Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

"Населението натрупа близо 250 млн. лв. лоши кредити"

Публикувано от ultrix 
Re: "Населението натрупа близо 250 млн. лв. лоши кредити"
13-09-2005 - 09:55:05
А и някой от нашите си засякъл - би трябвало някои да са останали там да се опитват да те командватsmiling smiley
"Кой се дави в морето от кредити"
14-09-2005 - 19:35:52
"Все повече граждани изпитват затруднения при връщането на банковите си кредити. Просрочията по ипотечни и потребителски заеми растат с по-бързи темпове, отколкото се увеличават самите заеми. Това според БНБ повишава степента на риска в дейността на банките. Въпреки това банкови анализатори определят състоянието на кредитния портфейл на банковата система като стабилно, тъй като редовно погасяваните кредити се движат в приемливи рамки, а рискът е калкулиран в цената на заема. Ако тенденцията на влошаване на кредитните портфейли се засили, банкери прогнозират затягане на правилата за отпускане на заеми. Засега не се наблюдава тенденция на увеличаване на продажбите на имоти, ипотекирани в полза на банките. Брокери не очакват евентуално засилване на тези продажби да повлияе на цените на недвижимите имоти поради нищожния им дял спрямо общите продажби."

цялата статия в Капитал
Анонимен потребител
Да ни е честита
15-09-2005 - 09:47:07
новата цена на природния газ
http://dnes.dir.bg/LISTS/BASICPLACE-DNES/news_767170.php
Re: Да ни е честита
15-09-2005 - 09:54:54
При тези цени на петрола беше ясно, че ще вдигат и другите енергоносители. После някой ме убеждават, че енергията с ибила стока като другите - влияела се от търсене и предлагане.
А ти не се радвай - хората с кредити ще купят спални чували за минусови температури и пак ще се справятsmiling smiley
Re: "Населението натрупа близо 250 млн. лв. лоши кредити"
15-09-2005 - 10:27:11
Quote

Не съм съгласен, че не е необходимо да си платежоспособен. Ако банката има съмнения винаги може да поиска поръчители. Така че не може да се правят изводи от сорта - абе те малките суми ги раздават на кило.

обърни внимание на статията от Капитал:

"По-често според Миткова проблеми с обслужването възникват при потребителски кредити в по-малък размер - от 500 до 2500 лв., защото най-често те се отпускат на хора с по-ниски доходи. Това впечатление споделят и банкери. Те смятат, че освен заради ниските доходи клиентите, изтеглили потребителски заеми в по-малък размер, имат по-често проблеми с връщането им и заради факта, че на някои им се налага често да сменят работата си заради ниска квалификация."

а също и "Практиката показва, че принципно, ако има момент на спиране на редовното обслужване на ипотечен кредит, това става след третата или четвъртата година, а при 25-годишните заеми - след петата или шестата година. Така че ще мине известно време, преди да се очертае тенденция за продажба на ипотекирани имоти", смятат от HVB Bank Biochim.
Анонимен потребител
Re: "Населението натрупа близо 250 млн. лв. лоши кредити"
15-09-2005 - 10:50:45
според мен тези малките заеми 500 - 2500 лева се поемат повече от лизинговите компании.

Пък и някак си 250 милиона да ги оправдаеш с заеми от 500 до 2500 ми се струва смешно. Това са 100 000 заема по максималния размер от 2500.
Re: "Кой се дави в морето от кредити"
15-09-2005 - 10:55:31
Най-лошото е, че след като се увеличи риска за банките намаляване на лихвите едва ли ще има.
Струва ми се, че се получава някакъв омагьосан кръг - при намаляване на лихвите може да се намали процентът на проблемни кридити, но няма как да се намалят лихвите, защото даните показват висок риск.
Иначе, ако човек се загледа малко ще забележи, че хората, които купуват жилища с ипотечни кредити основно ги вълнува месечната вноска, а тя се определя от два фактора - цена на имота и лихви на банките. Т.е. може д се каже, че цената на жилище не е х евро, а е Y евро на месец.
А какво ли ще стане ако изведнъж към пазара на ново строителство погледнат мощни корпорации, имащи достъп до нисколихвени кредити и предложат жилищата директно на изплащане? Май и в този все още български сектор ще ни "пролетаризират"smiling smiley Извод - не купувайте акции на български строителни компании, ако нямате информация, че предстои изкупуването им от по-големи чужди smiling smiley))
Re: "Населението натрупа близо 250 млн. лв. лоши кредити"
16-09-2005 - 10:16:26
Я виж тук.
[dnes.dir.bg]
Увеличение с 35лв на 1000литра при безоловните бензини. Интересното е и друго "Експертите очакват най-масовият бензин А 95 ще се установи твърдо на нива над 2 лв, а над 50% от цената му ще е акциз и ДДС." 50% - в хазната не е ли малко прекаленоsmiling smiley Какъв пример дават на населениетоsmiling smiley
Re: "Населението натрупа близо 250 млн. лв. лоши кредити"
26-08-2009 - 11:31:36
ultrix Написал:
> статията в Дневник
> Общата сума на лошите кредити, натрупани от
> населението към банките, доближава вече 250 млн. лв.

Мислех, че са повече smiling smiley
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход