Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Кредит за строителство срещу парцел

Публикувано от manolski 
Кредит за строителство срещу парцел
02-03-2009 - 12:58:27
Здравей форума,

бих искал да попитам нещо. Имам парцел и искам да построя там къща 150 кв.м. на 2 етажа (по 75 кв.м. на етаж примерно). Какъв е варианта да взема кредит за грубото строителство (до покрив) и имат ли такава практика банките, а след това да ипотекирам строежа за довършителните работи??? Въобще някой ако е наясно моля за съдействие. Благодаря предварително smiling smiley
Re: Кредит за строителство срещу парцел
02-03-2009 - 13:35:20
По-рано ставаше. Сега ако става, ще е много трудно.

КОГАТО КАРТАТА И ТЕРЕНЪТ НЕ СЪВПАДАТ, ВЯРВАЙТЕ НА ТЕРЕНА.
Стара военна аксиома
Re: Кредит за строителство срещу парцел
05-03-2009 - 00:23:04
ако си предприемач и целта е да посроиш и да прдадеш може и да стане ама ако е за собствено ползване едва ли.
Re: Кредит за строителство срещу парцел
06-03-2009 - 11:10:08
Както всичко - зависи.
Зависи от парцела, от мястото, съответно от оценката му. Зависи от дохода ти, от срока за който искаш пари, от сумата която ти трябва - (количествено стойностната сметка) и процента на самоучастие който си готов да предвидиш.
Зависи от материалното ти положение.
И най-после зависи от политиката на банката.
Ако имаш един собствен апартамент нормален, общият ви доход в семейството е 2000 лева имаш две деца и искаш кредит за 20 години за да построиш къща която ще струва 100.000 евра и парцела ти струва 50 000 евентуално може да ти дадат около 20.000 евро, така съвсем напосоки ти говоря.
Банките масово залагат вече на 50% от обезпечението (и пак зависи дали е готова къща или само парцел и ако е парцел дали е в града или до полето - всеки мисли ако стане мяу как ще си събере парите) и искат реален доход и сигурност - постоянен трудов договор стабилна работа и т.н.
Абе трудна работа....
Разпитай по банките, можеш да вземеш кредит, ако си стабилен финансово и убедиш банкта, че в следващите 10-20 години няма да гръмнеш, но ще ти излезе бая скъпо.
Re: Кредит за строителство срещу парцел
06-03-2009 - 11:37:03
Стефан , точно ти би могъл да си и по-конкретен ! *angel* С две думи - НЯМА БАНКИ ! Това разбрах аз . Кой Господ би гарантирал 10-20 годишна собствена стабилност и ликвидност на кредитополучателя ? ? ? winking smiley
Re: Кредит за строителство срещу парцел
06-03-2009 - 12:06:35
МБ, колкото и да е трудно, това им е работата на банкерите - да мачнат привлечените средства на вложителите си с вноските и падежите на кредитите, за това им плащат и то май не малко. Както в застраховането, така и так, риска се мери на целия портфейл и ако до даден момент си имал и допускал по-рискови кредити, в следващия трябва да пускаш по-безрискови, за да докараш средния риск до приемлива цифра.
А за меренето не бери грижа, има си начини, мери се и се рапортува на дневна база дори.
не казвам че няма банки, всеки влак си има пътници. Няма банки за риска, който се поемаше до преди кризата, това е вярно.
в конкретния случай - казах вече - зависи от изброените горе неща. Тая работа е бизнес, трябва и двете страни да виждат смисъл. Колкото и да им се иска на строителите (нали се изхвърлиха чрез Камарата) да задължат банките да продължат да надуват балона, не мина, слава богу има здрав разум и чужди собственици в тая държава...Които си правят сметката вече в новите условия. просто е, вече кредитите не се дават лесно...Или ако се дават, струват повечко и условията са други.
Re: Кредит за строителство срещу парцел
06-03-2009 - 12:35:57
Стефан , това което каза Камарата е такава глупост , че ..... Изкефих се какво каза Хампарцумян в отговор обаче ! За мен , като човек страничен на банковата система , той е много начетен и ерудиран човек !
Re: Кредит за строителство срещу парцел
06-03-2009 - 12:38:30
Стефане , не хвърляй камъни по нашата градинаsmiling smiley
В момента Уникредит отпускат за строителството на мол България 220 млн. евро. Което по информацията , която са дали прави по 3500 евро на кв.м. РЗП. Иначе кредити не дават за строителство. Не финансират незавършено такова, не финансират покупка на панелки, само ново сторителство с А16 . Но както се вижда има изключения - моловете явно са малко в София и е необходим още едни такъв на прилична ценаsmiling smiley
ТА сега кое е вярно - кредитират ли инвеститори или не?
Re: Кредит за строителство срещу парцел
06-03-2009 - 12:41:06
Който не вярва:
[bulbank.bg]
Re: Кредит за строителство срещу парцел
06-03-2009 - 13:55:07
4овек, аз някога някъде да съм казал, че банките не финансират строителството? Или че немците са лоши а руснаците добри, а китайците дребни а шведите злобни?
Казвам според мен точно - ЗАВИСИ в поста ми горе. Зависи от обекта, от клиента, от проекта, от срока, от хоризонта, от ефекта и т.н. Всичко е конкретно, сяда се и се говори, банкера има интерес да спечелиш с неговите пари - гони максимум печалба (цена на кредита) с минимум риск, ти гониш обратното - максимално финансиране (риска да прехвърлиш практически на банката срещу ангажимент във вид обезпечение, ама ликвидно!) на минимална цена. Е сядате, ако изобщо има място за разговор, почвате да преговаряте и ако е дал господ постигате компромис - и ти и банкера. Че някой бил с извити ръце или изути гащи са бодробности, ако има сделка, значи нещата са ОК. Минава времето и се вижда кой кого е изработил, ако изобщо има такъв филм, в идеалния вариант всери си е свършил работата и е спечелил своето.

Кредитират, разбира се, пак казвам - при нови, по-строги условия. Слободията свърши, иде време да се прибират вересиите и да се плащат сметки по необезпечените и лакоми сделки, факт.
Не само у нас, навсякъде. Някои вече платиха, други сега го праят, на трети им предстои.
За какви градини говорим, споменавам само малоумни антипазарни, необмислени дилетантски домогвания на някои повярвали си, че тяхното си е тяхно, а чуждото общо, хора.
Не може според мен нормален човек с всичкия си да изложи такава теза, като тоя не му запомних и длъжността там, оял се селянин... Моите уважения към способностите му като строител, но за икономическите и социални категории, които визира в изказванията си в публичното пространство разсъждава като герой на Йовков за мен, точно селски хитрец... Значи като строеше и имаше финансиране - нямаше проблеми, щото далаверата беше ОК. Тогава не мислеше за социалната единица на обществото и социалната цена на разбитата инфраструктура, съсипаната природа, грозните гледки от застрояването и т.н. Отговорността беше обща, размита някак си. Сега обаче, като се насити пазара и това му се видя края излезе, че банките, видиш ли, действали асоциално, картелирали се и трябвало държавата да ги насили да свалят лихвите и да не си реализират залозите... Е, бива наглост, ама това е мега ... То не че не е възможно всичко в тая държава, но поне още има кой да смята кое е по-малкото зло... Да гърмят банките или неправилите си сметката длъжници, независимо строители, инвеститори или майки с деца...
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход