Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Защо една банка сама би предложила подобрени условия на съществуващи клиенти ?

Публикувано от zerg 
Здравейте,

Преди 2 години взех жилищен кредит в евро от Пиреос при 6,4% лихва (2,5+надбавка 3,9). Сега лихвата ми е 6.9% заради високия EURIBOR.Преди месец банката ме покани ако искам да предоговоря безплатно кредита си и да мина на "кредита чудо" с плаваща лихва EURIBOR+1,3%. Дори ми намаляват таксата за предсрояно погасяване от 2% на 0 %- но разбира се искат да взема удостоверение за липса на тежести.

Колебая се понеже немога да проумея кога една банка сама би предложила по-добри условия на клиетите си, при условие че банката така и така е хванала клиента . Гледах и таксте - променят се незначително.

В такива случаи се питам къде е уловката ? Защо сами ми предлагат по-добри условия ? Знам че Еурибор се качва, но те така или иначе могат да ми вдигнат лихвата и по стария договор, защо сами свалят надбавката си 3 пъти ?

Въпросът е много интересно и предполага отговор от хора занимаващи се с банкиране!
Вероятно ти предлагат да ти заменят годишната такса с месечна, и то не върху остатъка от главницата (както е при мен), а върху първоначално отпуснатия. А може би таксата ти в момента е друга?
Освен това, както някой беше писал преди време - юрибора при подписването не е бил 2.5, а над 4, така че на теб новата лихва няма да бъде 2.5 + 1.3, а ще бъде реалния юрибор - 4.9 + 1.3. Като сложиш и по-високите такси, вероятно ще си назад.
Обмисли много добре преди да промениш условията.

П.С. Относно премахването на таксата при предсрочно погасяване - дочух, че скоро трябвало да отпадне тази такса за да се синхронизираме с европейското законодателство и вероятно ще задължат банките да махната клаузата и за старите договори. Ако някой знае нещо повече, би ли споделил?



Редактиран 2 път(и).Последна редакция на 2008-09-15 17:43 от king_for_a_day.
Priqtel iskashe da tegli kredit i da zakrie dajstwashta ipoteka kym banka.Kogato otide da iz4isti starata ipoteka ,za da tegli now kredit ot druga banka,ot starata banka mu predlijiha da namalqt lihweniq mu procent s 1 punkt.Prosto bankata iska da si zadyrji klienta-izwodite si prawi sama.$est prawi na Pireus za towa,koeto sami sa ti predlojili
(izwinqwam se za latinicata,no tuk druga ne polzwam)
Виж, стагнацията в Европа ще принуди ЕЦБ да реагира с монетарната политика и лихвите ще се променят. В скоро време Фед ще кътне с тая криза, ЕЦб ще ги последва вероятно. Но да не влизаме в подробности.
Лихвените нива, както всеки пазар има своите високи и ниски стойности, това не е Софийска фондова борса, дето като се качва отива в небесата, а като пада се зарива като сега, при това с две акции на кръст обем... Там има ликвидност. Юробанк или пиреус не са благотворително дружество и не раздават пари, напротив, те умират да взимат пари и искат точно теб и точно твоите, защото ти си един от многото и защото ти и Вие, многото, сте източника на дохода за тях. Затова и те ухажват, конкуренцията стана вестока в кредитите, вервай...
Плаващата лихва е нещо много удобно за прогнозиране на потоците за банката и не изисква особена мисъл при хеджа. Не че не могат и на фиксираната да ти променят процента (или надбавката) едностранно, но с плаващата е по-елегантно. Ако намериш някой, който да ти каже каква ще е цената на парите средно за следващите 20 години, значи си открил Господ, същото важи и за банката, та по-лесно и по-евтино за нея е да прогнозира само надбавката си и да печели от нея, като съвсем фер ти дава за база 3 или 6м Либор или Либид, както прецени.
Та, искам да кажа, че ти няма да си повече или по-малко прекаран гледано оттук напред, пробабилитета е един. Виж, като мине периода и си погасиш кредита ще можеш да кажеш на вниците - ееее, ако не бях на плаващ а на фиксиран процент щях да загубя / спечеля повече / по-малко. Всичко на тоя пазар се свежда до очаквания.
И един хинт - не се надявай да "врътнеш" банката, със сигурност тя ще те "врътне", при това често го правим без клиента да вдене. Освен ако не си Сорос...

Успех!
С годишна такса 0,5% сте щом сте на 6,9%. При предоговаряне (без такса) ще сте на euribor+1,3%, ако ltv е под 60%, +1,6% между 60 и 70% и +1,9% при лтв над 70%, но с месечна такса 0,065% върху предоговорения лимит. поинтересувайте си какво е лтв по вашия кредит и си сметнете гпр и има ли смисъл упражнението.

[www.moitepari.bg]
Въпросът е сложоен и има прост отговор- от Япония-дългосрочните кредити са по-скъпи от краткосрочните...
Банките предпочитат към настоящия момент да си върнат по-бързо дадение ви ресурс, макар и с генерирана по-малка печалба... за да напълни дупка (почти черна) извън БГ...
Трудни времена...
Знам, че банките обикновенно увеличаватс таксата за сметка на лихвата, но това май не е случая. Таксата от 0,5 % на годишна база (0,040 на месечна база приблизително), става 0,065% на месечна база. Тази промяна ми се струва толкова малка,че е пренебрежима дори спрямо флуктуациите на Юрибор-а. Вярно е, че като се тегли чертата за целия период, при условие че Юрибор-а се запази, ефекта от евентуална смяна не е много голям, но поне има ясно фиксирана лихва и надбавка.

Примерна сметка за 100 000 единици заем за 220 месеца , с намаляваши вноски :

С годишна такса 0,5 %, лихва 6,9(сегашна лихва)
Сумарни разходи Годишен процент на разходите (ГПР): 7.6104%
ОБЩО Погасени с лихви и такси: 167873.2 Такси и комисионни: 4336.32 Лихви: 63536.88 Вноски: 163536.88

С месечна такса 0,065%, лихва 6,4 (юрибор + 1,3)
Сумарни разходи Годишен процент на разходите (ГПР): 7.4212%
ОБЩО Погасени с лихви и такси: 166115.19 Такси и комисионни: 7182.44 Лихви: 58932.75 Вноски: 158932.75
Разбрах къде е уловката. Тоест те са две. Благодаря на всияки във форума и специално на king_for_a_day за подсказката.
1 - колкото и да ми беше невероятно, таксата за обслужване не е върху остатъка от кредита, а е върху отпуснатата сума
2 - Не предлагат погасителен план с намаляващи вноски. Условията важат само за погасителен план с анюитетни вноски.

С други думи новия кредит "Чудо" е доста по-неизгоден от кредитите предлагани от Пиреос минали години. Ето как една гръцка банка може да ти напомни,че въпреки че си европеец, все пак живееш в България и "чудеса" няма smiling smiley
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход