Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Заеми за енергийна ефективност

Публикувано от Sisa 
confused smiley знаете ли дали могат да се ползват за газификация на новопостроено жилище или са предназначени само за собственици на панелки ???
Re: Заеми за енергийна ефективност
03-10-2005 - 12:56:52
avatar
Могат могааат

Автоматичен подпис: [www.investor.bg] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net] [forum.imoti.net]

"До 2060 г. българското население ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45% до 1, 87 милиона души..." Кога се купува недвижим имот - когато цениТЕ падат или когато вървят на горе?
Re: Заеми за енергийна ефективност
04-10-2005 - 22:33:57
Относно тези заеми: има ли някой информация дали банките ще дават информация на данъните на кого са давали заем за енергийна ефективност, защото тези подобрения се водят за "луксозни подобрения", което автоматично вдига данъчната оценка на имота, което респективно вдига данък сгради, данък смет и т.н. Заема ще го изплащаш няколко години а след това с по-високи данъци до края на живота си...

Някой правил ли е точни разчети? да не се окаже че е по на далавера да теглиш потребителски заем а не заем енергийна ефективност.
Re: Заеми за енергийна ефективност
05-10-2005 - 10:37:22
е то нали сградите дето са със сертификат клас А за енергийна ефективност ще са освободени от данък сгради за 10 години, а тези с клас Б ще са за 5
Re: Заеми за енергийна ефективност
05-10-2005 - 10:59:39
a danak smet 6e se opro6ava li pri klas A i klas B? za6toto tozi danak e dosta po-golam ot danak sgradi.
Re: Заеми за енергийна ефективност
05-10-2005 - 11:36:26
Доколкото знам, такса смет не е данък - и няма да се опрощава - а че тя е пъти по-голяма от данък сгради, е факт. Ама това е положението.

Освен това сертифицирането касае само ЦЕЛИ сгради - т.е. такъв сертификат не може да бъде издаден за отделно жилище в една сграда. Т.е. подобренията трябва да са направени на цялат сградна обвивка (солидарно от всички съсобственици).

Re: Заеми за енергийна ефективност
05-10-2005 - 13:24:20
Ideata mi be6e 4e nama smisal da se tegli zaem za energiina efektivnost za6toto sled tova 6te ti izleze preskapo pla6taneto na danaci i taksi. po skoro potrebitelski zaem kato re6enie.

PS. namam kirilica, sorry.
те така или иначе ще качат оценката на имотите ..
а иначе целта е точно такава да се сертифицира сградата
имаме дограмите и изолацията, съвременно изградена ВиК и ел. остава ни газта .. но излиза соленко по 3-4 хил на апартамент
Re: Заеми за енергийна ефективност
05-10-2005 - 15:33:39
Quote

имаме дограмите и изолацията, съвременно изградена ВиК и ел. остава ни газта

не съм сигурен, че това е достатъчно. Май имаше някакви изисквания и за това какви материали се ползват и т.н.

4ovek, дай повече инфо - какви са изискванията на тези които ти издават сертификата за ЕЕ. Сградите които строиш какъв сертификат ще вземат?

(мисля че имаше некви идеи след 01.01.2005 разрешения за строеж да се издават само ако е предвиден такъв сертификат, но не знам дали си останаха само идеи)
Re: Заеми за енергийна ефективност
05-10-2005 - 15:54:36
Поради причината, че намирам мерките за дискриминационни не желая да се интересувам то изискванията, освен от тези които са задължителни за приемане на сгради. Всъщност предполагам, че изпълнената сграда според нормите ще отговаря на изискванията за енергийна ефективност.
Какво се получава - строя си нова сграда и СЪМ ДЛЪЖЕН да направя добри топлоизолации.
Занимавам се със спекула на стари сгради - държавата има идеи да ме подпомогне с 20% от цената на изолациите.
И какво се получава - хората дето си купуват нови апартаменти не получават достъп до 20% субсидия, освен ако не се окаже, че строителят не си е спестил от топлоизолациите.
Толкова ли беше трудно да не начисляваме ДДС на материалите за топлоизолации та да приравним всички.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход