Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

"Населението натрупа близо 250 млн. лв. лоши кредити"

Публикувано от ultrix 
"Населението натрупа близо 250 млн. лв. лоши кредити"
06-09-2005 - 17:34:48
статията в Дневник

Общата сума на лошите кредити, натрупани от населението към банките, доближава вече 250 млн. лв. Това сочи статистиката на БНБ към полугодието на настоящата година. Тези борчове представляват близо една трета от всички нередовни и просрочени задължения, натрупани от фирми и граждани. Към юни те вече възлизат на около 800 млн. лв., показват още данните на централната банка. В същото време всички отпуснати кредити са били 16.1 млрд. лв. От тях делът на всички заеми, отпуснати на населението, възлиза също на около 35%.

Тази съпоставка може да се тълкува като сигурен знак, че рискът, понасян от банките при кредитиране на домакинствата, вече се изравнява със средния риск на останалите кредитополучатели в страната. Доскоро се смяташе, че населението е по-добър платец от фирмите. В последно време обаче нараства броят на банкерите, които прогнозират известно повишение на лошите кредити на гражданите.

Съдейки по данните на БНБ, това явно вече се случва. В близко бъдеще се очаква повишение на нередовните кредити при ипотечните заеми, тъй като ще се повишат хората, които с текущите си доходи няма да могат да посрещат както повишаващите се цени на живота, така и месечната си вноска към банката. Освен това при теглене на кредит повечето от домакинствата са си правели разчетите на база промоционалната лихва за първата година.

След изтичането й размерът на вноската се качва минимум с 10 на сто, което също удря по семейния бюджет, а оттам в нередки случаи ще се види и в повишение на просрочията към банките. В по-напреднала фаза са тези процеси при потребителските заеми.

При левовите кредити, които имат дял от 87% в общите задължения на населението, нередовните заеми и просрочията възлизат на 91% от всички лоши кредити. В абсолютно изражение това означава, че при валутните заеми с някакви проблеми са кредити за около 22 млн. лв. При левовите те са около 225 млн. лв., или това представлява дял от 4.5% в общите задължения в левове на гражданите към банките.

Статистиката на БНБ показва, че средно за системата по-проблемни са също левовите кредити. Такива са на обща сума 455 млн. лв. Валутните нередовни кредити са с обем от 331 млн. лв.
Re: "Населението натрупа близо 250 млн. лв. лоши кредити"
07-09-2005 - 16:47:35
Ама не казваш колко са лошите ипотечни кредити. Иначе при лихвите на банките - 800млн. не са загуба, която да не могат да преглътнат. И то ако решим, че не са обезпечени тези заеми.
А защо си правят извод, че се очаква увеличение на лошите кредити при ипотечните кредити? Ами хората може пък въпреки усърдието на политиците ни да си увеличат доходите.
Re: "Населението натрупа близо 250 млн. лв. лоши кредити"
08-09-2005 - 10:35:13
Quote

Ама не казваш колко са лошите ипотечни кредити.

ами според онази статистика от сайта на БНБ - около 0.5%. Кредитор беше споменал подобен процент и при него.

Quote

А защо си правят извод, че се очаква увеличение на лошите кредити при ипотечните кредити?

не само при ипотечните, а при всички. Потенциални причини много - повишаване на лихвите, цените...

Иначе изказвания от различни "експерти" как хората с ипотечни кредити всеки момент ще спрат да ги обслужват и милиони жилища ще излязат на вторичния пазар слушам от една годинаРедактиран 1 път(и).Последна редакция на 2005-09-08 10:36 от ultrix.
Re: "Населението натрупа близо 250 млн. лв. лоши кредити"
08-09-2005 - 11:24:11
Значи потребителските са тези, които не се обслужват. И на тази база си правим извод, че балонът с цените ще се спука заради необслужване на ипотечни кредити, които всъщност се обслужват. Хитро - не бях се сетил за товаsmiling smiley
Абе човек ли си къв си, явно си се набълбукал здраво, продавай ако можеш още че мам си ебало. Единствената утеха скоро ще ти остане само нета. Само си повтаряш не са паднали, не са паднали, кво става с мене, кво става с мене. Явно е че си само онлайн на пазара. eye popping smiley
Re: "Населението натрупа близо 250 млн. лв. лоши кредити"
10-09-2005 - 09:22:33
Аз всичко съм продал. Ако в момента се сринат цените за месец-два - ще черпя обилно. Ама за съжаление се държат.
Анонимен потребител
Re: "Населението натрупа близо 250 млн. лв. лоши кредити"
12-09-2005 - 14:43:42
Щом потребителските не се обслужват, значи парите на хората не достигат. Т.е. те или не са си направили сметка за увеличените си разходи или прекалено оптимистично са гледали на доходите си. Т.е имаме кредити взети с определени очаквания за приходи и разходи, които не се сбъдват. Сега да кажем че само тези дето са вземали потребителски не са си направили сметката ми се струва несериозно. По-скоро те на по-ранен етап спират да плащат, а тези с ипотеките като им е надвиснала гилотината и правят невъзможни неща за да плащат - примерно потъват в нови заеми.

В тази връзка според мен проблемите при обслужване на потребителски заеми , предвещават проблеми и при ипотечните

За това сети ли се smiling smiley
Re: "Населението натрупа близо 250 млн. лв. лоши кредити"
12-09-2005 - 15:00:04
Не мога да се сетя за такива неща. Аз мисля положително и това не може да ми мине през главатаsmiling smiley
А ти не се прави на хиена и да си пожелаваш да вземеш на хорицата ипотекираните имоти на безцениеци. Това не е присъщо на компютърни специалисти, а на гадните предприемачиsmiling smiley
Re: "Населението натрупа близо 250 млн. лв. лоши кредити"
12-09-2005 - 15:18:28
Тинки, мисля, че по-скоро проблемът е в самата същност на двата вид акредити - потреб. са много по-рискови (то сигурно затова и лихвата им е по-висока) - искам да кажа, че те могат да не се обслужват не поради неправилна сметка, а поради целенасочена недобросъвестност на получателя, който си мисли (и е прав), че и да не го върне, е, голяма работа! А когато занеш, че ако спреш да обслужваш кредита и те изхвърлят на улицата, тогава такива разсъждения са много по-малко вероятни, да не кажа - хич не са.

Мисля, че истината е някъде по средата м/у твоята и моята гледни точки smiling smiley)) И следователно, проблеми с потребителсите кредити дават някакъв знак по отн. на ипотечните, но не можа да се каже 100 % - щом едните "закъсват", то и другите също ще започнат .

Re: "Населението натрупа близо 250 млн. лв. лоши кредити"
12-09-2005 - 15:55:18
Quote

Сега да кажем че само тези дето са вземали потребителски не са си направили сметката ми се струва несериозно. По-скоро те на по-ранен етап спират да плащат

пропускаш факта, че изискванията на банките към двата типа кредитополучатели са съвсем различни.

За да вземеш потребителски кредит въобще не е необходимо да си платежоспособен.

Верно само до определена сума става това, но подозирам, че тези лоши кредити са точно от такива не твърде големи суми
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход