Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

ПРЕДИ ДА ВЗЕМА КРЕДИТ

Публикувано от Niki Galenov 
ПРЕДИ ДА ВЗЕМА КРЕДИТ
02-08-2006 - 17:01:57
Отварям нова тема надявам се да е полезна за тези който са решили или мислят да теглят ипотечен кредит - през мен са минавали стотици молби за кредити и съм рефинансирал много такива, мога да изброя основните грешки на клиентите си с цел да не ги допуснете и вие.

На какво трябва да се обърне внимание - основни стъпки, за спокойно изплащане на кредита.

1. Преценете много внимателно, за какво ви е кредита.
2. В никакъв случай не прибързвайте освен ако не купувате стойностен имот и ви притиска срок.
3. Пресметнете си реалните не документалните доходи и от тях извадете всички разходи без които неможете (храна, ток, вода и т.н.) Това ще ви ориентира каква месечна вноска и план за погасяване ще изберете.
4. Ако кредита не е за покупка, много добре планирайте целта му.
5. Към сметката прибавете разходите по отпускане на кредита, които никак не са малки могат да стигнат и сериозна сума ако има някаква тежест имота или пък земякоято е прилежаща, ще има забавяне на документите.
6. Не се увличайте по рекламите на банките, и не измервайте кредита с размера на лихвите.
7. Набележете си 6-8 от големите банки, офисите им са наблизко минете през тях и им искайте погасителни планове за една и съща сума и период за анюитети и равни главници. Това ще ви покаже цената на кредита в края на периода.
8. Искайте и тарифите на банката за да видите всички разходи, от такса за управление на кредита, до такса на разплащателната сметка.
9. Изберете валута на кредита и срок - моя съвет е да се взима дълъг срок независимо че можем да го изплатим и за 2-3 години, в случай на финансово затруднение по-лесно се реагира, а предсрочното погасяване не касае срока.
10. Ако ползвате банков агент искайте му картата и знайте, че не се плаща нищо на него.
11. Кредитните консултанти в банките са длъжни да ви представят всякаква информация за кредита.
12. Вижте договорите, застрахователните клаузи, повечето банки изключват вече застраховка живот, моят съвет е ако банката не иска такава, да си направите самостоятелно във ваша полза.
13. Като се спрете на дадена банка или оферта искайте предварително одобрение преди да тръгнете да вадите документите си за кредита, защото някога банките отказват без основателна причина.
14. Много често клиентите мислят, че не отговарят на банковите условия пък това не е така, и се оплитат в разни сложни схеми със заложни къщи и частни лица.
15. Направете си детайлен план за разходите и как ще плащате кредитите, защото при мен са идвали клиенти така оплетени в заеми, вкарани в кредитния регистър като нередовни платци, и после неможе да се направи рефинансиране.

Кредита е много дълъг продукт, и трябва да се проучат много добре нещата предварително, за да може да видите ползата от него а не вредата.

За въпроси може да ми пишете на меила, ако мога ще ви съдействам ако не ще ви насоча към някой специалист в бранша.
galenov@yahoo.com

Re: ПРЕДИ ДА ВЗЕМА КРЕДИТ
02-08-2006 - 18:09:20
avatar
Браво, браво winking smiley
Поздрави!

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Анонимен потребител
Re: ПРЕДИ ДА ВЗЕМА КРЕДИТ
02-08-2006 - 18:42:07
много хубаво си го написал
Re: ПРЕДИ ДА ВЗЕМА КРЕДИТ
19-09-2007 - 18:08:06
Най-трагичната банка с най-некадърните служители. Взимането на кредит от тях продължава над 3 месеца в пълно затъмнение, ядове, нервни кризи, спукани язви и др.
1. Не ти казват предварителнно всичките такси и комисионни, които са хиляди левове. Лъжат за срокове и условия и пари и в рекламите.

2. Правните им специалисти и юристи могат да си хвърлят дипломите-не проверяват документите, не ти казват, че има проблеми по тях и едва когато те върнат няколко десетки пъти до държавните институции, да вадиш документи, да се караш, да буташ рушвети, може да получиш нервна криза, както стана с мен и мъжа ми и с продавача, от който купувахме имота. В тази банка ВЪОБЩЕ не прочетоха нито един от нашите документи и всичко сме правили сами.

Ако ще работите с Пиреос, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО пръснете пари и за личен адвокат и консултации, че ще се прецакате яко.

3. Губят документите ви, карат ви да вадите по няколко пъти едни и същи и да чакате седмици и накрая се оказва, че те са некомпетенти. :g: confused smiley

4. Лъжите им граници нямат. Нарочно мислят как да ви минат с повече такси-като например нарочно отпускат само 70% вместо 90% от цената на имота, за да теглите и потребителски кредити от тях. Оценяват ви имота смешно, накрая ви дават процент, но не от експертната оценка, както лъжат в рекламите, а те си измислят тяхна оценка и гледат ако може за половината от цената на имота да ипотекирате два имота. Не се променят дори ако сте корпоративен клиент.

5. Когато кредитният инспектор им се разболее или излезе в отпуска, работата по вашия кредит спира със седмици. Ако ги попитате какво става-те никога не знаят и си нямат никаква идея какво се случва с кредита ви. Обикновено документите ви лежат изоставени в нечие бюро със седмици и месеци.

6. В стремежа си да ви прецакат с пари, пишат невалидни договори и ви карат да ги подписвате. После ги анулират само, ако нотариуса по сделката не спи. Обикновено той спи и е също толкова ненаясно с нещата, колкото и останалите. Нашият например се опита да ни убеди, че можем да купим само половината имот за отпуснатите пари и да ни накара да подпишем, че купуваме само половината. confused smiley

7. Некомпетенти, мързеливи, лъжливи. Повече няма какво да добавя.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход