Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

ПОМОЩ..пострадах Коректни ли са "българските" банки

Публикувано от nikolase 
Re: ПОМОЩ..пострадах Коректни ли са "българските" банки
13-07-2008 - 15:39:11
да де ама тука не става въпрос само за вдигена на лихвения процент,но и за премахване на 5 годишния период в които е било договорено лихвата да е по-ниска.Защо изобщо сапредложили на човека такава клауза?
Анонимен потребител
Re: ПОМОЩ..пострадах Коректни ли са "българските" банки
13-07-2008 - 15:58:38
Въпросът е какво точно му пише в договора.
Пак ти казвам върти ми се в главата, че имаше нещо за смяна на ОЛП на БНБ с повече от 2%, което води до преразглеждане на лихвата.
Не виждам нищо лошо да ти предложат определени клаузи при определени условия. Ако условията са изпълнени - клаузата важи, ако условията не са изпълнени - клаузата не важи. Какво има толкова за умуване? Ако ОЛП на БНБ си се въртеше към 2.5%-4% условията щяха да са на лице и човека щеше да си плаща лихва за първите 5 години колкото си е пишело в клаузата.
Най-важното е човек да чете какво подписва и да е наясно с клаузите в договора си, а не с рекламните брошури.
Re: ПОМОЩ..пострадах Коректни ли са "българските" банки
13-07-2008 - 16:30:47
Това го разбирам ,че се е вдигнал лихвения процент на бнб.Ок нека е така но нека начислят повече върху първоначално договореното,а не да уравняват и да начисляват много повече,защото при мен случая е подобен:
тегля 30000 лева от булбанк,ако бях теглил при равни вноски щях да плащам 217 лева на месец,но аз изтеглих при такива условия ,че първите пет години да внасям по малка лихва и оставащите 25 г по-голяма,вноската ми за останалите 20 г беше в размер на 237 лева. Обаче се оказа,че и на мен ми сложиха уравнителна вноска в размер на 148 лева и аз незнам защо??? и сега вноската ми е 250 лева е кажете сега за какво става въпрос???
не стига че съм ползвал само 1 година по-ниската лихва ами и плащам много повече отколкото щях да плащам за следващия период от 20 години.Ако бях теглил още в началото при равни вноски всеки месец вноската ми щеше да е 217 а от 217 да стане 250 си епладнешки обир ,отделно и това изравняване.И като изчислявам значи все едно тези 150 лева ми увеличават вноската още от момента на теглене на кредита.
Анонимен потребител
Re: ПОМОЩ..пострадах Коректни ли са "българските" банки
13-07-2008 - 16:48:02
Quote

ако бях теглил при равни вноски щях да плащам 217 лева на месец

Щеше да плащаш по 217 лева ако лихвите в продължение на 25 или 30 години бяха такива каквито са били към момента на теглене на кредита.
Разберете хора - това, което ви се дава като погасителен план е валидно само ако лихвите не се променят. Ако лихвите се променят нещата стоят по различен начин.

Единия вариант е да си на плаваща лихва - ОЛП, БЛП, ЛИБОР и т.н. + надбавка - тогава общо взето може всеки месец различно да плащаш, или пък на 3 месеца да ти обновяват лихвата. Ако лихвата не мърда вноската не мърда, ако лихвата мръдне - твоята вноска също.
Това нещо е много неудобно ако лихвите мърдат примерно с 0.1% и ти един месец трябва да внасяш да кажем 217 лева, следващия 220, а по-следващия 215. Затова някой банки въведоха тези условно казано "фиксирани лихви". Ако лихвения % мърда малко - на тебе вноската не ти се променя - знаеш си всеки месец примерно плащаш по 217 лева и толкова (и за теб по-лесно и за банката, че няма всеки месец различно да плащаш), няма този месец 217, другия 220 и т.н. Естествено има някакъв марж, в който това върви. Е този марж за Булбанк и СГ беше 2%. Т.е. докато лихвите варират +/-2% от лихвата в момента на вземане на кредита - всичко си е точно - вноската не се сменя.

Това дали е било по-добро да вземеш кредита с плаваща лихва - ами зависи. Имай предвид че при плаващата лихва първия месец си щял да платиш 217 лева, втория заради промяната на ОЛП си щял да платиш 220, на третия 225, четвъртия 230 и т.н.
Re: ПОМОЩ..пострадах Коректни ли са "българските" банки
13-07-2008 - 20:58:09
Тинки Уинки Написал:
-------------------------------------------------------
> Точно на Уникредит не съм чул да са им понижили
> кредитния рейтинг.
> Сценария, който описваш по-скоро важи за малки
> банки, а не за големи.
> Относно лихвите на международно и БГ ниво, пак ти
> казвам според мен т.к. в последно време ОЛП на БНБ
> върви нагоре предполагам, че е преминал границата
> от 2% спрямо момента на теглене на заема и
> съответно са на лице условия за преразглеждане на
> лихвения %.


благодаря за твоето становище но тук говорим за други неща.Първите 5 години имах договорена по-ниска лихва,която съм съгласен да бъде увеличена с увеличения лихвен процент,но договорената ми лихва е премахната,което не е коректно от страна на УНИКРЕДИТ БУЛБАНК,която мога да заявя,че прецаква коректните си клиенти.сега аз плащам все едно са минали 5 години и не мие увеличена да кажем първоначално договорената лихва с например 2 пункта,а увеличението ми излиза около 4 пункта просто банката прецаква и търси балами но в случая не е познала и смятам да занимавам доста институции като БНБ,комисия за защита на потребителите и най ве4е българския съд
Анонимен потребител
Re: ПОМОЩ..пострадах Коректни ли са "българските" банки
13-07-2008 - 21:19:15
първо си прочети договора, който си подписал
Re: ПОМОЩ..пострадах Коректни ли са "българските" банки
13-07-2008 - 21:36:38
чел съм договора няколко пъти нали се готвя за дело,няма такова нещо като да ми изравнят вноските за целия периот на кредита,ползвам по ниска лихва за първите 5 години и за сметка на тях по висока после и беше редно да ми се увеличи по ниската лихва с процента на поскъпването :cry:
Re: ПОМОЩ..пострадах Коректни ли са "българските" банки
13-07-2008 - 21:37:52
Мошеници от УНИКРЕДИТ БУЛБАНК не теглете кредите от тях сте ви подпалят чергата :}
Re: ПОМОЩ..пострадах Коректни ли са "българските" банки
13-07-2008 - 21:42:06
Сканирай договора си и го поствай тук, ако е в електронен формат копи и пейст.
Нека го разгледаме.


.[www.beinsadouno.org]
Анонимен потребител
Re: ПОМОЩ..пострадах Коректни ли са "българските" банки
14-07-2008 - 07:02:13
Щом си чел договора няколко пъти и смятш, че от банката не са прави, още повече не могат в клона от който си теглил заема да ти дадат разумно обяснение моя съвет е да се разходиш до София. В централата на Булбанк на Света неделя има кредитен център и там хората си разбират от работата. Би трябвало да ти дадат обяснение. Дали то ще те задоволи е друг въпрос, но поне ще знаеш позицията на банката и ще решиш дали да предприемаш други действия.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход