пък горното ти решение е перфектно. Ламбдата на тези тухли е 0.23 и си то4но на норматива за стени U=0.5, без никаква (а и не ти трябва изолация). Аз ако сега ми проектираха и почвах наново щях да направя като тебе. Браво :!:
Само спазвай технологията, следи майсторите да не слагат прекалено цимент в вцр-р
Ама нали съм говедо и бях по-необразован тогава, та сложих Поротерм М25 - само 25 см и ламбдата им е 0.34, та сега ще ми се налага да слагам външна изолация, смятай колко по скъпо ще ми излезе, да не говорим за загубеното време разправии с майстори и допълнителната мръсотия.
Един съвет само - накарай ги да иззидат стените така 4е да са 5 см по-напред тухлите от бетонните колони и поясите, та да можеш там да сложиш 5 см фибран да изолираш термомостовете. Пък и ще спечелиш 5 см от вътрешното пространство.

Quote

Тавана ще бъде необитаем и там сериозно си мисля да сложа бали слама, естествено запечатани с армирана замазка. Разбрах, че все още могат да се намерят бали с дебелина 20 см. Абсолютен лаик съм, но ми се ще да чуя смислени аргументи против, различни от мишките. Ще бъда благодарен и за други предложения за изолации

Не се занимавай с такива "нововъведения" на собствената си къща. Сложи същото количество фибран на тавана и на пода като мене и няма да имаш никакъв проблем.

Re: Еретично за топлоизолацията
12-04-2008 - 19:02:45
asdf123,
Ти си май най-учения дето ни удостоява с внимание тук.
Нещо за "денградусите" - чувал съм за тях отдавна и съм ги гледал в цитираната от теб Нар.№7, ама никога не са ми били ясни.
При време кажи с едно изречение какво обозначават.
Виждам, че Петър вече ги ползва, ама аз не вдявам.
И друго - американските (канадските) числа сравними ли са пряко с нашите, в публикации, където мерят по Фаренхайт?
Бъди така добър - няма да станем проектанти, но виждаш къкъв е интереса да бъдем компетентни инвеститори.
Моля.

cankov Написал:
-------------------------------------------------------
> 3. Най-еретичното: Съвсем не съм наясно от какво
> се произвеждат всичките тези "...ПЕНОПОЛИ..." и
> ще съм благодарен ако някой ме светне. В главата
> ми, обаче, се върти една гадна хипотеза:
> "Произвеждат се от отпадните продукти при
> нефтопреработката. Някой е решил, че вместо да
> харчи пари за депа за отпадъци, може да ни убеди
> да си ги слагаме по фасадите на къщите, като при
> това ще печели." Действително ще се радвам, ако
> някой аргументирано ме обяви за глупак по тази
> точка!

Това наскоро го чувах за някакъв друг разпространен продукт - през 20-30г. на мин. век, за да не плащат някакви такси за вредност - измислили "полезно" приложение, което сега чак се разкрива, че продължава да е вредно.winking smiley
В случая обаче не мисля, че е така - същия хим. продукт се използва за опаковки на хр. продукти, чашки за кафе и пр. А и май не се прави от петролни отпадъци. Виж от употребявани чашки и упаковки - да, ама това днес се счита за предимство.
Кой знае!?

Полистирен
Re: Еретично за топлоизолацията
12-04-2008 - 19:32:13
Благодаря за линка Любо, ето и цитат от него:

"Полистиренът (или полистирол) е полимер, изготвян от мономера стирен (стирол), течен въглеводород, произвеждан промишлено от петрол." :g:

Благодаря и на Петър за препоръките. Що се касае за знанията, не мисля, че са ми нужни много повече. Достатъчно е да знаеш толкова, че да не искаш невъзможното от специалистите. В тази връзка ми се струва, че се дава голяма тежест на ламдата и U-то. Проектантите като че ли правят топлинен баланс на сградата като цяло, т.е. може примерно някъде U-то да ти е над 0.5, а другаде - под 0.5 и нещата пак да се връзват. Коментари?...
Re: Еретично за топлоизолацията
12-04-2008 - 19:37:08
Денградус е разликата между заложената вътрешна температура и среднодневната температура на външния въздух за климатична зона. Напр. зона 7 за януари имаме -0,2 градуса. Разликата при 20 гр.С е 20,2 по 31 дена получаваме 626,2 dd за януари. И така за месеците посочени в наредбата /януари, февр.,март, част от април, част от октомври, ное., дек./. При среднодневна температура над 12 градуса не се смятат.
Аз съм голям противник на нормативите и това U=0.5 въобще не ми харесва. Имате методиката и си сметнете дали при 38 см Поротерм още 10 см ЕПС не си струва. Имайте предвид, че разликата между едното и другото е само лепилото ок.5 кг/м2, ЕПС-а и мрежата.
Колкото повече толкова повече smoking smiley
Re: Еретично за топлоизолацията
12-04-2008 - 19:48:45
Sorry,
в горния пост не бях достатъчно ясен. Коефициента на топлопреминаване U [W/m2K] показва какво количество топлина преминава през 1 м2 за 1 час при температурна разлика от 1 градус. Практически този коефициент се използва по следния начин:
U*24h*DD = количеството топлина [W] преминало през 1 м2 за един отоплителен период за съответна кливатична зона. За да се изчисли стойността в лева се взема предвид вида на енергоносителя, неговата зена [лв./kWh] и КПД-то на отоплителните уреди. Просто е нали???
Re: Еретично за топлоизолацията
12-04-2008 - 20:24:24
cankov Написал:
-------------------------------------------------------
> "Полистиренът (или полистирол) е полимер, изготвян
> от мономера стирен (стирол), течен въглеводород,
> произвеждан промишлено от петрол."

Е тъй де (прочетох го), ама май не са отпадни продукти. Химията ми беше противна навремето.

За другото - длъжни са да правят баланса в Част ОВИ на проекта. При мен имаше някакви наченки, формулки и т.н., с една малка подробност, че стените не бяха тези от Конструктивния. Ама евтинко, колкото да мине. Вярно, че тогава ми беше пълна мъгла, а скоро не съм го гледал и може да не съм много коректен.
В основата на всичко това, обаче са Ламбдите и U-то, а за лайците като нас, всякакви търговски и майсторски препоръки, които често са на километри от истината.
Да си чувал някой да си е платил проект за саниране на апартамент - нали все сме "умници", та сами се учим? От др. страна, при сегашния "строит. бум" и вар. с проект не е 100% сигурен.
Най-объркващите, в т.ч. и за доста строители, търговци и проектанти (според мен) са:
- "Колкото повече - толкова..." за дебелините на изолацията.
- "Топлоизолационните" микропокрития.
- "Дишане", XPS/EPS/Вата, хидроизолация и паропреграда - тук е "върха на сладоледа" - кьораво и сакато произвежда и търгува с "дишащи" продукти, а "набутали се" с парички инвеститори, споделят "фантастичните" си резултати и хвалят "дишащите" си помещения. После някои "мухлясват" и с учудване пишат по форумите. Търговците отново са на поста си и услужливо предлагат осушители.
Обърни внимание на интереса към тази няколкодневна тема !?
И това, въпреки вече над 10год. "активно" саниране и огромната гвардия специалисти.
Re: Еретично за топлоизолацията
12-04-2008 - 20:24:46
avatar
Някои откриха топлата вода..........
Ами естествено ,че полистирола е петролен продукт,но хайде да не си караме и колите тогава?!Печелившата формула е тогава когато не слагаме по бдс 5 см. топлоизолация,а като в белите страни мин. 12-15 см/висока плътност и т.н.
Правете си топлоизолация няма да съжалявате....
Избива се за 3-4 години,но ефекта е поразителен
С почит :]

Чест и почитание
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход