Dnes Bloombergtv.bg Investor Gol Automedia Tialoto Az-Jenata Az-deteto Teenproblem Puls Imoti.net Rabota Start Blog Aha Snimka
imoti net - порталът за недвижими имоти
 


Добре дошли! Вход Създаване на нов профил

Разширено

Ипотеката- поводи за притеснение?

Публикувано от ipoteka 
Ипотеката- поводи за притеснение?
03-06-2008 - 22:50:13
Здравейте,
Не знам по влияние на американските филми и драм ли, но много съм притесена относно ипотекирането на имот.
Имам предвид следната ситуация:

Искам да купя имот „на зелено” за около 50 000 Е.
Имам около 40% от необходимата сума, но са ми нужни още 60 %( около 30000 Е).
Имам малко стаж- 3 г., малко години, -25 г, не много високи доходи(около 700-800 лв без други задължения към банки, лизинги) и искам да живея нормално без да давам 90% от доходите си за вноски, т. е за тези 30000 Е- срок около 25-30 години, около 150-200Е е нормално и предпочитано.
Ако избера Потребителски кредит- незнам дали такава сума ще ми дадат и за такъв период. Какво смятате?! Или да го „поделя” с някой- аз да тегля 15000Е и друг-толкова?
Ако избера Ипотека на имота ме притесняват 2 неща:
1.Колко лесно може банката да ти „вземе” имота?ако пропуснеш 1 вноска? Каква е процедурата и сроковете да „ти вземат имота’?
2. И ако не дай си боже се стигне до там, банката да ти „ вземе’ апартамента връща ли твоята „ част в него-тези 40% които съм дала’?
Имам предвид, че аз ъм вложила 20000Е, тя ми „добавила” още 30000Е да купя имота за 50 000Е, аз плащам 2-5 години вноски,( т,е дотогава съм дала общо около 25 000Е!!!) и после (не дай си боже!) го продава за 50 000Е- връща ли моето самоучастие при покупката и вноските или си прибира всичко?
Защото ако си прибира всичко - това е много неприятно и нечестно?
Съществува ли някаква клаузан в договора за ипотека при подобен случай?

Благодаря предварително за отговора.
Re: Ипотеката- поводи за притеснение?
03-06-2008 - 23:01:59
Ипотечният кредит е най-изгоден по- отношение на лихвите.
Банката взима това, което и се дължи: главници, лихви, наказателни лихви и всички такси. Останалото си остава на длъжника. Друг е въпросът, че може да се случи и имотът да се продаде на цена по-ниска от задълженията и банката продължава да си търси останалата дължима сума от други имоти и доходите на длъжника. Като цяло банките не бързат да се стига до продажба на имота, но е по-добре да не се стига до просрочие.

КОГАТО КАРТАТА И ТЕРЕНЪТ НЕ СЪВПАДАТ, ВЯРВАЙТЕ НА ТЕРЕНА.
Стара военна аксиома
Re: Ипотеката- поводи за притеснение?
04-06-2008 - 13:58:45
Спред мен няма повод за притеснение, стига да не се просрочат самите вноски за няколко месеца. Всяка банка си има клауза в договора за кредит, където са посочени тези условия. Има и наказателни лихви по кредита, ако вноските не се спазват. Но ако се закъснее с една до две седмици самите банки на правят такива проблеми. Друг е въпроса че сте вписани в централния кредитен регистър като нередовен платец и не можете да кандидатствате за други кредити..
Re: Ипотеката- поводи за притеснение?
09-06-2008 - 18:26:01
Банките нямат интерес да ти вземат имота а да си плащаш кредита.

Имотите не са по-ликвидни от финикийските знаци winking smiley
Re: Ипотеката- поводи за притеснение?
08-07-2008 - 02:00:57
Мога да ти кажа чисто юридически как стоят нещата, другото е въпрос на банкова политика. За банката е важно да обслужвате кредита, разбира се правят компромиси, но всичко е индивидуално. Реално погледнато неплащането в срок прави предсрочно изискуем кредита. Разбира се рядко банките подхождат така само за един месец просрочие. Така или иначе в момента банките нямат особен интерес имота да е на публична продан, тъй като тя вече започва на 50% от цената дадена от вещо лице по изпълнителното дело. Оценката не подлежи на обжалване, тази възможност отпадна с новият ГПК. Банката не връща нищо, ако след като имота се продаде, плати се на банката, платят се и разноските и остане нещичко, това нещичко остава за Вас.
Съжаляваме, само регистрирани потребители могат да публикуват в този форум.

Натиснете тук за вход